Růst ceny ropy – dilema pro ČSSD?

V dokumentu "Program naděje" se píše: "Volby jsou za současné situace možností k získání většího vliv občanů na věci veřejné. Každý získaný hlas ukončí nesmyslné zdražování". Má tedy ČSSD podpořit případné protesty majitelů a řidičů vozidel? Má obviňovat spolu s nimi českou vládu? To se již ve světě děje, demonstrace, stávky atd. A co když v Česku padne vláda už v září a ceny ropy dále porostou?

Vyhoví protestujícím, jak to nyní doporučuje Milan Urban současné administrativě, snížení daní u benzinu a nafty? Tudy cesta vede jen dočasně. Je třeba spíše obviňovat finanční spekulanty, jak to prosazují Demokrati v Kongresu USA. Využít toho pro podrývání pozic finanční oligarchie, pro volání: lidstvo potřebuje nový globální finanční systém! Ne tedy žvanění o socialismu, dokonce samosprávném, jak to pěstuje KSČM a bohužel i Jiří Dolejš. Prosazení demokratického, sociálně a ekologicky citlivého trhu (udržitelného rozvoje) celosvětově přijde jednou - doufejme - na pořad dne. Takový přístup není bohužel předmětem hlubšího uvažování občanů, a tím potažmo politiků.

Proto tolik paniky, když aktuálně hrozí, že pocítíme zdražení paliv každý na snížení své životní úrovně. Část lidí, kteří jsou nespokojeni s rostoucí cenou benzinu a nafty, mohou přestat jezdit auty. Těm, kteří se musí přepravovat, je ale třeba zajistit od státu ty či ony podpory. Musí to být podpory ve veřejném zájmu, tj. ne prioritně v podobě plošného snižování daní, ale prostřednictvím selektivních daňových a jiných úprav ve prospěch alternativních pohonů (např. elektromobilů), veřejné a železniční dopravy (např. nulová sazba DPH jízdného MHD, investice do kontejnerové a kombinované železniční dopravy, cyklostezky uvnitř měst) a úspor paliv (snižování množství ojetin, snižování hmotnosti a nadbytečných výkonů aut). Plošný růst ceny ropy mají vedle snižujících se zásob na krku především, i když ne jenom, institucionální investoři do komodit. Hlavní vinu nenesou ani firmy, jako je ExxonMobil. Ty je ovšem nutno celosvětově drasticky zdanit, odčerpat jejich fantastické zisky. Šéf Gazpromu už sní o $250 za barel, avšak $180 by z toho šlo spekulantům. Spory kolem státního rozpočtu ČR mohou být příležitostí tyto otázky prodebatovat.

Dovolte mi Vážení čtenáři, abych vám popřál krásné prázdniny a dovolenou. Z téhož příjemného důvodu se i na čas v psaní svých příspěvků odmlčím, čimž jistě udělám radost svým pravicovým komentátorům. Ale i na ně a samozřejmě především na své příznivce se těším v srpnu. Všem děkuji za dosavadni trpělivost :-). 

Autor: Petr Petržílek | pátek 27.6.2008 12:22 | karma článku: 14,00 | přečteno: 1675x