Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svoboda občana

Na každého z nás má vliv ekonomie a filozofie současné doby. A tato doba se nedá odpárat od své historie. Ekonomie je každým z nás chválena nebo zatracována podle množství peněz a majetku, který každému poskytuje, pokud není politickou elitou našim občanům odkláněna. Filozofie je však mnohem důležitější, protože predikuje tu současnou "svobodu" jedince, definuje k čemu je vůbec rozum a jak vzniká etika a morálka. Nepřiznávané, ale mocně zneužívané současnými i minulými politiky a filozofy je gaussovo rozložení lidské inteligence k tomu, aby velká část lidstva byla manipulovatelným kolektivním stádem. Jaká společnost je vytvořena, takovou ekonomiku používá.

V historii lidstva je zákonitá koncentrace vlády do rukou stále menšího počtu lidí. Ovládání vlastního života a vztahů ve společnosti, které přirozeně spočívá v rukou jednotlivce, je stále ve větší míře nahrazováno vládou státní moci. Filozofové, kteří vytvoří nové konstrukce a struktury myšlenek, proč vůbec člověk existuje a jak existovat má,  na základě dlouholetého studia a kritiky děl filozofů minulých a historie lidstva, mohou být politiky a elitou chvalořečeni, nebo zatraceni.

Protože v současné době Evropu i Ameriku ovládá filozofie kolektivistická, nedojde k žádné strukturální změně v ekonomii týkající se svobody jedince.  Naopak, slovinský filosof Slavoj Žižek vyzdvihovaný našimi intelektuály v čele s V.Bělohradským, J.Rupnikem a  T.Halíkem, následovaný hodným vykladačem J.Pehem a zlým J.Urbanem, chtějí filozofii ještě kolektivnější s blahodárným účinkem na  evropského českého občana.

Evropský cirkus v ČR (olej 110x60): Mirek Picek

Aby ve společnosti  ČR po 22 letech bylo spokojeno vice jak 80% občanů, museli bychom se dostat do říše snů. To by nastalo pouze v případě výměny minimálně 2 - 3 mil. českých občanů v roce 1989 za takové občany, kteří mají v krvi zadřený vztah k výrobnímu, půdnímu, nemovitostnímu a finančnímu soukromému vlastnictví po svých předcích. A jejich etika a morálka nikdy nebyla zdeformována komunisty a kolektivními socialisty. Tyto tendence jsou ve všech politických stranách našeho parlamentu a mladí lidé používající rozum, čerpající informace a komunikující na webu, se za tyto politické kreatury stydí.

Dokud nedojde v myšlení lidí ke změně významu egoismus, který je chápán jako sobectví a zlo, bude to stále stejné.  Nespokojenost mladých lidí po celém světě se současným stavem společečností a snahou o změnu si kolektivističtí filozofové i politici vykládají po svém a ve svůj prospěch. Věřím, že zájem nových generací je jinde, v individuální svobodě a ne v centrálním totalitarismu.

Pokud přijmete skutečnost, že egoismus je morálka zaměřená na život všech více jak 7mi miliard lidí, tzn. na každého člověka, (člověka jako druh) začnete společnost, ve které žijete, chápat jinak.  Egoismus je morálka, která sleduje život člověka, aby mu přinesla nejvyšší hodnoty a to každému člověku při vzájemné spolupráci bez ubližování a násilí. Prostě egoismus není prostituce jedince v kolektivu. Bohužel to funguje obráceně, jedinec je determinován společností, kolektivem. A podle toho se dnes tak jedinec musí chovat. Kritiku ekonoma a filozofa Fridricha Hayeka, který hájil klasický liberalismus a kapitalismus a přesto je kolektivista napsal Jiří Kinkor 1).

Nepřítelem centralizace a monopolu je konkurence. Velmi zkráceně z historie vytrženo lze říci, že evropský rozsekaný spolek států, státečků, zemí a knížectví je možné charakterizovat jako systém efektivní regulatorní konkurence, bez níž by tržní ekonomika nemohla nikdy v Evropě zapustit své blahodárné kořeny. Narozdíl od tehdejší centralizované Číny s jedinou mocí, kde jedna mocenská chyba ekonomiku poškodí. Jednotlivé kroky nebezpečí důsledků centralizace a směřování k regulatornímu monopolu sepsal Rahim Tadhizadegan a Gregor Hochreiter 2).

Centralizace je nezbytnou podmínkou totalitarismu – konečného důsledku růstu státu. Jako varování mohou posloužit slova Waltera Williamse, která jsem si dovolil přetransformovat přes Atlantik: „Zkusme tento myšlenkový experiment. Představte si, že jste diktátor. Mezi mnoha svobodu likvidujícími cíli máte vyhlazení jednotlivých evropských národů, židů, katolíků, muslimů, jak je libo. Co byste upřednostnili – Spojené státy evropské s politickou mocí centralizovanou v Bruselu, s mocnými vládními agenturami, s podrobnými informacemi o všech občanech a podřízenými státy, nebo moc rozdělenou mezi 27 států s tisíci místními jurisdikcemi a žádnou federální vládou?” 3).


Jestliže Angela Merkelová a Německo podlehne totálnímu keynesiánství stejně jako Obama v USA, dojde k donucené centralizaci Evropské unie na Evropskou federaci se znásilněním ECB, kterému Francie, Itálie a ostatní zadlužené státy s radostí zatleskají. To je řešení, které nakonec nastane, protože EU nemá stroj času do minulosti.
1) Jiří Kinkor : Hayekova cesta do otroctví, Berlet Advertising & Graphic Design Pty Ltd.

2) Rahim Taghizadegan a Gregor Hochreiter : Regulation Race, estonský institut Research Centre Free Europe (www.ukve.ee).

3) Williams, W.: Mankind’s most brutal century – Why? in: Jewish World Review, Jan. 5, 2000.

 

20.11.2011 Mirek Picek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | neděle 20.11.2011 18:00 | karma článku: 11,02 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky