Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět čeká zázraky, aneb co zabrání nástupu manažerskému socializmu?

Představa o nadlidských schopnostech nového amerického presidenta je absurdní, mnohé bude záviset i na jeho pracovním týmu a mezinárodní politice vůbec. Vedoucí týmu pro převzetí moci John Podesta představil nové nápady. Podle něj by Obama mohl využít své výkonné moci, jež nepodléhá schválení Kongresem, aby po nástupu do Bílého domu změnil některá rozhodnutí Bushe. Mohlo by se to týkat např. těžby ropy v pobřežních vodách USA, jež  by nevyhnutelně devastovala pobřeží. Pokud jde o promarněné příležitosti, resp. oportunní náklady,  využití pobřeží pro turistiku, vůbec o hodnotu přírody obklopující tamější residence atd., je z dlouhodobého hlediska tento projekt i ekonomicky zajímavější.

Část zfanatizovaných účastníků Kongresu strany Republikánů volala na Palinovou: "Neváhej a těž, do poslední kapky ropy, ať je levnější benzin a nafta". Byl by to tedy krok, který by sice byl změnou, a po nich se tolik během kampaně volalo, ale velmi škodlivou, pokud jde o kvalitu života, o jejíž zvyšování kdekdo v Americe i ve světě tolik hovoří. Heslo "we can and will" začínají Demokraté dešifrovat, neboť různí Američané si pod změnou představují různé věci, vzájemně se vylučující. Zdá se že Obana a Biden měli již během kampaně "jemně" naznačovat, že ne každá změna by byla žádoucí. Některým změnám bude dokonce třeba čelit, zavádět je do ztracena, aby se vlk některých voličů nasytil, ale koza zůstala celá. Jedná se např. i o budování protiraketového systému v Evropě. Konec konců, podobnou situaci známe i od nás. Dle mého názoru to platí např. o slibech snižovat daň z benzinu, jež asi pomohla ČSSD vyhrát říjnové volby, ale nyní je na čase ji odložit, nemá-li její realizace být destrukcí té části programu Lidového domu, která se týká záchrany přírody, ale i státních příjmů. Vždyť cena pohonných hmot od voleb rapidně klesla. 

Koluje vtip: "Poslanec prohlásí během kampaně, že zařídí, aby v obci byl postaven most. Občané namítnout, že nemají řeku. Načež poslanec pokračuje, že i řeku jim nechá zavést. V západní publicistice je běžný slovní obrat o mostech, které nevedou nikam". Má se na mysli "porcování mědvěda" během projednávání státního rozpočtu. Často je v tomto směru citováno Japonsko, jehož veřejné investiční výdaje vedly ovšem k tomu, že země má největší státní dluh, jde už snad o téměř 300% HDP. To bude možná i problém v USA, kde se nyní všeobecně hovoří o velkých státních investičních programech, kam potečou stamiliony i miliardy dolarů. Aby takto investované miliardy měly smysl, měly by mít výrazný "zelený" aspekt, nebo se jinak stanou obrovskou zátěží nejen pro už zcela přetěžovanou přírodu, ale i pro mezinárodní vztahy.

Podle IHTribune by Obama měl poměrně brzy po 20. lednu změnit kolem 200 rozhodnutí Bílého domu. Jedno z nich se týká výzkumu kmenových buněk pomocí lidského embrya, který náboženský fundamentalismus považuje už za elementární podobu lidské bytosti. Přitom je to výzkum, který má znamenat velký pokrok v medicíně. Změněno bude též nařízení, které zakazuje poskytovat americkou pomoc organizacím, které radí ženám, které mají zájem o potrat, protože např. v Africe mají dětí příliš mnoho. Vyvolává to nežádoucí populační explozi, doprovázenou snahou masově se stěhovat např. do Spojených států i do měst v Evropě, kde hledají spíš sociální zabezpečení než práci. Podesta sdělil, že současná administrativa se snaží na poslední chvíli udělat kroky, které Obama nemůže nezrušit: "Bílý dům se snaží prosadit věci, které nejsou v zájmu země". Na druhé straně voliči sice zvolili Obamu, ale nejsou si jisti, zda nová vláda bude postupovat podle jejich přání, zvláště když každá sociální skupina a jednotlivci v ní, mají své specifické představy.

Není třeba se obávat, že např. bývalý Clintonův ministr financí L. Summers by snil o nějakém socialismu. Jde ovšem o to, co kdo pod socialismem rozumí. Pro některé lidi je socialismus ve Švédsku, ačkoliv podle mne jde o rozvinutý sociální stát na bázi upraveného ekonomického kapitalismu. Naopak trampoty a otřesy v reálném světě, zvláště pokud jej postihne velká deprese, mohou ovšem vyvolat nějaký druh socialismu. Paradoxem je, že vleklá krize odrovná zbytek hospodářské soutěže, přispěje ke konečné akumulaci kapitálu do rukou jednotlivých nadnárodních firem, jež ovládnou své trhy vertikálně i horizontálně. Pak kapitalizmus zanikne a o způsobu a míře socializmu, který nám budou tyto firmy dávkovat, se nebude rozhodovat na politické scéně a pomocí demokratických metod, ale na úrovni valných hromad tisíce anonymních akcionářů, nebo spíše ještě pravděpodobněji jen na úrovni představenstva. Nastává změna paradigmat. Vlády se ujme manažerský socializmus …..

Doufejme, že tomu tak nebude, závisí to ovšem na schopnosti politiků se sjednotit na základních postojích, a to na mezinárodní úrovni. Křest ohněm zažijeme příští rok, když se bude v Kodani rozhodovat o nové mezinárodní smlouvě o ochraně klimatu.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Petržílek | pondělí 1.12.2008 14:28 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení

7. května 2024  9:39

Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené

7. května 2024  9:35

Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...

Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem

7. května 2024  9:34

Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik