Šalamounova útěcha jako cesta z krize …

Čeká nás vlna deflací nebo inflací? A až to lidstvo přestane bavit, bude finanční oligarchie donucena opustit scénu? Přijdou spolu s celosvětovým zespolečenštěním firem známé bolesti týkající se státních institucí: byrokratismus, korupce, těžkopádnost atd...? Věřím, že snad se najde ten pravý přístup, který bude znamenat menší zlo než ta zla, která existují v současnosti. Situace je však dnes skutečně nepřehledná a "na draka".

                         Nemovitostní bubliny všude na světě splaskávají a byl už nejvyšší čas. Investoři jsou nedůvěřiví téměř ke všemu, s výjimkou  -zatím- státních dluhopisů a hotovostí. Stamiliony zaměstnanců půjdou na dlažbu, ale zisky mnoha firem jdou stále nahoru. Naposled rozzuřila svět firma Exxon, která v tomto směru předvedla světový rekord. Přitom naříká, že se málo investuje do přípravy těžby ropy a plynu a tyto komodity proto zdraží. Je to skandální žvanění. Zatím je to ovšem naopak. Pokud půjde ropa na $20 za barel, Kreml je vyřízen a ruská opozice už si masíruje svaly. Čínský premiér káral v Davosu Západ a sám má doma víc než kritickou hospodářskou i politickou situaci. Ve svém celostránkovém interviu ve Fin. Times (z 2. II.2009) to obešel. Zato Lula se rozhodl postavit se do čela Světového sociálního fóra a zakroutit krk globální finanční oligarchii, i když to navenek zatím zamlčel, je třeba v jeho projevech číst mezi řádky. Jenom slepí nevidí, že bublina nemovitostí se přefukuje do bubliny dluhopisové, které se obává i český účetní ve vládě M. Topolánka ministr M. Kalousek. Úplný blbec to jak vidět není, spíše sluha bankéřů. Za nejbezpečnější dluhopisy jsou vesměs zatím považovány ty, které vydává vláda USA. Amerika se považuje za zemi, kde zatím nehrozí vyhlášení platební neschopnosti. Kupodivu toto si nemyslí někteří vlivní Američané, např. F. Zakaria v Newsweeku. Poptávka po americkém vládním dluhu velmi vzrostla, už když FED oznámila, že kvůli snížení dlouhodobých úrokových sazeb a úroků na hypotékách začne nakupovat americké dluhopisy ve velkém. Tato spekulativní poptávka žene ceny amerických dluhopisů do velkých výšin. Dluhopisové výnosy naopak klesají k nule, protože výnosy jsou k ceně nepřímo vztaženy. Tyto trendy jsou podporovány tím, že růst cenové hladiny se v mnoha zemích zpomalil, až zastavil, jinde začal klesat a proto úvahy o deflaci, se kterými někteří experti moc souhlasí. To ovšem zvýšilo reálný výnos z dražby dluhopisů. Obligace vyspělých zemí, které zpravidla mají, jak se ukazuje někdy nezaslouženě-dobrý rating a příznivou úroveň cen u tzv. swapů úvěrového selhání (CDS), jsou pojištěny proti neschopnosti státu splácet dluh. Za bezpečný přístav v čase krize, jsou považovány právě tyto dluhopisy. Pověst ratingových agentur je však nyní značně poškozena. Někteří experti se pozastavují nad tím, že např. Standard+Poor's je stále brána za bernou minci. Hodnocení S+P jsou podivná. Spojené státy jsou na tom spolu s Británií stále velmi dobře, avšak rating se silně snížil u Řecka, Portugalska a Španělska. Agentury jsou ovšem nyní někdy až přehnaně pesimistické. To působí na psychologii lidí a tudíž na průběh recese, deflace i inflace. Dluhopisové bubliny jsou evidentní, a přesto je někteří lidé neberou na vědomí, a to i v Česku. Vysvětlení se hledá v tom, že každá bublina je "prodávaná" s určitým příběhem. Tím nynějším je hrozba deflace.

 Co nás vedle ekonomických problémů čeká navíc, je prudká degradace životního prostředí a další růst světové populace a s ním masové migrace. Co to bude dělat s politickou sférou, to ví sám Bůh. Každopádně se mu ta naše planeta moc nepovedla, snad to ještě nějak napraví. Vraťme se však do současnosti, jež je vskutku neveselá. Jako snad útěcha pomůže opakovat si s králem Šalamounem: "Smutná je duše má a plná vůně teskné".

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 19.2.2009 10:23 | karma článku: 7,73 | přečteno: 726x