Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máte svého finančního poradce?

"Bohatnout nelze šetřením nebo utrácením, ale pouze správnou investicí do produktivní budoucnosti".  Snad má pan profesor Zelený pravdu. Volal  mi dnes neznámý člověk a chtěl se postarat o moje finance. Proboha, proč by se měl někdo cizí starat o mé peníze?  Vždyť se o ně umím postarat sám, jako o všechno. I o zdraví, i když nejsem doktor. Jsem zaměstnanej a mám slušnej příjem. O manželku a obě děti se postarám, koupíme si všechno co potřebujeme a ještě mi na účtě každej měsíc něco přibude.

to není J.X.D.foto: Petr Moško

Co mu je po tom? Využívám všechny podělaný produkty, který mi něco garantujou. Stavebka, penzijka, spotřebiláky, spořáky, trvaláky, kapitálovky s nějakou pojistkou. A garantem je přece stát, no a na účtech mi banka ručí za tolik peněz, který nikdy nenastřádám! Ne nějakej finanční investiční podvodník co slibuje per ánum 10, 20 nebo víc procent. Takovejch tady bylo! Lidi v 90-tých letech vytahali svý prachy a o všechno přišli. Myslíš, že se změnila doba? Je rok 2011, nikomu nevěř a svý prachy si splácej do koule a kutálej před sebou sám.

Nejprve si ujasněme pojmy, to je důležité, aby nedošlo k mylné interpretaci:

Soukromé (privátní) finance – to jsou zdaněné peníze,  které zaměstnanec dostává na běžný účet jako plat, u podnikatele se jedná o zisk, který v průběhu roku používá pro osobní spotřebu.

Finanční poradce – většinou "nezávislý" poradce renomované firmy, která nevlastní a neprodává žádné finanční produkty. Pravda je ale, že nikdo není nezávislý. Pak by měl mít vaši důvěru, aby mohl vytvořit komplexní návrh řešení podle vaší současné situace a všech přání do budoucna s použitím takových nástrojů, které jsou v dané době na trhu nejvýhodnější.

Ochrana financí (kapitálu) – využití takových nástrojů zabezpečení rizik, abyste při nepředvídatelné události nemuseli použít těch financí, nebo finančního kapitálu, který má jiný úkol – své zhodnocování a vytvářejí vaši finanční nezávislost.

Pokud jste na moji otázku v úvodu odpověděli záporně, patříte mezi ty, kteří si zhodnocení a ochranu svých financí zajišťují sami.  Tak si taky vytrhněte mandle. Taky jste si sami postavili barák, ne? Určitě sledujete všechny platný zákony, který z PS vypadávají rychle a s radostí, stejně jako vyhlášky a ostatní důležitosti ze všech pater ministerstev státu a z vaší obce. Prostě jste ten správnej Čechoun, kterej má zlatý ručičky a nadupanou hlavu.

Neřeším ty, kteří peníze vydělají, umí je utratit a žijí z měsíce na měsíc, ale neinvestují. To slovo je pro ně nadávka, protože všichni znají půvabné slovo spoření. Každá bankovka, kterou vytáhnete a použijete je vlastně nějakou investicí. Možná jste podnikatel, vaše zisky jsou velké, investujete v rámci svých podnikatelských aktivit, osobní finance neřešíte, protože jsou k dispozici kdykoliv, když rodina potřebuje. Ale co za 10, 20 let? Řeknete: moje firma bude zisková pořád, až půjdu do důchodu tak firmu prodám. Mám příjmy z pronájmů nemovitostí, nebo některou nemovitost prodám. Až na tu prosperitu a likviditu, že?

Samozřejmě, že existuje určité procento finančně supergramotných mezi námi, kteří s investicí žijí od rána do noci, od poradců z Nervu po posledního trejdra. Je také pravda, že když se děti ve škole místo tvorby kapitálu  a rozmnožování peněz učí o počtu cihel ve zdi, je pak komplikované po jejich dvacítce jim vysvětlit důchod a penzi v rámci státu z donucení nebo nějakou příjemnou velkou rentu vytvořenou nad tento rámec.

Možná pak nejen oni rozliší rozdíl mezi penzijními a ostatními investičními společnostmi se všemi důsledky ke svému rozhodování.  Potom vhodná diverzifikace pravidelných investic v současnosti do budoucnosti Vám přinese slušnou rentu a nebude třeba  váš kapitálový majetek likvidnit v nevhodnou dobu. Jenom je pravda, že největší nepřítel investora je investor sám.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | sobota 26.3.2011 18:30 | karma článku: 10,30 | přečteno: 2113x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:32

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky