Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Napiš něco o druhém dědovi

Bylo odpoledne a slunce se snažilo proniknout přes hustá mračna, která halila oblohu. Já si vzala na sebe svou oblíbenou koženou bundu a vyrazila do města. Mé kroky neomylně kráčely směrem k obchodu s vínem, kde jsem měla na tento den objednaný burčák. Nejsem jeho velkým příznivcem, dávám přednost vínu, ale jednou za rok, kdo by odolal? Při zpáteční cestě jsem potkala jednoho pána. Zastavil mě a řekl, že četl můj článek o dědovi, který jsem zveřejnila asi tak před dvěma měsíci. Prý ať napíši ještě něco o tom druhém. Takže tady je odpověď.

Můj druhý děda měl, kam až moje paměť sahá, hospodářství. Už od dětství jsem tam společně se sestrou chodila krmit králíky a hrát si s koťaty. V maštali voněly balíky slámy, ve kterých si kočky dělaly tunýlky a schovávaly čerstvě narozená koťátka. Opodál stály kotce pro králíky. Každý měl svoje jméno. Dominantou byl králík zakoupený na výstavě. Takzvaný „chovný samec“. Byl větší než ostatní a měl ouška sklopená dolů. Takový beránek. Děda rád pracoval a dodnes pracuje se dřevem. A tak nám pro králíky udělal ohrádky, abychom je mohli nosit na čerstvou trávu a neutekli nám. Když jsem si pořídila křečky, udělal mi pro ně dřevěný domeček. Dřevo k němu neodmyslitelně patří. Stejně jako to, že nikdy nebo málo kdy, na nás má čas. Děda se myslím vždy držel hesla – napřed práce, potom zábava. Nezáleželo na tom, jestli jsem zrovna přišla na návštěvu. Nejdřív se muselo shrnout seno do kupek, pak nakrmit králíky, uvařit kočkám něco k jídlu. Pak se teprve mohl posadit. Ale myslím, že sezení jako takové považoval a považuje za ztrátu času. Typickým příkladem jsou každoroční oslavy narozenin a svátků. Dědu jsme vždy rádi pozvali na oběd. Přišel, snědl oběd a pak, někdy i v půli věty, vyskočil od stolu a chvátal domů. Když měl ještě zvířata, o která se musel starat, jeho chování bylo pochopitelné. Bohužel tento jeho neustálý spěch a nedostatek času trvá dodnes, i když již žádná zvířata nemá. Takže moje typická návštěva u něho vypadá následovně. „Ahoj, to jsem rád, že jsi přišla. Tak jakou práci bych ti vymyslel? Mohla bys mi dojít do města, pak nandat ingredience do pekárny na chleba. No, a když už to máš, mohla bys už jít ne?“. Samozřejmě ne vždy to probíhá takhle. Někdy upeču buchtu, za kterou mi děda občas dá nějakou tu korunu. Ale proto to nedělám. Někde se člověk musí naučit péct, takže tohle pro mě byla dobrá průprava a děda dobrý strávník. Pečení s ním patřilo a patří mezi ty světlejší a hezčí okamžiky. Někdy si společně uvaříme čaj a on chce slyšet, co je nového. Ale většinou chce jen pozitivní zprávy. Před těmi negativními odjakživa utíkal do své dílny. Tam se zavřel a čekal, až se vše přežene. Nesmím také zapomenout na jeho smysl pro pořádek. Každá věc má své místo a například kuchyň vypadá tak, jakoby se v ní nikdy nevařilo. Vše je uklizené. Sám si vaří a to je mu přes osmdesát let. Tohle v jeho věku obdivuju. Ne každý by toho byl schopen. Naučil se také ovládat mobilní telefon, což je také hodno obdivu. Má totiž takové „medvědí tlapy“ a tlačítka telefonu jsou přece jen drobná. Je příkladem toho, že když člověk chce a má vůli se něco naučit, zvládne to. Jen musí chtít. I přes to, že málokdy má na mě čas, tam stále chodím. Jiného dědu totiž nemám. Ten druhý je už několik let v nebi a dění na zemi sleduje z nebeských výšin. U dědy, který mi zůstal se tak snažím vidět do lepší. Sice od něho málokdy slyším „zas se vokaš“ jako to bylo u druhého dědy, ale doufám, že mě rád vidí. I když to někdy nedává najevo.

Autor: Martina Pinkasová | sobota 10.9.2011 11:00 | karma článku: 11,87 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Martina Pinkasová

Mám doma živý budíček

Budík může mít mnoho podob a každý ho jistě má. Bez budíku, nelze vstávat. Budík způsobuje první myšlenky na vraždu přístroje, který nás tahá z toho nejhezčího snění. Nicméně můj budík se od toho klasického zcela liší.

24.3.2021 v 17:53 | Karma: 12,18 | Přečteno: 317x | Diskuse| Osobní

Martina Pinkasová

Ranní vstávání

Crrrrrr, zvuk budíku mě nemilosrdně budí ze spánku a vytrhává s hezkého snu. "Zlosyne", proletí mi okamžitě hlavou. Vstávám a jdu budit ostatní. Nový den začal a s ním ono známé "Honem, ať to stihneme".

30.4.2019 v 13:28 | Karma: 10,79 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Martina Pinkasová

Kulička šedivých chlupů

Byla to malá, šedivá kulička, ze které vykukovaly čtyři, k tělu nepoměrně dlouhé nožičky. Přesně tohle byl můj první dojem, když jsem spatřila našeho nového člena domácnosti. Vítej doma, Alíku.

30.4.2019 v 12:23 | Karma: 13,44 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní

Martina Pinkasová

Fenomén single

Kolem nás existuje celá řada lidí, která žije tzv. „single“. Je to jejich svobodné rozhodnutí? Nebo je k tomu donutily okolnosti? A jaké výhody tento způsob života přináší?

3.3.2017 v 14:54 | Karma: 16,29 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Ona

Martina Pinkasová

Děti bez hranic

Trendem současnosti je tzv. liberální výchova. Dítě se stává partnerem hodným diskuse, navzdory faktu, že jsou mu pouhé tři roky. Kam se poděl rozumný přístup k našim dětem a proč se vytrácí tzv rodičovské vzory?

16.2.2017 v 12:42 | Karma: 21,54 | Přečteno: 912x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 697x
Píšu ráda, často i méně často a hlavně pro radost. Psaní je pro mě relax, který se skládá z počítače, kávy a něčeho na zub. 

 

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené blogy