Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vytvoření obecně platného zákona

Ten kdo také zametl cestu mravnosti i současným politikům, kteří politiku mají jen jako povolání byl filosof Immanuel Kant. Jako nejvýznačnější filosof doby osvícenství svojí Kritikou čistého rozumu nastartoval novou éru filosofie zasahující lidskou historii dodnes. Mimo mnoho jiného vytvořil svojí kritikou Aristotelovy etiky ctností Kantovu etiku, která je etikou povinností s racionalizovanou verzí křesťanské morálky.

Kolektivní pomoc v EU

Z té morálky se ovšem ztratila pozitivní motivace jednání, jíž je podle Kanta pouze povinnost. Ve snaze oprostit mravní rozhodování ode všeho zkušenostního a nahodilého a učinit mravnost součástí rozumu ovšem Kant omezuje mravnost na rozhodování samo a opakovaně zdůrazňuje, že na dobrém rozhodnutí nic nemění, i kdyby mělo velmi špatné následky: ty se hodnocení rozhodnutí už netýkají. A o to jde!

Použiji slova Kanta z jeho Základů matafyziky mravů, která upravím velmi málo, protože z dlužníka udělám stát a jeho projev formou vlády.

Jistý stát (a že jich je!) se pod nutným tlakem zachování stávajícího žití občanů a jejich neuvalení do bídy si opět musí vypůjčit peníze. Ministr financí a celá politická elita ví dobře, že je nikdy nebude moci vrátit, ale vědí rovněž, že mu nikdo z věřitelů nepůjčí, nezaváže-li se pevně, že je v určité době vrátí. Samozřejmě s úrokem.

Svádí ho to a vlastně nic jiného nezbývá, aby se k tomu zavázal: ale má ještě natolik svědomí, aby se vláda sama občanů státu zeptala, jestli to není nedovolené právě v rozporu s povinností, aby si takovým způsobem pomohl z bídy? Když připustíme, že se k tomu přece jenom stát rozhodne (a všechny evropské státy se tak rozhodly), pak by jeho maxima jednání znělo následovně:

Domnívám-li se jako stát,  že jsem v ekonomické tísní, pak se rozhodnu vypůjčit si peníze formou dluhopisů a zavázat se, že je vrátím, ačkoliv vím že se to nikdy nestane. Tento princip sebeuspokojení mých občanů lze snad dobře dát dohromady s jejich veškerým budoucím blahem, ale je otázka, zda na to mám právo. Proměním tedy požadavek blaha mých občanů v obecný zákon, a pak musím opravit otázku takto: Jak by tomu bylo, kdyby se to nutné maximum stalo obecným zákonem?

Tu ovšem hned každý vidí, že taková moje maxima (nebo toho státu) se nemohou nikdy stát obecně platným přírodním zákonem a být v souladu se sebou samými, protože musí být nutně sama se sebou v rozporu. Protože obecnost zákona, že každý (nejenom stát), pokud se domnívá, že se nachází v bídě, může slíbit, co mu napadne, ale s úmyslem, že to nedodrží, by nenastala. Protože tím se znemožní samotný slib, i účel, který by se slibem byl spojován, protože nikdo nemůže uvěřit tomu, co mu bylo slíbeno a takovému vyjádřeníí by se vysmál, jako planému předstírání.

Proto musel Kant provést rozdělení skutečnosti na přírodní říši účelů, kde platí přírodní zákony, a svobodnou říši bytostí, kde platí rozumově zdůvodněné zákony morálky s důležitými povinnostmi, které nakonec člověka se svojí vznešeností a důstojností podřídí morálnímu zákonu, který se stává obecně platným zákonem.

 

Nedivím se proto všem lidem, kteří se vyjadřují pesimisticky k euru a k tomu, zda i ČR musí slíbit půjčku zatím 90ti miliard korun pro MMF, i když to je zatím jen na dluhy zemí jižního křídla. Pravda ale je, že na jaře se ocitne vedle Itálie a Španělska i Francie. Lidé ale říkají, aby byl používán selský rozum a proto nic nepůjčovat, ale ten blbý selský rozum jistě pochází z přírodní říše účelů. V rámci současného budování nové EU a řešení závratné dluhové krize je  pro A.Merkelovou, N.Sarkozyho i bruselské byrokraty tento názor evidentně mimo mísu. Proto je nutné chovat se dle těch základů etiky a morálky, která je pro evropského občana dobrá, tzn. zachránit euro jakýmikoliv prostředky, (ostatní stejně Němce donutí k natištění eur na ty gigadluhy), i když to bude mít v nedaleké budoucnosti velmi špatné následky.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | úterý 3.1.2012 10:00 | karma článku: 7,18 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky