Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam dosáhne lhostejnost ..

Lhostejnost je někdy velký prevít, někdy ale počátek nové cesty. Chtěl jsem o ní psát obecně, ale to nejde. Proto se soustředím jen na tu svoji a jen v určitém čase. Já přece nemohu vědět, jak je Kalouskovi lhostejný Nečas, když právě jemu nějaký přiblblý novinář nenapadnutelně zkroutí slova tak, aby oba současní politici vypadali jako idioti, kteří piklí tak odporně, aby se občan měl co nejhůř.

Novinářská potažmo mediokratická angažovanost nemá vytvářet lhostejnost, protože bychom se u zpráv či komentářů unudili. Proto ti správně proškolení mediátoři slovy bodají do momentálně skryté labilní psychiky posluchačů a diváků a dráždí je skrze pozvaného hosta ve studiu. Když Petru Kvitovou po výhře ve Wimbledonu všichni právem obdivovali jak je nezlomná, psychicky odolná, příjemná, tvrdě útočící a hlavně necelebritní, tak moderátorka Drtinová svému hostu spotrovnímu komentátorovi neustále podsouvala, aby se už konečně vymáčkl, kdy se z ní ta celebrita na prachy stane.

Já jsem svoji lhostejnost k dění u nás porušil poprvé v osmašedesátém roce, kdy se v mém rodném městě začali přesouvat ruští vojáci ve vojenských náklaďácích a na zdech se objevily nápisy "Jdi domů Ivane". Jako malej kluk jsem pomáhal pouze kolportací zakázaných nově vzniklých novinových plátků s pravdivými informacemi. A jako malý byznysman zase vydělával na jejich prodeji. Můj zájem o západní svět přes muziku a totální odpor k idiotickému komoušství mého otce bylo správné zahození lhostejnosti.

Svobodným rozhodnutím a porušením lhostejnosti k určité věci či životní situaci vždycky o něco zase přijdete. Moje planoucí oči toužící po svobodě udusila tehdejší doba formou zvráceného chování otce založené na kolektivizmu, hledání třídního nepřítele mezi příbuznými a rozdáním určité části věcí některým soudruhům v té rudé armádě. Jako kluk jsem tak kromě jiného přišel i o krásného modrého Favorita s berany od babičky kulačky, odjel někam do Gruzie. Jako vzpouzející se hipík s dlouhými vlasy jsem našel jinou životní cestu v době husákova totalitarismu a toho otce zlhostejnil. Moje děti dobrovolně nepoznal a já nevím, kde je jeho urna.

Více jak dvacetiletá svoboda mi proto není lhostejná. Lhostejní jsou mi všichni ti, kteří v současné době křičí, jak jsou Češi odporní, protože si nedokážou vládnout tak solidárně jako před revolucí, nezabránili rozkradení země a mají vlády se štítem antikorupce, za kterou se ale schovávají mafiánští kmotři hrnoucí miliardy do pokladen všech politických stran v parlamentu.

Ekonomicky a mravně společensky jsme se nemohli dostat jinam než jsme nyní, kvůli neexistenci soukromých vlastníků všech výrobních a kapitálových forem vlastnictví před dvaceti lety. Záleželo jen na rychlosti a formě, jak udělat z uvařeného socialistického mozečku zpět normální kapitalistický vejce a mozek, který umí myslet. Že nemyslí tak , jak si každý z nás přál a stále přeje je dané nejen vznikem vnitřní struktury s mafiány, ale i zásahem globálního kapitálu formou bank a fondů, se kterým jsou spojena další nebezpečí pro malé země.

V současné době by část kolektivisticky zaměřených marxistických plánovačů sociální rovnosti měla nejraději loutkovou česko-bruselskou vládu s enormě spokojeným voličem konzumně zadluženým do pátého kolena. Kdybych byl zaměstnancem jakéhokoli přebujelého státního úřadu s pravomocí rozmazávání hoven po hlavách ostatních občanů, choval bych se za ty jeho prachy asi stejně, protože jak lépe mohu zajistit sociální pohodu ve své rodině, že?

Lhostejná mi není demokratická společnost, která je skutečná teprve tehdy, když je vedena skutečně nezávislými občany. V tom je ten problém, protože každý z nás má o dosažení té nezávislosti jinou představu. Ty představy se částečně spojují na společném pískovišti jednotlivých stran při uplácávání hradů a báboviček při volbách a při rozkopávání těch cizích, jinou stranou uplácaných. Při těch hrách je dovoleno vše. Nechutný výsledek je chytrou rétorikou změněn na geniální dopad. To je markantní v naší justici.

Není mi lhostejné, že jsem obdržel nechutnou nadávku OSVČ již před dvaceti lety a od státu nikdy nic nedostal, proto nemohu být nezávislý jako zaměstnanec přebujelého státního úřadu se smradlavýma rukama, nebo vesnický zloděj se šedým kšeftem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | neděle 10.7.2011 18:00 | karma článku: 7,98 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky