Topolánkův koaliční podvod na voličích

Předvolební výrok Mirka Topolánka: „Pokud budeme lidem před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme“ (Lidové noviny, 15. 4. 2006), se nepochybně zapsal do dějin české politické kultury. Všichni jsme cítili, že socialistická předvolební rétorika ODS je hraná, a proto tehdejší Topolánkova upřímnost se spíše než hloupost jevila jako dobrý marketingový tah. Nikdo tehdy ale netušil jakých obřích rozměrů Topolánkovo přiznaní dosáhne. Už vůbec nikdo nepředpokládal, že ostatní koaliční strany - tedy Strana zelených a KDU-ČSL – na tento pokleslý podvod vůči voličům také přistoupí. A hle, v podobě tzv. reformy veřejných financí se setkáváme s neuvěřitelnou bezskrupolózností a arogancí všech vládních stran. U ODS po jejich nevídaném výkonu s Kubiceho zprávou, s uplácením poslance Ploce a Dalíkovým ujištěním, že minimálně dva poslanci zvolení za ČSSD středopravicovou vládu podpoří (již 26.11.2006, rozhovor pro idnes), se není čemu divit, ale co strany, které prohlašovaly, že vnesou do politiky nový styl?

Vraťme se k jádru věci. Tzv. reforma veřejných financí, ať již ve vládní podobě, či v podobě pozměňovacího návrhu šitého horkou jehlou za přispění Tlustého chlapců, obsahuje řadu stěžejních antisociálních opatření, které žádná z koaličních stran ve svém předvolebním projevu nezmiňuje. Jedná se např. o zrušení automatické valorizace životního minima a sociálních dávek, zúžení okruhu příjemců a snížení sociálního příspěvku, zrušení okruhu příjemců a snížení přídavku na dítě, výrazné omezení okruhu příjemců pohřebného, třídenní karenční dobu nemocenského pojištění nebo nevalorizování platů zaměstnanců státních orgánů. Všichni, jichž se uvedené změny týkají, byli ODS, SZ a KDU-ČSL schválením tzv. reformy podvedeni. Co hůře - někteří voliči byli i obelháni, a to když lidovci výslovně ve svém programu zmiňují, že počítají se zachováním daňové progrese, nebo když společné zdanění manželů považovali za svůj úspěch a efektivní způsob podpory rodin. Strana zelených slibovala společné zdanění a tudíž i progresivní daň i nesezdaným rodičům. Zatímco ODS slibovala občanům pokles sazeb u DPH u 70% zboží a u potravin dokonce nulovou sazbu, v reálu tzv. reforma přináší pouze zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty, a to u těch základních položek jako jsou léky, teplo, bydlení, potraviny. Obdobně, když se KDU-ČSL zavázala zvýšit rodičovský příspěvek, lze jen podotknout, že ve zvrácené logice pokleslé vládní politiky se jedná asi jen o nezbytný kompromis, který sice rodičovský příspěvek nezvýší, zato bude odstupňován a fakticky výrazně snížen. Lidovci se možná budou holedbat tím, že oproti přáním a závazkům ODS prosadila zavedení poplatků za recept, návštěvu lékaře a hospitalizaci. ODS však již před volbami byla připravena prodat za vládní křesla své voliče. Jaké to tedy vítězství pro KDU-ČSL je, když zavedení poplatků podmiňovala sociálními kompenzacemi, a jaké to vítězství pro zelené, když např. paušál za recept podmiňovali zrušením příplatků za léky? (Blíže viz přiložená komparativní studie.)

ČSSD nikdy nebyla stranou beránků, v sebevražedném boji se například sama připravila o historickou možnost mít svého prezidenta. Nikdy ale neustoupila ze svých programových principů. Proto nyní prožíváme chvíle, kdy míra nezaměstnanosti se pohybuje na své přirozené míře, kdy ekonomika roste nebývalým tempem, přičemž zároveň dochází k její transformaci v souladu se zásadami udržitelného rozvoje, kdy ČR je zemí s nejnižší mírou chudoby, přičemž náš sociální stát je v porovnání s jinými zeměmi vysoce efektivní, resp. nízkonákladový.   Bylo to snad za cenu neúměrného zadlužování země, jak se snaží páně Kalousek donekonečna opakovat, aby v duchu „obehrané desky“ přesvědčil voliče o své pravdě, nebo díky rozumné úvěrové politice státu, která nepřenáší břímě transformace na své nebohé občany? Vlády sociální demokracie tyto prostředky neprojedly, naopak zajistily prosperitu všem, a to v souladu s maastrichtskými kritérii. Jsem opravdu zvědav, jak koaliční kompromis v podobě tzv. reformy, která snižuje daně korporacím a bohatým, bude dosavadní a podotýkám, že únosný, deficit řešit.

ODSKDU-ČSLSZ
ANONE[1]NE
ANONENE
ANONE[2]NE[3]
NE[4]ANONE
NENENE
NE[5]ANO[6]NE
NENENE[7]
NENENE
NENENE
NENENE
NE[8]NE[9]ANO[10]
NENENE
NENENE
NENENE
NE[11]ANOANO[12]
NE[13]ANONE[14]
NEANOANO
3/145/123/14


[1] KDU-ČSL výslovně počítala se zachováním daňové progrese


[2] Volební program: Společné zdanění manželů – efektivní způsob podpory rodin.


[3] z kap. 6.2 Volebního programu Kvalita života: Možnost tzv. společného zdanění manželů by měla být rozšířena i na nesezdané rodiče.


[4] ne, pouze z kap. 1 programu Společně pro lepší život vyplývá, že: Daňové prázdniny pro každého živnostníka na jeden rok v období 2006-2010, pokud se zřekne nároků na sociální příjmy.


[5] z čl. II/3 Smlouvy ODS Společně pro Českou republiku: U 70 % zboží a služeb daňová sazba (DPH) klesne (mj. u tepla a energií). Z kap. 1 programu Společně pro lepší život: Snížení DPH z 19 procent na 15 procent. Prosazení možnosti zavedení nulové sazby DPH u základních potravin i léků, a tedy jejich zlevnění.

[6] Ano, ale postupně do roku 2010.


[7] z kap. 6.1 Volebního programu Kvalita života: Nechceme škrtat konkrétní dávky a důchody. Stát by měl snížit odvody a prostředky vybrat na jiných daních – ekologických.


[8] z kap. 2 programu Společně pro lepší život: Další zvyšování rodičovského příspěvku, protože v něm vidíme i společenské ocenění rodičovské péče o budoucí členy společnosti. Na konci roku 2010 dosáhne poloviny průměrné mzdy. Umožníme zkrácení doby vyplácení rodičovského příspěvku na 3 roky s tím, že jeho výše v takovém případě vzroste minimálně o čtvrtinu. Vyšší peněžitou pomoc v mateřství. Zvážíme její zvýšení až na 100% původní čisté mzdy.

[9]KDU-ČSL naopak chtěla zásadně zvýšit rodičovský příspěvek.


[10] Ano, ale obecně a bez snížení v následujícím smyslu kap. 6.2 Volebního programu Kvalita života: Rodičům musí být dovoleno, aby si penzum rodičovské dovolené mohli vybrat v delším časovém úseku …..


[11] z čl. II/6 Smlouvy ODS Společně pro Českou republiku: Výrazně snížíme celkové doplatky za léky proti současnému stavu.

[12] Ano, ale dle kap. 6.5 Volebního programu Kvalita života: paušál za recept bez příplatku na léky


[13] z čl. II/6 Smlouvy ODS Společně pro Českou republiku: Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat.

[14] z kap. 6.5 Volebního programu Kvalita života: Zelení budou prosazovat programy aktivního vyhledávání onemocnění v počátečním stádiu.

Autor: Petr Petržílek | pondělí 27.8.2007 16:57 | karma článku: 19,78 | přečteno: 1102x