Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Evropo pryč s úsporami

Kalouska a mnoho ekonomických odborníků ohromilo, že z evropských zemí, které zveřejnily výsledky HDP za 1. čtvrtletí, hlásí Česká republika nejhorší údaje (-1%). V Německu se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšilo o 0,5%, v Rakousku o 0,2%, na Slovensku dokonce o 0,8%.

Kterou cestu vybrat?Mirek Picek bílý pastel

Za Českou republikou už je jen Řecko, které ani nemá žádné relevantní změřitelné údaje. Oslovení ekonomové blekotají o tom, že v prvním čtvrtletí ta čísla neodpovídají realitě vývoje, protože jsou tam započítána nějaká podivná statistická čísla a různé přechodové fáze. Jen mě zarazilo, že obviňují náš ČSÚ, jako by byl nějak jiný, než stejné úřady v evropských zemích, které výsledky zveřejňují. Takže, buď jsou Češi jiní, nebo skoro nejhorší.

Na obranu českých ekonomů, či odborníků v bankách je nutné říci představu některých odborníků z EU, kteří se zamýšlí nad řešením současné neutěšené situace celé Evropy. Evropská centrální banka a soukromí věřitelé během uplynulých dvou let půjčili EU více než bilion eur, ale jako celek se EU vůbec nelepší. Myslím od počátku doby, kdy na světlo vyšel plný rozsah řeckého fiskálního problému, kerý vyvrcholil do současného   řeckého bezvládí a co nejrychlejšího rozhodnutí, kterou cestou vlastně jít dál. K tomu se ještě prohlubuje recese celé eurozóny a narůstá nezaměstnanost. 

Na čem se ekonomičtí odborníci shodli je to, že současná situace vznikla na základě celkové nevyváženosti od počátku zavedení eura uvnitř celé eurozóny. Jak se krize vyvíjí, mohou se objevit i takové důsledky nespokojenosti, které budou jednotlivé vlády těžko dostávat pod kontrolu. Proto se už normálně v EU mezi politiky mluví o tom, koho obětovat a co zachránit. Některé centrální banky eurozóny údajně snížily objem rezerv držených v euru a usilují o diverzifikaci do netradičních měn.

Hledání východiska z krize nevyhnutelně zahrnuje aktivity na obou frontách. První fronta je německá (jádro), která nabádá k úsporám, a že se jí to daří je dáno nezvykle malým nárustem mezd za deset let (2000 - 2010), která byla nižší jak 5%. Zatímco na druhé jižní frontě rostly náklady práce (Řecko, Itálie, Španělsko a Portugalsko) od 25 do 36%. Pokud by se na jižní frontě zvedla adekvátně produktivita práce, bylo by to fajn. Nezvedla, byla přibližně stejná jako na druhé frontě.

Ty fronty mají desítky miliónů pracujících a tak vzniká rozsáhlá nevyváženost uvnitř eurozóny – deficitů běžného účtu na jihu, projevujících se v přebytcích v Německu, především v důsledku rozdílů v produktivitě a konkurenční schopnosti. Přebytečné úspory se pak převáděly z Německa na jih, což vytvořilo podmínky pro rozsáhlé půjčování a akumulaci dluhu.

Neustále rostoucí národní dluhy jsou zodpovědností členských zemí, ale euro svého ředitele nemá. Na rozdíl od většiny centrálních bank ECB nemůže plnit funkci věřitele poslední záchrany. A ve spojitosti s neexistencí společných dluhopisů - eurobondů došlo k rozsáhlé spekulaci s vnitroevropskými národními dluhy.

Obě fronty se přetlačují a některé vyměňují i své vojevůdce (Nizozemí, Francie, Řecko). Pokud nedojde k nějaké nepředvídatelné události, kterou chápu jako poklidnou politickou dohodou současných elit tak, aby obě fronty nevykrvácely, proběhne klasická cesta odpudivého přecházení problémů. Pokud ovšem německá fronta nedospěje do fáze odpískání současné formy EU se všemi státy a eurem. 

