Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státníci v Kodani a magnáti v Davosu – peníze na prvním místě

Když se nejvlivnější deník světa rozhodl v den zahájení summitu v Dánsku uveřejnit velký hlavní článek s nadpisem, zda oligarchie je schopna připojit se účinně k úsilí osvícených politiků a veřejnosti zachránit přírodu a zlidštit umělé prostředí člověka, pak to rozhodně není žádná náhoda. Autor je z University of California a proslul bestsellerem "Collapse", který se považuje za jednu z nejdůležitějších podpor idejím, které propaguje mj. Al Gore.

V Kodani jsou peníze také na prvním místě, jak správně řekl jinak světoznámý cvok a popleta V. Klaus, ovšem jsou to tahanice kolem financí, které poskytnou státní a nadstátní rozpočty. Jde tam mj. o to, zda půjde ze Západu do ostatního světa $100 miliard či několik stovek $ miliard. To je samozřejmě také velmi významné a suma může narůstat, až se začnou projevovat další hrůzy, pokud jde o velké změny podnebí. Hrad musí být v šoku poté, když Bjorn Lomborg, který v předchozích Klausových pamfletech figuroval jako nejvýznamnější světová autorita co se týče ekologie, znevažování idejí Al Gora, zveřejnil přes The Project Syndicate 2009 právě     7. prosince velkou studii, ve které přiznává, že otázky ekologické, potravinové a problémy s energií jsou osudovou záležitostí pro lidstvo a současně podtrhuje, že "Co lidstvo potřebuje, jsou státní investice, a to také do výzkumu". Takže rozumný "etatismus" proti zneužitému "laissez-faire". Tak tohoto se musel dočkat náš "monarcha" na Hradě!

V Kodani dnes končí nemilosrdná rvačka o prachy v řádu několika stovek miliard dolarů a bude mít zřejmě za rok pokračování v Mexiku. Demonstranti v mnoha velkoměstech správně poukazují na to, že v roce 2009 padne na vojenské účely kolem $1.600 miliard. Pokrokoví experti vypočítali, že již v příštích letech by se dala ušetřit a věnovat na bohulibější účely nejméně polovina. Hlavní plýtvání není spojeno s financováním intervence v Afganistanu, i když tam je zřejmě situace z vojenského hlediska pro NATO a další spojence beznadějná a Bílý dům po volbách do Kongresu to zřejmě přizná. Biden to říká již nyní. Jsou tedy nemalé finanční zdroje států i nadstátů jako je SB a MMF, které by pomohli řešit ekologické jinak fatální nemoci. Jared Diamond přesvědčivě dokazuje, že rozhodující roli musí a může sehrát big business a jeho představitelé to snad v lednu odsouhlasí v Davosu. Bude-li otázka objasňována přesvědčivě, pak velkokapitalisté sami poznají, že lze zvyšovat zisk a současně nesmírně přispívat k záchraně Země. Dělá to už např. Coca-cola, která bez pitné vody zbankrotuje, tento zdroj je už masově ničen a řešení není v dohledu. Moře je plné vody, ale odsolování je nákladná, dlouhodobá záležitost. Jednat je třeba ihned. V Kodani zdaleka nejde jen o klima, ale o přežití dětí, které se právě rodí.

Autor: Petr Petržílek | pátek 18.12.2009 8:20 | karma článku: 7,70 | přečteno: 1966x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

16.12.2009 v 9:35 | Karma: 9,24 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

1.12.2009 v 13:18 | Karma: 7,34 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V předvečer pražského kongresu PES a kodaňského summitu OSN

Příští týden proběhnou hned dvě významné akce, které se budou zabývat klimatickými změnami. V Praze zasedá kongres Evropských socialistů a hned nato v Kodani proběhne vrcholný summit OSN ke klimatickým změnám, který by měl říci, jak bude svět postupovat poté, co vyprší platnost Kjótského protokolu. Bohužel najdou se zpochybňovači klimatických změn, kteří odkazují na výsledky aktuálních měření, popřípadě na manipulaci s nimi. K tomu dodávám, nechť si tito lidé zajdou pro srovnání na některý z pevninských ledovců.

30.11.2009 v 14:10 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

27.11.2009 v 17:49 | Karma: 10,64 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ústup globalizace?

Současná krize spočívá ve finančním propadu bank a domácností v důsledku zhroucení úvěrového a realitního trhu. V minulosti většina recesí následovala po rostoucích inflačních tlacích a po takto vyvolané politice drahých peněz. Domácnosti v Americe ztratily přes 20% čisté hodnoty za pouhých 20 měsíců od poloviny 2007 po začátek roku 2009. 1/3 tohoto poklesu se týkala hodnoty obydlí, cca 2/3 finančních aktiv. Dluhy domácností dosáhly 150% jejich příjmů. Pokud jde o finanční sektor, MMF odhadl, že globální finanční instituce budou mít ztráty přibližující se $3 bilionů. Tyto ztráty redukují základní kapitál bank a jejich úvěrovou kapacitu. Úvěrové objemy USA do září tr. klesaly a úrovně půjček, nezbytných k podpoře oživení se teprve musí dosáhnout.

18.11.2009 v 15:12 | Karma: 6,59 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik