Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebevražda. Odvaha nebo zbabělost?

Denně si podle dostupných statistik vezme na světě život 1200 lidí. V České republice spáchalo za posledních 50 let sebevraždu 110 000 lidí. Jedno normální krajské město zemřelo vlastní rukou. Třikrát častěji se o sebevraždu pokoušejí ženy než muži. Muži jsou však „úspěšnější“ v procentu dokonaných sebevražd. Nejčastěji užívaným způsobem sebevraždy je dle policejních statistik oběšení, druhý v pořadí je skok z výšky následovaný zastřelením. Nejčastějším důvodem dobrovolného odchodu ze života je tělesná či duševní nemoc, náhlé vzplanutí depresivního onemocnění a problémy v rodině a partnerských vztazích. Relativně novým důvodem, který získal ze statistického pohledu na významu, je pak pocit osamocenosti a izolace. V letech 2002 až 2005 zemřelo vlastní rukou v České republice 226 dětí a mladistvých, 21 z nich bylo mladších 15ti let.

Odborníci rozlišují. Není sebevražda jako sebevražda. Z hlediska různých statistických pohledů rozlišují sebevraždy impulsivní od sebevražd bilančních. Lidé, kteří spáchali nebo se pokusili spáchat impulsivní sebevraždu, tak zpravidla učinili pod vlivem náhlých událostí, návalu vzteku, beznaděje, osamocenosti, smutku, zoufalosti. Lidé, kteří dokonali či se pokusili spáchat sebevraždu bilanční nějaký „čas“ před tímto pokusem (ať dokonaným či nedokonaným) bilancovali. Svůj život, své vztahy, práci, partnerské vztahy, finanční situaci, sociální situaci apodobně. Jimi učiněná bilance však vyzněla v jejich neprospěch a oni zvolili variantu odchodu ze života.



Je to odvaha? Odvaha rozhodnout se, že prostě končím a dál už nemůžu a nechci? Je to odvaha vybrat si způsob? Provaz, skok z Nuselského mostu nebo kombinaci Rohypnolu, antidepresiv, Brufenu a vodky? Je to odvaha jít do rizika, že se to nemusí povést a jediné, co se „povede“ je doživotně se zmrzačit, poškodit a zničit život nejen svůj ale i život svých nejbližších? Odvaha nechat všechno ležet ladem, jít a skončit to? Oprostit se od toho, co bude „potom“? Co bude dělat manžel, rodiče, děti, kolegové v práci, kamarádí, přátelé a známí?

Nebo je to zbabělost? Zbabělost a strach před tím postavit se problémům, které život přináší, čelem? Zbabělost a neschopnost zvládnout život. Neschopnost čelit starostem, vypořádat se s nimi a naučit se řešit problémy. Je to zbabělost, která zvolí „jednoduchou“ cestu – prostě to skončit a ať se celý svět postaví třeba na hlavu?

Je nějaký životní problém, životní křižovatka nebo mezník natolik závažný, důležitý a hodnotný, aby stál za lidský život? Je rozchod s partnerem, manželem, partnerkou, manželkou, přítelem, přítelkyní, vyhazov z práce, pětka na vysvědčení z matematiky, finanční a existenční problémy, je to důvod pro konec lidského života?

Ve středověku byla sebevražda považována za hřích. Člověku dal život Bůh a jenom Bůh je hoden a oprávněn toho, aby život zase vzal. Člověk si život nedal. Dalo mu jej spojení otce a matky. Má tedy někdo, včetně jeho samého právo ho vzít? Ukončit ho a zmařit ho? Stojí nějaký problém, bolístka, trápení a starost za tu odvahu nebo zbabělost (?) rozhodnout se, jít a skončit to?

Jak bylo uvedeno výše, jedním z častých důvodů dokonaných sebevražd je i duševní nemoc – deprese, depresivní porucha, schizofrenie. Je člověk, který se o sebevraždu pokusí (ať ji dokoná či nedokoná) odepsaný? Myslím, že ne. Myslím, že za takového člověka rozhoduje jeho nemoc. Tak jako tělo při onemocnění žaludečními vředy rozhoduje o tom, jestli kořeněný midi steak mu sedne nebo půjde ven, tak duše nemocná depresí či schizofrenií může rozhodovat o této věci. I žaludeční vředy, i deprese a podobné jednotky se musí léčit. Nemocná duše je možná nebezpečnějším problémem než nemocné tělo.

Abych se pravdu přiznala, nemám na tuto problematiku vyhraněný názor. Nedokáži říct, jestli dokonanou sebevraždu považuji za zbabělost či odvahu, přihlédnu-li ke všem výše uvedeným okolnostem. Vyjevuje se mi tu spousta otázek, na které nedokážu možná odpovědět ani sama sobě.

Co mě vedlo k napsání tohoto blogu? Jedna zatracená SMS. Měla jsem kamaráda, spíše známého. Atraktivního, dospělého muže, kterému se rozsypala rodina. Opakovaně se léčil na psychiatrii, chodil na kontroly, bral antidepresiva předepsaná lékařem. Opakovaně se pokusil o sebevraždu, zřejmě demonstrativního charakteru, nikdy nebyla dokonána. Měla jsem dojem, že jeho situace se zlepšila, že se mu daří dobře nebo aspoň lépe. Sms z dnešního dne mě přesvědčila o opaku. Poslední pokus se mu povedl. Žiletkou v koupelně. Proto se dnes ptám: odvaha nebo zbabělost? Bylo jeho utrpení a subjektivně vnímané trápení a soužení natolik závažné, že neměl jinou možnost? Co jeho žena a co jeho dospělá dcera, jejíž dítě nikdy nepozná dědu?

Tak se znova ptám, odvaha nebo zbabělost?



PS: S ohledem na skutečnost, že tuto problematiku považuji za velmi závažnou, intimní a velice citlivou, a na druhou stranu vnímaje úroveň diskusí pod některými blogy (včetně mých), dovoluji si upozornit čtenáře a případné diskutující, že v okamžiku, kdy se v diskusi pod tímto blogem objeví urážlivé, tuto problematiku urážející a degradující příspěvky, vyjadřující jiné skutečnosti než diskutérem vnímané názory a náhledy na tuto problematiku, diskusi zablokuji a zamezím tak možnosti k blogu se vyjádřit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladana Petržilková | čtvrtek 7.2.2008 18:22 | karma článku: 36,43 | přečteno: 8418x
  • Další články autora

Vladana Petržilková

Ta naše ústava česká!

Včera jsem napsala blog, ve kterém jsem se tak trochu zmínila i o svém názoru na výklad pravomocí prezidenta ze strany naší současné hlavy státu. Nechci se v tomto blogu zabývat tím, jaká je či není naše nově zvolená hlava státu, na to si každý udělá názor sám, spíš bych se ráda věnovala problému, který se v souvislosti s konáním pana prezidenta vyskytl, a to je výklad ústavy. Naší platné a účinné Ústavy České republiky, tedy ústavního zákona č. 1/1993 Sb.

1.8.2013 v 9:12 | Karma: 11,44 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Chcete si koupit motorku?

Nová doba, nová doba, host vyhazuje vrchního! Dalo by se napsat. No, že nastala nová doba, o tom asi dost dobře nelze pochybovat. Více či méně jsem se chtěla vyhnout politicky motivovaným blogům, ale to, o čem budu psát zvedlo ze židle i mě. A prostě mi to nedalo. Nejsem politicky naprosto negramotná, to ne, aktuální vývoj i události sleduji, vytvářím si na ně svůj názor, volit chodím, politicky aktivní v tom směru, že bych byla členem politické strany či uskupení ale nejsem. Nicméně to, co se děje posledních pár měsíců mě moc klidnou už nenechává.

31.7.2013 v 8:28 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Vikingové

Hle zde já zřím svého otce. Hle zde já zřím svou matku, své bratry, své sestry. Hle zde já zřím zástupy svého lidu k samému počátku. Volají mě, vyzývají mě, abych přijala místo mezi nimi a vstoupila do sálu Valhally, kde udatní žijí navěky. „Pocestuje s ním, tu už nikdy neuvidíš, je to starý způsob“. Kdo viděl jinak průměrný film „Vikingové“ neboli „The 13th Warrior“ s Antonio Banderasem v hlavní roli, pak si možná na tuto scénu vzpomíná. Někdo možná četl knížku s výmluvným názvem „Pojídači mrtvých“. Měla jsem možnost strávit nějaký čas ve středním Norsku. A musím se přiznat, že když jsem projížděla místní krajinou, nechala jsem pracovat fantazii a při pohledu na přírodu a krajinu v této oblasti se mi vybavily některé scény z výše uvedeného filmu. Pak jsem si vzpomněla, když jsem jako dítě cestovala s rodiči do Řecka, že jsem milovala chvíle, kdy mi moje máma vyprávěla o antické mytologii. Uvědomila jsem si, že o té skandinávské nevím vůbec nic. Jak jste na tom Vy?

30.7.2013 v 8:46 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Ach ti Windsorové!

Tak můžeme v klidu spát. S nadsázkou napsáno. Jestli se něco zatím nestane, tak je to fakt, že by Windsoři vymřeli po meči. Oblíbení členové královské rodiny, vévodkyně Kate a její manžel, po svém otci Charlesovi další v následnictví na trůn, William, přivedli na svět dítě. Syna. Prince. Co by za to dal ve své době Jindřich VIII. Tudor. Proč že sem pletu Tudora? Že je to jiná doba? Že to nejde srovnávat? Myslím, že v něčem tak trošku ano. Ne na 100%, ale zastávám názor, že ano. A co? Co že to vlastně chci srovnávat a proč do narození dalšího windsorského následníka trůnu mužského pohlaví motám Jindřicha VIII. Tudora? Soukromí. Respektive jeho absence. Tak jestli máte chvilku času, tak si přečtěte následující blog.

29.7.2013 v 8:35 | Karma: 11,66 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Vladana Petržilková

Seriál – průvodce pacienta českým zdravotnictvím

V minulosti jsem napsala několik blogů, které se přímo či nepřímo dotýkaly zdravotnictví – ať již konkrétních nemocí, vyšetření, postupů nebo konkrétních příběhů. Blogy měly relativní úspěch. Přemýšlela jsem, zda se k tomu vrátit nebo ne a rozhodla jsem se, že ano. Respektive, že to zkusím. Nejde tu o karmu článků, ale o zcela něco jiného. Nejsem věřící, takže nemohu říci „Pán Bůh mi nenadělil“, tak se omezím na konstatování, že „sudičky mi do vínku moc pevné zdraví nedaly“, a tak jsem bohužel docela častým návštěvníkem ordinací na různých odděleních a různých pracovištích. Tak jsem dost zkušeností posbírala...........A setkávám se se spoustou věcí, se kterou by se dalo bojovat pouhou jednoduchou věcí – lepší informovaností pacientů a lepší komunikací mezi pacienty a personálem zařízení.

27.6.2013 v 8:23 | Karma: 10,08 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:14

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

13. května 2024  16:42,  aktualizováno 

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS....

Hraniční kontroly na migranty zabraly, těší Němce. Ministryně chválí Čechy

13. května 2024  16:52

Hraniční kontroly, které Berlín zavedl na hranicích s Českem, Rakouskem, Polskem a Švýcarskem kvůli...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4620x

Seznam rubrik