Do této fáze se německá fronta dostane v případě, že nepřijme podmínky jižní fronty: zavázat se k emisi eurobondů k určitému datu a současne spustit legislativní proces k takovému postupu. V této krátké větě je vše, co je spojené s federálním ministerstvem EU a všemi důsledky s omezením suverenit států.  Maximálně snižit schodky pro jižní země a současně uvolnit měnovou politiku v maximálním rozsahu, jaký stávající pravidla povolí. Donutit německou frontu zvednout mzdy svým pracujícím tak, aby jižní fronta je nemusela těm svým snižovat. Že bude mít německá fronta bohaté občany je dobře, budou kupovat a pomáhat k růstu produktivity na jihu. 

Výsledkem snahy jižní fronty je přestat s úsporami a začít přijímat a realizovat názory všech růstově orientovaných politiků a vsadit na doporučení amerických keynesiánců.  Nad velikostí inflace německé fronty krčí rameny, je to přeci součástí korekčního procesu.

16.5.2012

Autor: Mirek Picek | středa 16.5.2012 18:30 | karma článku: 10,10 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

V čem je Vaše nebo moje víra? V kompromisu? Charles Bukowski v jednom rozhovoru řekl: "Víra je v pořádku, teda pro ty, co ji mají. Já mám více víry v instalatéra než ve věčné bytí. Oni dělají dobrou práci. Zajišťují, že hovna plavou."

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

Nenávistné odsudky věrných šikanistů běhajících okolo starých zbrojnošů, živých českých prezidentů Miloše Zemana a Václava Klause mě postrčili k tomu, abych si vyslechl rozhovor Zuzany Tvarůžkové s členkami Pussy Riot, které strávily dva roky v ruském vězení. Marija Aljochinová a hlavně Naděžda Tolokonnikovová mi připomněla problém Malevičova čtverce, o kterém jsem psal před rokem. Nepředpokládám, že ti běhači pochopili o čem Naděžda Tolokonniková vlastně mluví, protože vidí jenom její k..du. Možná by je zasvětil Miloš, ten ví absolutně všechno.

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

Lze udělat u nás velice snadno. Záleží na tom, zda ten zmatek chcete udělat sami v jiných hlavách nebo svoji hlavu bráníte. Jako člověk tolerantní přistupuju k myšlenkám lidí, které proudí a perlí přes články v tisku tištěném nebo přes celou blogosféru světa webů. Moje tolerance končí v diskuzní stoce. Pravdou je, že část zmatených hlav je zaťatá natolik, že ani snaživý mainstream tento zmatek již nemůže změnit, neboť dle oponentů těch zmatených hlav je ten zmatek nevratně maximální.

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82 | Přečteno: 190x | Diskuse| Ostatní

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

Lidská historie je od počátku plná nezbytné spolupráce lidských bytostí, protože není tvořena holou plochou osudů každého narozeného člověka, do kterého tepe každý den božské kladivo (pro ateisty jen kladivo dějin), aby z něj byla vytepána vzácně individuální osobnost. Ta vytepaná plocha každého člověka je ale současně mačkána všemi místními tlaky tak, že i když každý člověk je jedinečný, analýzou lidských dějin nakonec můžete zjistit, že na zemi v každé době existují stejně jen tři druhy lidí.

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Mirek Picek

Další z mnoha dopisů Miloši Zemanovi

Pravda vítězí. Jistě, pane Zemane. Je to velmi krásné staré heslo, historicky propírané mnoha ústy, které nakonec naši dědové a babičky mohli poprvé uvidět 30.března roku 1920 vyšité na vlajce prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka. Váš předchůdce prezident Václav Havel v době federace přeložil pro Slováky a ostatní svět heslo na své vlajce do latiny. Jenomže „VERITAS VINCIT" není pro české husitské potomky to pravé ořechové, chybí tam DEI, protože husité na svých korouhvích měli napsáno "VERITAS DEI VINCIT". Pravda Páně zvítězí.

12.11.2013 v 17:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky