Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skřeti IV - od svobody k blahobytu

Liška má krátkou paměť. Hlavně na nepříjemné věci. Proto brousí poblíž pařezu na lesní mítině již několik dní po svém novém leteckém zážitku. Jednou čekala u pařezu celý den. Podhrabat se a vlézt dovnitř nemohla, když strčila čenich do jídelny dostala hroznou ránu od Smradláka paličkou na maso. Čumák je hrozně citlivej. Když nezabere rána paličkou, nebo píchnutí šídlem, zastříkanej čumák lakem na vlasy, který kdosi ztratil v lese je zážitek, který lišku nutí strkat čumák do potoka a běhat dlouhé tratě. Skřeti své zloděje naštěstí mohou odpuzovat i ostrou zbraní, bez potrestání lesním soudním tribunálem. Naštěstí nemají palné zbraně, jinak by je ten správně motivovaný soud nechal stáhnout z kůže a hodil divokým kočkám, které by se uchechtaly.

Nouzové východy z pod pařezu vykopali skřeti raději dva. Jeden kratší dolů k potoku, druhý dlouhý do houští v lese. Lidé ten přepych úniku nemají. Sloužily jim, když liška nestrkala čumák do jídelny, ale trpělivě čekala na pochoutku u pařezu jako umanutý despota. Nakonec stejně na každou lišku, kterých se tu v lese vystřídalo spousty, si přišel hajný vystřelit k pařezu na mýtinu. Nedokázal pochopit tu umíněnost lišek fascinovaně dřepících a na něco čekajících. Neměl ten jemný liščí čich a žil v jiném světě. Lidském, který byl řízen tou správnou vybranou elitou. Vyvolenou podle všech lidí, kteří  v Česku momentálně žijí a mají volební právo. Guláš v hlavách lidí od té nejzapadlejší vísky po Prahu je uvařený českou, evropskou i světovou historií. Nemíchat, jen protřepat. Máme co si zasloužíme.

Psi byli se skřety kamarádi, byli to pro ně mrňaví lidi, a ty měli přece psi rádi. Lidi psy krmili a drbali je za ušima. Někteří je bili, to skřeti nemohli. Jedině Smradlák nebyl se psy kamarád. Oni to nevěděli, proto když se některý z nich se Smradlákem potkal, povalil ho radostí na zem a olizoval z něj vůni pečínek a smradlavých sýrů. Smradlák viděl vodu pouze když bylo nezbytí, třeba když musel umýt nádobí nebo ve skleničce na pití, proto byl šílený vzteky po takovém setkání s kdejakým ořechem, který ho olízal do  růžova. Přestože žádný z ostatních skřetů nebyl vzorem čistoty, Smradlákova nechuť k vodě je občas přiváděla k zoufalým i hanebným činům. Mezi lidmi srovnateně šílenější činy vznikají z důvodů, které i člověk nepochopí, natož skřet.

Od té doby, co ho uspali lektvarem a odnesli k potoku, kde ho důkladně vydrbali rejžákem, si dával velký pozor na to, co pije. Nařízli také větev, která jim sloužila jako lávka přes potok, protože si tak zkracovali cestu do lesa. Prudký proud potoka k očistě Smradláka nepotřeboval ani kousek mýdla. Po každém takovém kousku měli špatné svědomí, které je časem opouštělo, až přišel den, který byl zlomem, kdy cítění Smradláka bylo silnější než cítění se Smradlákem. Pak to Smradlák zase odnesl. Ve světě lidí ten zlom nastává komplikovaněji, jak při očistě Evropy od smrdutých komunistů, tak při očistě Afriky od despotů komunikujících s Evropou.

Měli ale vždy čím dál větší problém vymyslet novou léčku zakončenou Smradlákovou koupelí. Naposledy ho nachytali  na dobře proležený olomoucký tvarůžek, který připlácli na jeden z kluzkých kamenů u tůňky v potoku. V okamžiku, kdy Smradlák natahoval chtivou ruku po sýru, přičemž stál uprostřed potoka na jiném kluzkém kameni a držel se vlasů smuteční vrby, šťouchli do něj škodolibí skřeti dlouhou větví. Proud tu žádný nebyl, proto jej větvemi odšťuchovali od břehů tak dlouho, až se zdálo, že je skoro utopený. Smradlák  začínal být zase čistý. Jakmile se vyšplhal na břeh, spolkl sýr, který se mu přeci jen podařilo ulovit. Ta cesta k blahobytu bývá nejdelší částí demokracie.

čtvrtá z osmi

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | úterý 8.3.2011 18:00 | karma článku: 4,80 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  10:41

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Řidič místo semaforu sledoval zasahující policisty, málem přejel chodce

7. května 2024  10:35

Zapnuté majáky stojícího policejního vozu zaujaly řidiče v Brně natolik, že přestal dávat pozor na...

Zákon o změně pohlaví je připravený, hlásí Blažek. Piráti chtějí „ze středověku“

7. května 2024  10:30

Ústavní soud v úterý zrušil sporná ustanovení o změně pohlaví. Nově od polovinu roku 2025 už nebude...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  10:13

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky