Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

Zánik plošiny Deepwater Horizon je mnohem horší katastrofou, než o jakých psali prognostici, kteří se zabývají problematikou těžby přírodních zdrojů v hlubinách moří a oceánů. Tentokrát je katastrofou produkt lidské činnosti, která selhala, na rozdíl od výbuchu sopky na Islandu, kde ukázala své zuby příroda. Ropná skvrna zatím se může postupně rozšířit až k Floridě, či prostřednictvím Golfského proudu až k břehům Evropy. Zmíněná plošina představovala ve svém oboru špičkovou technologii. Firma British Petrol si ji pronajímala už od jejího uvedení do provozu v loděnicích Hyundai v roce 2001. Majitelem je firma s centrálou ve Švýcarsku Transocean Ltd. Deepwater Horizon nebyla připravována pro normální těžařskou práci, jejím úkolem bylo pouze připravovat vrty, které pak obsluhovala jiná zařízení. Na svém kontě má vytvoření nejhlubšího ropného vrtu v hloubce téměř 11 km. Vrt, ze kterého uniká ropa, má hloubku 5,5 km. Viníkem nehody nebyla ropa, ale zemní plyn, který ji na nalezištích obvykle doprovází. Z doposud neznámého důvodu se dostal do ropné soustavy a došlo k výbuchu. Z otevřeného vrtu se valí do moře statisíce hektolitrů ropy denně a práce na opravě zatím nepřinesly potřebné výsledky,  a to i přes dílčí úspěch s opakovaným „zazvonováním“.

Hněv komentátorů míří nejen na těžaře, ale také na současnou podobu lidské civilizace, která nemůže existovat bez obrovského konzumu ropy a produktů z ní, která žene těžaře ke stále nedostupnějším zdrojům. Za dva měsíce nestačily spojené síly BP a amerických státních i dobrovolných institucí zvládnou rostoucí skvrnu. BP vždy ujišťovala, že je schopna zvládnout jakoukoliv nehodu, o které navíc prohlašovala, že je krajně nepravděpodobná. Firma zdůrazňovala, že vrt je 77 km od pobřeží, takže dostatečně daleko od Lousiany. Jak vidět, vrt byl příliš blízko pevniny a i kdyby byl ještě dál, rostoucí skvrna by napáchala stejně obrovskou škodu, jejíž podoba je v nedohlednu. Pro Evropany může být zdánlivou útěchou, že se jedná o Ameriku, Mexiko, Karibik, ale pokud se únik včas nezastaví, pocítí to celý Atlantik. Navíc, kde je psáno, že k podobné katastrofě nemůže dojít poblíž evropského pobřeží, kde jsou podobné platformy? Co teprve, začne-li se těžit v roztávající Arktidě. Už narůstá hnutí, podobný typ těžby nepovolovat, v čele je Kalifornie, kde těžaři nyní "utřou hubu." Roste zájem o obnovitelné zdroje, ovšem nesmí jít o biopaliva, která znamenají větší pohromu než existující způsob produkce energie. Le Monde: "Únik ropy v Mexickém zálivu je pádnou připomínkou, že prostředí se samo o sebe nepostará, pokud se moderní technologie a průmysl nebudou pečlivě hlídat a regulovat, mohou až příliš snadno napáchat nepředstavitelné škody." Bílý dům je ovšem v obtížné situaci, neboť před pár měsíci ohlásil plán zpřístupnění velké části atlantického pobřeží ropnému průmyslu. Šokovalo to řadu jeho spojenců a nyní má potíž hovořit o morálce. Musí se přes to přenést. Teď jistě prolomení ekologických limitů Obamu velmi mrzí, byť k nim ještě fakticky nedošlo a už ani v dohledné době nedojde.

Katastrofa nabízí příležitost obnovit duch původního hnutí Dne Země. Pokud se to podaří, pak ze současné ekologické noční můry, vzejde něco dobrého. Ničení životního prostředí je nyní opět fotogenickou záležitostí. Náš Hrad zatím mlčí. Už se našli antienvironmentalisté, kteří naznačují, že plošinu vyhodili do vzduchu ekologové, aby zabránili další těžbě ropy u pobřeží. Ve skutečnosti hnutí přátel přírody chytá nyní druhý dech a to přesto, že na lidi doléhá strach z dalšího vývoje Velké recese z nezaměstnanosti. Pohádky o růstu HDP téměř nikoho nezajímají s výjimkou ekonomů, kteří se tím živí a politiků, kteří pomocí tohoto ukazatele přikrášlují realitu pomocí pohádek o HDP per capital. Šéf gigantu BP Anthony Hayward má zřejmě po kariéře, i když plošina není majetkem této firmy.

The Independent přinesl článek "Nejen BP dluží odpovědi", který ukazuje, že Amerika nese vinu za situaci v celém světě, pokud jde o těžbu v pobřežních vodách. Jestliže Brazílie usiluje o to, aby pomocí této aktivity významně posílila svůj celosvětový vliv, pak by si měla být vědoma, co by znamenalo pro její nejen turistiku, ale celkový způsob života, kdyby došlo k havárii, ke které došlo v The Gulf of Mexico. Americký boj s následky nejhorší ropné katastrofy v dějinách staví do popředí několik zásadních otázek. Proč na plošině Deepwater Horizon nebylo zařízení, které by umožnilo dálkové uzavření vrtu? Jak souvisí tato katastrofa s lobbingem BP, jenž se týká zavádění tvrdších bezpečnostních pravidel pro pobřežní těžbu?

