Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, kdo je na světě nejkrásnější!

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, kdo je na světě nejkrásnější! Inu, ty bys byla nejkrásnější, kdybys ale trochu zhubla! Už víte? Ne? Tak napovím ještě – projímadla, zvracení, cvičení, diety, sebepoškozování, diety, zvracení, projímadla, cvičení. Už víte? Ne? Napovím do třetice – co nejméně jídla! Teď už musíte vědět!

Civilizační choroby? Epidemie? Daň moderní době? Mediální tlaky a další zrůdnosti? Modní průmysl a dvacetileté modelky s BMI 16,5? Tři slova – mentální anorexie a bulimie. Jsem přesvědčena, že každý, nebo téměř každý, kdo tenhle blog bude číst, ví alespoň okrajově, o co se jedná. Jsou to dvě jednotky, v něčem podobné, v nečem rozdílné. V jednom si ale jedna nezadá s druhou – ve své nevyzpytatelnosti, nebezpečnosti a zrůdnosti.

Mentální anorexie a mentální bulimie jsou dvěma diagnostickými jednotkami, o kterých se často hovoří a často píše. Dokáže si ale běžný člověk z dostupných informací vyfiltrovat ty, které jsou důležité pro něj a pro jeho nejbližší okolí? Kde je ten zlom mezi tím, že si mladá holka „hlídá váhu“ a mezi tím, že ta mladá holka už je nemocná?

Tyto dvě choroby mají společnou skutečnost, že postižený jedinec si rozličnými způsoby snaží regulovat tělesnou váhu. Metody, které nemocný používá, jsou pochopitelně patologické. Jedná se o přísné restriktivní diety, zneužívání laxativ, vyvolávání zvracení, nadměrné cvičení, v některých případech i sebepoškozování. Relativně často se vyskytuje u nemocných i abuzus alkoholu či návykových látek (drogy, hypnotika, anxiolytika). Společné oběma chorobám je pokřivené vnímání sebe sama a vlastního těla postiženým jedincem.

Jedinec postižený mentální anorexií se zpravidla snaží snížit tělesnou váhu a zpravidla se mu to i podaří. Rozhodne se, že vážit 58 kg při výšce 175 cm je prostě moc. Proč se tak rozhodne? O tom až příště. Drží tak přísnou dietu a i v rámci této přísné diety omezuje dále přísun kalorií. Časté jsou případy konzumace například jednoho jablka denně. Omezení energetického příjmu pak často kombinuje s nadměrným intenzivním cvičením. Někdy se uchyluje i k užívání laxativ.

Mentální bulimie je jednotkou s určitými odlišnostmi. Postižený taktéž vnímá „pokřiveným“ způsobem své vlastní tělo a svoje vlastní „já“, ale užívá odlišnější kompenzační mechanismy, než člověk postižený anorexií. Pro laickou veřejnost alespoň trošku se orientující, bulimie rovná se přejídání rovná se zvracení. Pravdou je, že u takového nemocného, se dostavují zpravidla epizody záchvatovitého přejídání (a to takového, o kterém se zdravému člověku ani nesní) a epizody sníženého příjmu kalorií z potravy. Po záchvatu přejedení se se zpravidla dostavují pocity viny, selhání a „deprese z toho, co jsem to zase udělal“. Následují kompenzační mechanismy. Cvičení, zneužívání laxativ a „oblíbená“ metoda zvracení. Přejedený bulimik (bulimička) si jednodušše vyvolá zvracení a obsahu přeplněného žaludku se tak „jednodušše“ zbaví. Hnusí se mu to a říká si, bylo to naposled. Ale zpravidla nebylo. Jsou případy bulimiků (bulimiček), kteří zvracejí i 6 a vícekrát denně.

Co má společného anorexie a bulimie? Zjednodušeně lze říci, že společný je zde problém vnímání vlastního těla a vlastního já (nemocný s normální váhou si připadá neskutečně obézní a domnívá se, že tato domnělá obezita je příčinou veškerých jeho problémů studijních, pracovních, rodinných, osobních, partnerských atd). Společný je také vážně narušený vztah k jídlu, resp. k vyváženému a normálnímu příjmu kalorií z potravy.

Značná část laické veřejnosti tyto postižené odsuzuje. Jsou to blázni, patří na psychiatrii, kdyby měli pevnou vůli, jedli by normálně a nezvraceli by a podobně. Jíst normálně není přeci žádný problém. Vždyť není tlustá, stačilo by jí zhubnout dvě tři kila a byla by to holka jako fík. Zásadní chyba. Léčba anorexie a bulimie není pouze otázkou vůle. Vůle uzdravit se je velice důležitá, ale není to univerzální recept na uzdravení se. Mentální anorexie a mentální bulimie jsou choroby s poměrně vysokou morbiditou a bohužel i mortalitou. Je zaznamenána řada případů, kdy anorektici na metabolických jednotkách intenzivní péče si vytrhali ze žil kanyly s parenterální výživou a zemřeli. Na celkové vyčerpání organismu, na selhání srdce, ledvin či multiorgánové selhání. Je spousta případů, kdy se nepodaří chorobu úplně vyléčit a postižený člověk se tak po zbytek života musí potýkat s určitými problémy a následky.

Anorexie a bulimie se nedá léčit doma u kuchyňského stolu nad talířem se svíčkovou a pěti knedlíky s výhružkami „budeš tu sedět tak dlouho, dokud to nesežereš!“. „Jestli to nesníš, zakážu ti to či ono“. Léčba anorexie a bulimie patří do rukou lékařů – psychiatrů, klinických psychologů, nutričních specialistů, internistů.

Obě choroby mohou závažným způsobem poškodit nejenom psychické ale i somatické zdraví pacientů. Hormonální, gynekologické obtíže, poruchy imunity, poruchy pasáže střev, ruptury jícnu, vznik žaludečních vředů, poruchy elektrolytické rovnováhy, choroby ledvin, selhání srdce. Méně závažnými, resp. život zřídka kdy ohrožujícími problémy, jsou lámavé nehty, vypadávání vlasů, zhoršení kvality pokožky, zhoršení zraku, zvýšená kazivost zubů. Po psychické stránce pacienti trpí úzkostmi, depresemi, podceňováním se, nenávistí sami k sobě a vlastnímu tělu, sebepoškozováním, dostavují se poruchy spánku, koncentrace, dochází ke ztrátě paměti. A ve výčtu přidružených komplikací somatických i psychických bych mohla pokračovat.

Jak poznáte, že Vy nebo Váš blízký má tento záludný problém? Jak dojde k tomu, že kde se vzala tu se vzala, je tu anorexie a Vaše patnáctiletá dcera snídá jednu mrkev a večeří jogurt s obsahem 0,01% tuku? Co stojí zatím, že Vaše dcera se po jídle zavírá v koupelně, odkud se ozývají nepříliš líbivé zvuky a její spotřeba zubních kartáčků podezřele vzrůstá? Jak je možné, že jste nakoupili na víkend, natlakovali lednici k prasknutí a ona je v neděli prázdná? Manžel si pozval kamarády na piknik? Co způsobuje to, že mnoho zejména dívek a žen podlehne tomuto „mámení“? Mají slabou vůli? Nejsou schopny mít rády samy sebe? Nejsou schopny žít samy se sebou? Nikoliv!

Co, jak, proč, kdy..............o tom zase příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | středa 12.12.2007 14:13 | karma článku: 30,25 | přečteno: 2633x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Budoucnost Česka není nejrůžovější. Islamizaci se nevyhneme, říká sociolog

12. května 2024

Premium Podle sociologa Martina Potůčka nefunguje český stát tak, jak by měl. Počet zemřelých pravidelně...

Advokátovi Jelínkovi zapálili dvě auta a přívěs. Byla to odpověď mafie, říká

12. května 2024  19:42

Úmyslně zapálený požár dvou aut a přívěsu pro koně vyšetřují karlovarští policisté. Žhář zapálil...

Válka o migranty na obzoru. Z Británie prchají do Irska, to je hodlá vracet

12. května 2024  19:32

Dublin podezírá Londýn, že jeho rozhodnutí posílat nelegální migranty do Rwandy vede k nárůstu...

Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

12. května 2024  19:14

Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik