Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

Ztráta zaměstnání nebo strach o zaměstnání vede k absenci pocitu štěstí, což se dříve, nebo později projeví v chování lidí od vandalismu, alkoholismu, fetování až po ochotu jít více či méně zničit existující režim, společenský systém. Tato flustrace končí ve sklonu stát se stoupencem anarchismu, neofašismu, neostalinismu. Přitom autentický pokrok vyžaduje od lidí být radikály a usilovat o zásadní změny, což by však nemělo mít nic společného s nějakými hysterickými pseudorevolučními záchvaty. Utilitarismus jako odvěký cíl politiky postrádá najednou své nástroje. Politici tápou a lidé se radikalizují.

Štěstí se nemůže samozřejmě stát nějakým univerzálním měřítkem pokroku, už také proto, že představa o něm se liší u každého jednotlivce. Lupič může prožívat pocit štěstí poté, co úspěšně vyloupil banku, chamtivý, sobecký zaměstnavatel poté, co našel zaměstnance, který odvádí poctivou vysoce kvalifikovanou práci za trapně nízkou mzdu, zaměstnanec, který předstírá nemoc, kterou nemá, manžel, jenž úspěšně zatajuje před manželkou nevěru atd.. Proto se, a to ještě před srpnem 2007, než začala finanční krize a po ní o pár měsíců později Velká recese,  Sarkozy dotázal svých poradců, jak je to možné, že HDP ve Francii roste a jeho popularita klesá? Bylo mu objasněno, že růst spokojenosti občanů a růst HDP mohou souviset jen částečně, anebo nesouviset vůbec.

President Francie je energický státník a tak se rozhodl, že požádá špičkové vědce, aby toto „nedorozumění“ odstranili. Do čela vědeckého týmu byl postaven J. Stiglitz, který v současnosti odmítá být optimistou a předpovídá příchod nové finanční krize i pokračování Velké recese, jež začala v roce 2007. V Bílém domě není ve veliké oblibě, protože se jim jevil jako levičák. Tento jejich dojem by už nemusel, po té co je prezidentem Obama platit. Tím poklesla role L. Summerse (synovec Paula Samuelsona) a hlavním ekonomem se stal Paul Vocker. Nevím zda Stiglitze zvou, aby rozšířil aparát B. Obamy, ale on už v této instituci působil za Clintona, podobně jako ve Světové bance, a tak lze očekávat, že si ponechá svou nezávislost. Po příchodu socialistů k moci radí i řecké vládě, jak zvládnou finanční hnojník, který jim zanechala předchozí vláda. Radil se s ním též britský expremiér Brown. Všichni, kdo mají rozum společně se Stiglitzem nadávají finančním spekulantům za to, že se snaží "usnadnit" řadě států cestu ke státnímu bankrotu, lépe řečeno dojít až na jeho pokraj, aby si mohli diktovat vysoké úroky u dluhopisů, které od států nakupují. Náš ministr financí údajně raději část našich obligací neprodává, protože na něm investoři prý chtěli, aby zvýšil úrok. Jak známo, manipuluje se rovněž s ukazatelem HDP, protože samotná jeho povaha to umožňuje.

Studie připravená Stiglitzem a jeho kolegy, jež má 292 stran, vyzývá politiky, aby opustili "GDP fetishism". Je nepochybné, že idea zlehčit význam ukazatele HDP se hodí i těm ideologům a politikům, kteří chtějí odvádět pozornost od propadu ekonomiky v té či oné zemi či ve světě vůbec. V tom je známý paradox, že někdy určitý nevítaný, škodlivý čin či proces, jako je Velká recese, přináší též možnost měnit věci k lepšímu. Regulovat banky v době před Velkou recesí bylo nemožné, až teprve nyní jsou mnozí finančníci jako zpráskaní psi a někteří si sami snižují platy a odměny a navrhují posílit regulace. Nelze nebrat v úvahu, že zvláště do jara 2009 řada zaměstnanců bank přišla o svůj "chleba". Slavná je fotografie pracovníka banky Lehman Brothers, jak po propuštění opouští budovu s kufrem a krabicemi v ruce. Byl to určitě málo vlivný pracovník - ty vyhazovali především, žádné zlaté padáky se u nich nerealizovaly.

Dle mého názoru i v Česku měla být už dávno věnována pozornost nejen HDP, ale hlavně hrubému národnímu produktu (HNP). Podle něj by u nás ekonomika skoro nerostla ani před příchodem Velké recese, tj. i za vlády ČSSD. Podle HNP produkci si totiž započítává stát dle domicilu vlastníků - např. VW na našem území si započítává Německo, tj. majitel Škoda auto. Do našeho HNP by se však započetla produkce např. ČEZu, třeba někde v Bulharsku aj.

