Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se stydí havlisté za havlismus a za to, že jsou havlisté?

Klausovci a klausisté se nestydí za to, že fandí Václavu Klausovi. Naopak - jsou na to hrdí. Zemanovci jakbysmet. Někteří/některé by byli dokonce ochotni za Zemana či Klause když ne položit život, tak alespoň odložit živůtek. Tak proč se stydí havlisté za výraz havlismus a za to, že jsou havlisté? Považují výraz havlismus dokonce za odporný! To nechápu - proč na něj nejsou hrdí? Sice zdánlivě argumentují, že výraz havlismus používají odpůrci V. Havla, aby ho zesměšnili, ale tento argument neobstojí. Výrazy havlismus a havlisté jsou vytvořeny zcela organicky a korektně, přesně podle vzorů platónismus, platónisté, které jsou zcela neutrální. Nebo výrazy marxismus, marxisté, které jsou sice pro některé politiky a jejich voliče negativní, ale pro filosofy jsou neutrální a sami marxisté jsou na ně hrdi. Tak proč nejsou havlisté hrdi na svůj havlismus a příslušnost k havlistům?

Obávám se, že tomu tak je proto, že sami sebe nepovažují za pouhé fanoušky Václava Havla a vyznavače jeho myšlenek.

Oni totiž považují sami sebe za lidi vyšší kategorie. Protože fandit Václavu Havlovi nepovažují za pouhou možnost, a to jen pro jednu část demokratů, ale za povinnost všech slušných lidí. Podle nich: kdo nefandí Václavu Havlovi, není slušný člověk nebo je to hlupák, neschopný Václava Havla pochopit. Bez výjimky. 

Proto odmítají a popírají výrazy havlismus, havlista a havlovec, protože by to znamenalo si přiznat, že ani V. Havel ani oni nemají patent na pravdu. Přiznat si, že se V. Havel mýlil nejen v nepodstatných věcech, ale i ve věcech naprosto zásadních:

1) Jako bylo zrušení zbrojovek na Slovensku a přepuštění našeho segmentu zbrojního trhu americkým, francouzským, britským, ruským a izraelským zbrojařským firmám a následné zcela zbytečné zvýšení nezaměstnanosti na Slovensku.

2) Jako byl jeho požadavek na zrušení zákazu majorizace Čechů nad Slováky ve Federálním shromáždění, což nutně muselo mnohé Slováky postrčit z podpory společného státu k jeho odmítnutí. 

3) Že kvůli těmto oběma dvěma předchozím bodům to byl právě V. Havel, kdo nejvíce zapříčinil konec Československa, pokud se tato vina vůbec dá položit na osoby. Slovenští separatisté, nacionalisté a pseudokonfederalista Mečiar pak už jen vytěžili svoje egoistické politické maximum z odporu, který Havel na Slovensku vyvolal i u těch, kteří by bez jeho neobratnosti zůstali věrni společnému státu. Václav Havel to udělal zcela zbytečně, jen kvůli své zaslepenosti zdánlivou genialitou svých nereálných představ.

Pravda, získal tím prvním bodem pro sebe oblibu u určitých západních kruhů a u konzumentů jejich západních mainstreamových médií, a odlesk jeho slávy padnul i na Československo/Českou republiku a projevil se nesporně i ekonomicky. Jestli byly Havlovy zásluhy celkově pro Československo/Českou republiku finančně výhodné i se započítáním protiběžně působícího poklesu zbrojní výroby (včetně subdodavatelů), je sporné, protože propad zbrojařství byl opravdu citelný. Ale z hlediska principiálního byla Havlova bilance negativní

Podle všeobecného soudu, včetně V. Havla a havlistů, se přeci v politice musí leccos hmotného kvůli morálce obětovat. Takže i kdyby byl celkový finanční přínos V. Havla pro ČR pozitivní, o čemž budu pochybovat, dokud neuvidím seriózní analýzu, tak z hlediska vyššího principu mravního to bylo negativní.

4) Že Václav Havel porušil, byť "pouze" nepřímo, lidská práva slušných lidí na život a majetek tím, že dal v lednu 1990 amnestii nejen vekslákům a spol., ale i vrahům a násilným loupežníkům. Aniž tím zlepšil jakékoliv jiné lidské právo. Protože neexistuje žádné lidské právo zločinců na hromadnou amnestii bez ohledu na vinu či nevinu. Existuje pouze lidské právo zcela či částečně nevinně odsouzeného na důkladné posouzení individuální milosti nebo ještě lépe - na mimořádný opravný prostředek. To ale nebyl případ nejen Havlových amnestií (ani Klausovy amnestie), ale bohužel ani mnohých Havlových a Klausových milostí.

5) Že Václav Havel pošlapal svoji vlastní koncepci lidských práv tím, že podpořil nehumánní humanitární bombardování nevinných srbských civilistů ve prospěch založení neživotaschopného, žebráckého a mafiánského teritoria kosovských Albánců. Státu-nestátu, který masivně zničil lidská práva všech kosovských Srbů i všech kosovských nealbánců. A ve prospěch vybudování americké vojenské základny v Kosovu. To byla totiž jediná skutečná příčina zájmu USA této kauze. Lidská práva Albánců byla jen záminka, která  se později prokázala mimo vší pochybnost jako neoprávněná. Neobviňuji V. Havla z úmyslu v této kauze ani v jiných kauzách, ale z naivity. U disidenta je naivita někdy i chvályhodná, ale u státníka je stěží omluvitelná.

