Za neplnění závazku o podílu zelené elektřiny může hlavně Bursík

Vláda ČR rezignovala na splnění cíle ve výši 8% podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) na hrubé domácí spotřebě v ČR v roce 2010, který je zakotven v přístupové smlouvě a v zákoně o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to ze zprávy, kterou minulý týden projednala vláda.

Hrubá výroba elektřiny z OZE se v roce 2007 podílela na tuzemské hrubé spotřebě elektřiny 4,74 %. Oproti roku 2006 se tento podíl snížil o 0,17 %. Ministr Bursík hlavní důvod snížení výroby shledává v nedostatku srážek. I když je nejvíce zelené elektřiny vyrobeno ve vodních elektrárnách, není možné neúspěch vládní ekologické politiky svalovat jen na rozmary počasí. 

 

Sociálnědemokratické vlády ve formě špičkového zákona připravily ty nejlepší předpoklady pro výrobu zelené elektřiny u nás. Strany vládní koalice naopak novým technologiím házejí klacky pod nohy. V této souvislosti lze  připomenout usnesení řady odstupujících krajských zastupitelstvech o omezení výstavby větrných elektráren, Gandalovičovo rozhodnutí o zastavení dotací do rozvoje trhu s biomasou pro energetické účely a především Bursíkův implementační dokument k příslušnému evropskému fondu.

 Při původním předpokladu dotací ze strukturálních fondů kolem 85 % mohly obce předpokládat, že za dva až čtyři roky dosáhnou relativní energetické samostatnosti a vyšší finanční autonomie. Martin Bursík však rozhodl o tom, že obce budou dostávat na rozvoj obnovitelných zdrojů pouhých 20%, což návratnost vložených investic, která v zahraničí při využití evropských peněz obcemi nepřesahuje pět let, prodlužuje v České republice na více než dvojnásobek. Města, jejichž obecní pokladny jsou bez větších prostředků, takováto míra návratnosti od podpory zelené energie odrazuje.  

Jak arogantní a alibistické je konstatování v duchu čistého neoliberalizmu, že „tento trh se ale stále nerozvinul z důvodu jeho nízké ekonomické atraktivnosti“. Zpráva byla zpracována ministrem průmyslu a obchodu, ministrem životního prostředí a předsedou Energetického regulačního úřadu tedy těmi, kdo za plnění této zákonné i mezinárodně-smluvní povinnosti odpovídají. Proto nezbývá než zopakovat mou výzvu z loňského roku – Římane, Bursíku, Fiřte odstupte!

Autor: Petr Petržílek | pondělí 10.11.2008 12:45 | karma článku: 10,02 | přečteno: 893x