Nezaměstnanost nesou zvlášť tíživě mladí lidé, mj. proto, že ve věku od 15 do 24 let je mnohem vyšší, než když se bere pracovní síla jako celek. Napříč Evropou jde o zhruba 20%, ve Španělsku se jedná o děsivá 43%, v Polsku o kterém The Economist napsal, že Velkou recesí prochází poměrně hladce, jde podle Eurostatu o 28%, a stejná situace je na Slovensku, ve Finsku, v Dánsku se jedná o 24%, podobně jako v Irsku, v Česku jde o "pouhých" 18%. Jen v Německu a v Nizozemí je situace lepší díky výcvikovým programům, alternativním pracovním úvazkům apod. V Americe se jedná o cca 20%, je však mnohem vyšší mezi etnickými menšinami a byla by ještě větší, kdyby nabyla spousta barevných mladých lidí v přeplněných věznicích.

V Británii princ Charles zřídil trust, který se snaží mladým Britům pomáhat v jejich těžké situaci. The Times: "Emoční účinky nezaměstnanosti na mladé lidi, jsou někdy hrozné, velmi hluboké, dlouhodobé a mohou být nezvratné. Mělo by se urychleně jednat, aby se zabránilo vzniku ztracené generace dříve, než bude pozdě. Ukazuje se, že 10% z těch, kteří byli vyřazeni z pracovního procesu, se obrátilo k alkoholu a drogám. Rozšířeny jsou pocity deprimovanosti, zavržení společností, izolovanosti, beznaděje". The Guardian: "Mladí lidé nesou hlavní břemeno Velké recese. Výsledkem je generace neodhalených schopností a talentů. Chybí jim sebeúcta, stávají se postupně nezaměstnatelnými". Jsou to právě mladí lidé, kdo zaplňují ulice Athén a dalších řeckých měst.

Velmi důležitou roli, pokud jde o pocit štěstí u lidí s nejrůznějšími postaveními, hraje i životní prostředí. Růst automobilismu je stále u mnoha lidí spojována se štěstím spojeným z vlastnictví auta, jenomže když má někdo okna svého bytu do rušné ulice, tak mu může být tento "pokrok" ukradený. Když se v Londýně otočil nad hlavním letištěm vítr a letadla startovala a přistávala z jiných směrů, byl tisk plný dopisů čtenářů s výkřiky: "Jaká slast žít bez letadel, bez hluku!"         

 

Když už i naše velká politika pochopí, že klást si cíle v HDP a porovnávat se tak s jinými státy a zvyšovat zaměstnanost růstem produkce NEFUNGUJE.

 

Autor: Petr Petržílek | středa 19.5.2010 16:07 | karma článku: 7,70 | přečteno: 1920x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

16.12.2009 v 9:35 | Karma: 9,24 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

1.12.2009 v 13:18 | Karma: 7,34 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V předvečer pražského kongresu PES a kodaňského summitu OSN

Příští týden proběhnou hned dvě významné akce, které se budou zabývat klimatickými změnami. V Praze zasedá kongres Evropských socialistů a hned nato v Kodani proběhne vrcholný summit OSN ke klimatickým změnám, který by měl říci, jak bude svět postupovat poté, co vyprší platnost Kjótského protokolu. Bohužel najdou se zpochybňovači klimatických změn, kteří odkazují na výsledky aktuálních měření, popřípadě na manipulaci s nimi. K tomu dodávám, nechť si tito lidé zajdou pro srovnání na některý z pevninských ledovců.

30.11.2009 v 14:10 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

27.11.2009 v 17:49 | Karma: 10,64 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ústup globalizace?

Současná krize spočívá ve finančním propadu bank a domácností v důsledku zhroucení úvěrového a realitního trhu. V minulosti většina recesí následovala po rostoucích inflačních tlacích a po takto vyvolané politice drahých peněz. Domácnosti v Americe ztratily přes 20% čisté hodnoty za pouhých 20 měsíců od poloviny 2007 po začátek roku 2009. 1/3 tohoto poklesu se týkala hodnoty obydlí, cca 2/3 finančních aktiv. Dluhy domácností dosáhly 150% jejich příjmů. Pokud jde o finanční sektor, MMF odhadl, že globální finanční instituce budou mít ztráty přibližující se $3 bilionů. Tyto ztráty redukují základní kapitál bank a jejich úvěrovou kapacitu. Úvěrové objemy USA do září tr. klesaly a úrovně půjček, nezbytných k podpoře oživení se teprve musí dosáhnout.

18.11.2009 v 15:12 | Karma: 6,59 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Prodej bytu v Kardašově Řečici
Prodej bytu v Kardašově Řečici

Pivovarská, Kardašova Řečice, okres Jindřichův Hradec
2 450 000 Kč

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik