Zřízení přírodního parku Škvorecká obora – Králičina, začátek změny

Rada Středočeského kraje dnes rozhodla o zřízení přírodního parku Škvorecká obora-Králičina, který navazuje na přírodní park Klánovice. Zahájila tím proces adaptace Středočeského kraje na klimatické změny a naopak ukončila tristní stav politiky neustálého podléhání developerským zájmům. Toto rozhodnutí, u kterého jsem asistoval z pozice místopředsedy Výboru pro životní prostředí SK, je průlomem v uplatňování kompetencí kraje a možná i ostatních krajů v samostatné i přenesené působnosti. Politika udržitelného rozvoje se stane vlajkovou lodí oranžových krajských vlád.

Předně bych rád řekl, že zřizování přírodních parků a biokoridorů je důležité jak z hlediska zachování primárních hodnot životního prostředí,  tak k udržení rovnováhy mezi budováním infrastruktury a lokalitami, kde je možné se volně pohybovat a relaxovat. Jen těžko si můžete dopřát zdravého pobytu na Václavském náměstí.  Stromovka s Letnou, oborou Hvězda a Klánovickým lesem však jen stěží mohou zůstat jedinými ostrůvky zeleně a přírody ve stále více obydlených oblastech Prahy a blízkého okolí.  

Panu hejtmanovi Rathovi patří jednoznačná zásluha a dík za to, že dopřál sluchu lidem, kteří čím dál hůře prosazují ochranu lesních prostorů a zeleně pro užitek všech,  když je tak velká poptávka po komerčním využití těchto lukrativních pozemků. Vykácet les pro potřeby výstavby golfového hřiště a nebo soukromých domů a zahrad je daleko zajímavější a finančně lépe ohodnoceno, než obhajovat ochranu zeleně, parků a přírody, která se čím dál více ztrácí za vysokými zdmi soukromých pozemků.       

Jsem proto velice rád, že zřízením přírodního parku Škvorecká obora-Králičina, je tak vyloučena možnost jiného využití tohoto krásného a unikátního zeleného prostoru než k procházkám a příjemného trávení volného času pro každého z nás. Jako stínový ministr životního prostředí i jako krajský politik se i nadále budu snažit o zřizování dalších přírodních obor, rezervací a biokoridorů, zalesňování záplavových zón apod. - a jsem přesvědčen, že sociálnědemokratičtí představitelé krajů budou mít stejný přístup a pochopení pro důležitost zachování hydro-ekologické stability krajiny při stále znatelnějších projevech globálního oteplování,  jako tomu je v případě Davida Ratha.

  Bohužel hejtmanství pod správou ODS těmto záměrům skutečně nakloněna nebyla a naopak se jedinečné přírodní lokality zmenšovaly a ustupovaly ve prospěch  soukromých potřeb a staveb. David Rath dal přednost zeleni před tlakem developerů a to je skutečně v dnešní době obdivuhodné a bohužel výjimečné, což jako ekolog mohu říci zcela objektivně.  

Takže za nás za všechny díky, pane hejtmane.  

Autor: Petr Petržílek | pondělí 2.2.2009 16:54 | karma článku: 10,89 | přečteno: 1469x