BP musí dát v obou případech přesvědčivé odpovědi, nechce-li se svým podnikáním skončit. Firma měla ve Washingtomu mizernou pověst už před současným neštěstím. Při výbuchu její rafinerie v Texasu v roce 1995 zahynulo 15 lidí, v roce 2006 způsobila úniky z ropovodu vážné problémy na Aljašce. Ropní giganti mají v Obamovi určitě menšího zastánce než tomu bylo za Bushe, ale stejně je to málo. Bílý dům již zastavil všechny projekty pobřežní těžby, dokud zařízení nebudou vybavena bezpečnostními zárukami. Nejen Američany zajímá, proč takové záruky neměla mít už Deepwater Horizon, když operovala pár km od environmentálně tak citlivého území, jako je delta Mississippi? A taky musejí odpovědět politici, a nejen v Americe. Únik bude časem zastaven, ale kdy to bude? Uteče však tolik ropy, abychom se zamysleli nad svou závislostí na fosiliích, jež nutí lidstvo těžit způsobem, který ohrožuje životy stamilionů lidí? Když se moře změní v ropnou kaluž, co zůstane? BP tvrdí, že chce vše vyčistit, ale je jasné, že to nepůjde. Stačí se podívat na následky havárie na Aljašce v roce 1989. Ať se každý probere ze snu. 21 let po ztroskotání tankeru Exxon Valdez ropou je nasáklá půda do velké hloubky. Někteří mořští živočichové, podobně jako mnoho rodin se z pohromy nikdy nevzpamatovali. Lidé tam dodnes zažívají všechny druhy stresu, prudce vzrostl alkoholismus a sebevražednost, násilí v rodinách, bankroty. Na Aljašce ropa znečistila velmi silně 400 km, nemálo přes 2000 km pobřeží. Drama, které se začalo odehrávat v Mexickém zálivu, už nyní je horší, než byla havárie u Aljašky. Die Welt cituje výrok známého ekologa z Aljašky, kterým je Stan Jones: "Na Aljašce firma Exxon slibovala, že to vyčistí. Jenže ropný průmysl toho není nikde schopný."

Oči všech lidí na naší planetě, kteří jsou schopni vidět dál než na špičku svého nosu a na tloušťku své peněženky, se nyní otáčí směrem k bohaté Americe. V jiných částech světa probíhají ovšem v tichosti jiné velké tragédie, např. v Africe. Za příklad může posloužit Nigerie Royal Dutch Shell PLC. Tam nejde o přírodní katastrofu, nebo selhání technologie, i když i k tomu někdy dochází. Hlavní příčinou jsou akce armád. Operují tam také firmy Eni SpA a Total SA, jakož i "domácí" Nigerian National Petroleum Corp. V Nigerii se právě ujal funkce nový prezident a je vyslovována naděje, že bude úspěšnější než jeho předchůdce. Ovšem povstalci se rodí též díky tomu, že v zemích je stále spousta lidí, kteří jsou polohladoví, zatímco jejich politikové bohatnou. V Čechách by takovou tragédií bylo prolomení ekologických limitů těžby hnědého uhlí na lomu ČSA, kterému by padly za oběť Černice a Horní Jiřetín, později možná i část Litvínova.

Bude událost v Mexickém zálivu předznamenávat konec fosilní ekonomiky? Nevím, ale velmi si to přeji.                      

Autor: Petr Petržílek | pátek 11.6.2010 12:01 | karma článku: 11,67 | přečteno: 2488x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

16.12.2009 v 9:35 | Karma: 9,24 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

1.12.2009 v 13:18 | Karma: 7,34 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V předvečer pražského kongresu PES a kodaňského summitu OSN

Příští týden proběhnou hned dvě významné akce, které se budou zabývat klimatickými změnami. V Praze zasedá kongres Evropských socialistů a hned nato v Kodani proběhne vrcholný summit OSN ke klimatickým změnám, který by měl říci, jak bude svět postupovat poté, co vyprší platnost Kjótského protokolu. Bohužel najdou se zpochybňovači klimatických změn, kteří odkazují na výsledky aktuálních měření, popřípadě na manipulaci s nimi. K tomu dodávám, nechť si tito lidé zajdou pro srovnání na některý z pevninských ledovců.

30.11.2009 v 14:10 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

27.11.2009 v 17:49 | Karma: 10,64 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ústup globalizace?

Současná krize spočívá ve finančním propadu bank a domácností v důsledku zhroucení úvěrového a realitního trhu. V minulosti většina recesí následovala po rostoucích inflačních tlacích a po takto vyvolané politice drahých peněz. Domácnosti v Americe ztratily přes 20% čisté hodnoty za pouhých 20 měsíců od poloviny 2007 po začátek roku 2009. 1/3 tohoto poklesu se týkala hodnoty obydlí, cca 2/3 finančních aktiv. Dluhy domácností dosáhly 150% jejich příjmů. Pokud jde o finanční sektor, MMF odhadl, že globální finanční instituce budou mít ztráty přibližující se $3 bilionů. Tyto ztráty redukují základní kapitál bank a jejich úvěrovou kapacitu. Úvěrové objemy USA do září tr. klesaly a úrovně půjček, nezbytných k podpoře oživení se teprve musí dosáhnout.

18.11.2009 v 15:12 | Karma: 6,59 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě si natočila pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik