Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Růst Růstu EU

Dluhová krize v Evropě řádí už skoro 5 let. Mnoho lidí začíná pokládat za samozřejmé, že evropská vládní elita může pokračovat v tomto klopýtání od nuly k nule spolu ruku v ruce s ECB, eurovaly, fiskálním paktem a nejenom francouzskými socialisty toužebně očekávané eurobondy, aniž riskují katastrofu.

Go in ... EU citizenMirek Picek černý pastel

Bez růstu Růstu nebude v současné už dlouhé eurozónské hospodářské krize existovat žádné trvalé řešení. Pokud mají problémové ekonomiky v Evropě znovu ožít, vedle skoro jednomyslně podepsaného paktu o fiskálních úsporných opatřeních je rovněž nutné ještě výraznější seškrtání dluhu. Takové seškrtání dluhů se však nebude vůbec líbit německým voličům, až zjistí, že za to zaplatí svým důchodem.

Po výhře francouzského socialisty Françoise Hollanda bude na Angelu Merklovou čím dál větší tlak, aby v rámci toho seškrtání dluhu Němci souhlasili s eurobondy, které ten nechutný evropský dluh rozloží "spravedlivě" po všech uvědomělých evropských občanech. Zpochybňovat růst Růstu v době velké ekonomické nejistoty se může zdát hloupé. Protože stabilní růst bez krátkodobých stagnací nemůže existovat. Ale na druhou stranu, krize je jedinou příležitostí ke změně cílů hospodářské politiky evropských států a EU jako celku, jen je problém, že jejich snaha nikdy nebude v souladu s globálním trhem.

Jestliže se politické strany v Řecku nedomluví na takovém postupu šetření, který dříve již schválila původní řecká vláda, žádná záchranná půjčka již z EU, resp. z Německa nepřijde. Já jsem se vždy domníval, že první, kteří formu současné podoby EU odpískají, budou Němci a to vyjmutím zdravého jádra. Jak ale vidíme v Řecku, davy v ulicích jsou rychlejší a nová vláda buď nevznikne, nebo se s Němci nedomluví, nedostanou slíbenou půjčku a odejdou od eura sami.

V hlubším zdůvodnění růstu Růstu v mnoha zemích se možná vychází většinou z obav o národní prestiž a bezpečnost.  Zásadním určením globálního postavení země do budoucna je její hospodářské bohatství a kvalitní výrobní síla v poměru k ostatním zemím. Podle historika Paula Kennedyho (Vzestup a pád velmocí, 1989), který se zaměřil hlavně na vojenskou moc je ta šíře hodnocení daleko variabilnější a obvyklé makroekonomické modely mohou nyní selhat.

Domnívám se, že Merkelová moc dobře zná tržní vztahy mezi Německem a silně zadluženými státy eurozóny. Velký podíl německého exportu totiž směřuje i na trhy v eurozóně, tzn. i do trhů na problémovém jihu. Až do vypuknutí krize Německo velmi těžilo a rostlo ze stabilního prostředí vytvořeného eurozónou. Země z jihu i jiné země vykazovaly velké schodky na běžném účtu, které také měly vliv na růst Růstu Německa. Pokud se nyní tyto trhy minimalizují vzhledem k úsporným opatřením, dochází teď k převalu v Řecku. Očekává se, že bude následovat Portugalsko, Španělsko, Irsko. Nastane doba, kdy přestane růst i německá ekonomika.

Životaschopnou strategii řešení krize vidí současná evropská socialistická elita formou ukočírování a uregulování globálního trhu a snaha najít vhodné vazby mezi ekonomikami jádra - severu a celé periferie. Najít co nejsnesitelnější mix úspor a růstu Růstu pro občany tak, aby nedošlo k revolucím zleva či zprava. Proto budou teď Francouzi tlačit na změnu a přehodnocení přijatých fiskálním paktem a popustit uzdu keynesiánským manipulátorům.

Doporučil bych však, aby i věřitelé (ten zlý globální trh), který musí nést negativní důsledky současné krize (pokud mu zkrátí investici na 30%), mohli mít také podíl na budoucím hospodářském růstu zemí na okraji eurozóny. To ale vyžaduje navázání nových dluhopisů na záruky související s růstem HDP v zadlužených zemích. Proměna stávajícího suverénního dluhu na garance vázané na růst HDP by pak fungovala jako výměna dluhu za kapitál u firemního bankrotu. Zaručovala by, že věřitelé získají podíl na přínosu reforem, které eurozóna musí zavést, aby zajistila vlastní životaschopnost.

Jenomže podle struktury kolektivistických socialistů v elitách EU by toto provázání globálního trhu s řízením ekonomiky by pro ně bylo jako udělat lišku hlídačem kurníku. Podle nich by všechny slepice zadávila. Jenomže chytrá liška by zadávila jen málo nesoucí odrbané slepice a ty co v růstu sprintují by nechytala, protože hodně snášejí.

Existuje pro to precedens. Po vyhlášení státního bankrotu v roce 2002 Argentina úspěšně zavedla podobný program. Výměnou za snížení stávajícího dluhu emitovala argentinská vláda nové dluhopisy vázané na garance HDP a vyčlenila 5% z budoucího ročního růstu HDP nad úrovní 3,3% do fondu, k němuž měli přístup všichni věřitelé.

Tyto argentinské garance HDP začaly být brzy obchodovatelné nezávisle na dluhopisech, na něž byly původně navázány, což jejich držitelům umožnilo inkasovat peníze. A když došlo v Argentině k obnově růstu, její garance HDP se zařadily mezi nejlepší investice v rozvojovém světě, když v posledních pěti letech zaznamenaly celkový výnos přesahující 500%.

 

10.5.2012

Autor: Mirek Picek | čtvrtek 10.5.2012 10:00 | karma článku: 12,62 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky