Kdo to zaplatí?

Jako fotbalový nefanda a daňový poplatník v době vyznačující se obrovskými škrty postihujícími především nemajetné a málomajetné, se ptám: Kdo zaplatí neustále se opakující policejní manévry provázející mnohé zápasy? Kdo zaplatí všechny škody nepřetržitě páchané ve jménu sportovního vyžití?

Odpověď je jednoduchá: DAŇOVÍ POPLATNÍCÍ!  Tedy já sám, moje manželka či má vnoučata – ta vlastně ne, za ně to momentálně zaplatí stát, který si na tento luxus vypůjčí, a tato bejbina to budou platit, až dospějí. A budou nás proklínat. Stejně tak to zaplatí každý občan tohoto státu. Lidé majetní i nemajetní, mladí či staří, zdraví i nemocní, prostě všichni.

Jak je možné, že pan Kalousek a s ním celá Nečasova vláda neupřou pozornost i tímto směrem. Je to snad tím, že páně Kalouskovým poradcem pro otázky financování místních samospráv je člověk, který je nadšeným fandou FC Slovácko, které je přímým pokračovatelem FC SYNOT. a který se podílel  na pronájmu fotbalového stadionu za neuvěřitelnou jednu korunu českou právě FC SYNOT, když předtím do něj královské město Uherské Hradiště zakopalo miliony? A který v sobotu večer  takzvaní fotbaloví fanoušci zdemolovali?

Jak je možné, že policisty se snaží koučovat člověk, který je spoluautorem scénáře k filmu PROČ? Radek John se už v polovině osmdesátých let zabýval fotbalovým chuligánstvím. Dnes nečinně přihlíží tomu, jak se tento národní sport – myslím tím kulturní vyžití během zápasů, vlastně mnohdy i před nimi a pak hlavně po nich – utěšeně rozmáhá a policisté, ale též hasiči, zdravotníci a další lidé placení z našich daní, místo aby byli nasazováni tam, kde je jich skutečně potřeba, likvidují bordel, který fotbalovým bossům zajišťuje tučné zisky.

Ano, ať jsou nasazeni. Ale ať zaplatí někdo jiný, než daňoví poplatníci! Fotbalové, ale i jiné sportovní soutěže jsou v podstatě soukromé akce. Tak ať si tedy ty policisty, hasiče, zdravotníky a další zainteresované, placené z peněz daňových poplatníků, zaplatí pořadatele těchto tzv. sportovních klání. Nebo raději ať to platí přímo příslušný sportovní svaz – oni už si to páni kopálisti doma vzájemně rozúčtují. Lyžaře, volejbalisty a či rychlobruslaře to určitě nepostihne. Při jejich soutěžích bordel na sportovištích a následně v ulicích a v dopravních prostředcích nebývá. Ale při fotbale, tedy alespoň při vyšších soutěžích je to téměř pravidlo. Tak ať platí. Ostatně fotbalový svaz není žádná chudinka, aby na jejich podnikání dopláceli občané tohoto státu. A to se nezabývám problémy občanů, kteří bydlí poblíž těchto tzv. stánků sportu. Co ti chudáci musejí zažít! A zastání nikde.

Je velkou módou, aby podnikatelé, tím nemyslím drobné podnikatele nýbrž střední a velké podniky, podporovali sport. Je zajímavé, že tito „podporovatelé“, kteří si tento sponzoring samozřejmě nezapomenou odečíst z daní (a vida, zase na úkor řadových daňových poplatníků), už tolik peněz nevěnují na školství, kulturu a především na vědu. V civilizované, dříve se říkalo v „západní“ Evropě, je docela běžné, že podniky spolufinancují nejenom aplikovaný, ale také základní výzkum. Proto také úzce spolupracují s vědeckými pracovišti vysokých škol. To má za následek, že jak vysoké školství, tak vědecká pracoviště nenastavují příliš často dlaň, aby na ni něco od státu dostali. Tady by i případné daňové úlevy měly smysl.

Znovu se vracím k úvodní otázce. Kdo to všechno zaplatí. Kdo vyčistí tento Augiášův chlév, kterému se říká sport. Vlastně fotbal. Nebylo by lépe začít šetřit na tomto poli, než trestat rodiče za to, že chtějí mít děti? Co je pro tuto společnost důležitější? Jestli se třeba i za podpory státu zvýší porodnost a v budoucnu zde bude dost ekonomicky činných lidí, kteří zajistí prosperitu celé společnosti, nebo zda vyhraje Sparta či Slovácko nebo Baník a funkcionáři toho či onoho fotbalového klubu si dobře namastí kapsu?

Pane ministře financí a celá Nečasova vládo, zamyslete se nad tím. Volby jsou už za tři a půl roku. Nezapomeňte!

Autor: M. K. Pijáček | neděle 14.11.2010 21:30 | karma článku: 19,47 | přečteno: 1407x