Havlisté si nestydatě dělají totální morální nárok na pravdu - na rozdíl od Václava Havla, který mnohokrát o sobě i veřejně pochyboval. Protože havlisté, bezradní bez V. Havla, myslí totalitně - samozřejmě v jednom segmentu myšlení, nikoliv v jiných aspektech reality, o nichž je s nimi možné diskutovat a i vážit si jich. Lze si tedy vážit i některých havlistů v některých jejich názorech. Nikoliv všech havlistů ve všech jejich názorech a v žádném případě v jejich ukřivděném pohledu na havlismus. 

Autor: František Pillmann | sobota 20.12.2014 11:06 | karma článku: 40,15 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

František Pillmann

Brzy budeme pro nemuslimy z VB,F,Švédska,Norska,aj...cílem emigrace

Zdroj chybějících pracovních sil dost možná najdeme sice v západní Evropě, ale nikoliv v jejich muslimech, které k nám chtějí přesměrovat bruselisté, ale v původním většinovém, bílém a křesťansko-ateistickém obyvatelstvu západní Evropy.

26.12.2014 v 23:59 | Karma: 36,56 | Přečteno: 1958x | Politika

František Pillmann

Měli bychom se po vystoupení z EU kvůli muslimům lépe nebo hůře?

Nejprve bychom se měli stejně. Pak trochu lépe - protože naše vystoupení z EU by způsobilo, že nebudeme platit adekvátní část obrovských výdajů, které čekají EU s Ukrajinou, přičemž zisky slíznou především banksteři a přidružené mamutí firmy z USA a v druhé řadě obří nadnárodní firmy západní Evropy. Na naše podnikatele by zbyly jako vždy jen drobky.

26.12.2014 v 21:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 4688x | Politika

František Pillmann

Praotec Čech na Řípu:Pojmenujme zemi po mojí pramanželce - Prazdroj

Pokračuji dalším dílem nejnovějších historických rešerší i archeologických výzkumů na hoře Říp., viz seriál v mém blogu z 16.12.2014: http://blog.idnes.cz/oper/blog_clanok.asp?cl=438065

24.12.2014 v 12:00 | Karma: 4,69 | Přečteno: 567x | Politika

František Pillmann

Jak Petr Pithart kádruje havlismus - 2. část

Ještě se musím zastavit u dvou dvojic pojmů, které mi dávají dvakrát zapravdu vůči P.Pithartovi i J. Herdovi. (Viz můj minulý blog.) Jsou to hitlerismus a machiavellismus, fauvismus a impresionismus.

23.12.2014 v 14:31 | Karma: 16,98 | Přečteno: 668x | Politika

František Pillmann

Jak si P. Pithart popletl havlismus a havloidismus a kádruje oboje

Spor o to, zda existuje havlismus či nikoliv, a zda je výraz havlismus korektní, jsem nevyvolal já (jak se domnívá J. Herda), ale Petr Pithart, když napsal: ""Ale když se začíná používat odporné slovo "havlisté", "havloidi", "havlismus", tak to pro mnoho lidí, například pro mne, diskuze končí, ještě než začala. Mluvit se má o Václavu Havlovi, dramatikovi, disidentovi, trojnásobném vězni, prezidentovi - ale ne o nějakém neosobním "havlismu". Tak se kdysi u nás mluvilo o "sionismu", "titoismu", "šikovštině". Nevím, jak je to v jiných jazycích, ale v češtině už těmi příponami toho člověka a jeho myšlení předem degradujete na nějakou ubohost nebo lumpárnu.""

22.12.2014 v 23:59 | Karma: 15,23 | Přečteno: 664x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1409x
Jsem lékař, mj. jsem byl námořní lékař zaoceánské plavby. Další, ještě dobrodružnější kapitolou mého života bylo, když jsem byl poslanec a předseda sociálního výboru Federálního shromáždění. ****************************************************************** Můj e-mail a poznámka k diskusím: kdo mi chce poslat důležitý vzkaz, ať použije moji mailovou adresu "Pillmann(zavináč)post(tečka)cz". Diskusi sice neotevírám obvyklým způsobem, ale otvírám ji formou dodatků pod text blogu, protože nemám dost času na její nepřetržité sledování, abych mohl reagovat včas pokaždé, když by bylo třeba. A protože nemám možnost zablokovat v tradiční diskusi reklamu na produkty, které se mi příčí. Kdo má jiný názor, ať napíše polemiku na vlastní blog a pošle mi vzkaz na uvedený e-mail, abych mohl napsat protiargumenty. Komu to nestačí a trvá na tom, že jeho názor musí být zveřejněn u mého textu, nechť toto přání uvede v mailu. Slibuji, že jeho argumenty do třech dní zveřejním v dodatku mého blogu, i s jeho jménem a pak s mými protiargumenty. Musí ale splnit dvě podmínky: uvést své pravé, nikoliv smyšlené jméno (dodatek: upřesňuji - postačí, když se nebude vydávat za jinou osobu, takže zveřejním i názor anonyma), a být věcný. (Že musí dodržovat zákony ČR se rozumí samo sebou, ale chcete-li, je to moje třetí podmínka.) Případně (ale za stejných podmínek) mohu jeho názor uvést na začátek svého nového blogu. Dodatek: V opodstatněných případech prominu i splnění podmínky věcnosti, každopádně zveřejním věcnou část. Další podrobnosti viz můj blog "O blokování blogové diskuse" z 22.11.2014. ****************************************************************** Vzkazy: poslal jsem vzkaz těmto blogerům iDnes.cz, kteří v profilu nemají e-mail ani kontaktní formulář, ale asi nečtou vzkazy od blogerů pro blogery, protože neodpovídají. Snad si toho všimne někdo, kdo je zná a upozorní je: T. Vodvářka, P. Závladský, P. Nešpor, J. Herda, Igor Indruch, Andrej Ruščák. (Stav k 28.12.2014)