Rok 2007

Vážení a milí čtenáři, než začnu bilancovat rok 2007, dovoluji si Vám všem popřát krásné a šťastné vánoční svátky a samozřejmě též vše nejlepší do nového roku. Především mnoho lásky a pevné zdraví.

Jak ale bilancovat rok 2007? Byl to rok výjimečný. V lednu začal příjemnými teplotami kolem 9 stupňů. Dne 18. ledna 2007 před orkánem Kyrill odpolední teploty v Čechách si sáhly nad +14°C, na Moravě v Holešově dosáhly +18°C. V plenéru botanické zahrady Univerzity Karlovy kvetly růže ještě v lednu. Přehnal se Kyrill a položil za sebou polovinu celoroční celostátní těžby dříví převážně v Českém lese, na Šumavě a v Novohradských horách.

 

Potom udeřila zima až do konce ledna. Na Hromnice už vonělo jarní povětří. V Českém krasu rozkvetly dříny, lýkovce, fialky, podléšky, sasanky, koniklece a hlaváčky. Do poloviny dubna rozkvetly meruňky, třešně, jabloně i šeříky. Duben proběhnul pod blankytně modrou oblohou. Procházel jsem rozkvetlou krajinou a musím konstatovat, že to bylo nejskvělejší dubnové počasí, jaké jsem kdy prožil. Ale také nejsušší!! Kdyby to nenapravily květnové a červnové srážky, hrozilo by opakování děsivě suchého roku 2003. Ostatně do dvaceti let budou takové roky spíše pravidlem.

 

Úroda obilí i sklizeň brambor a ovoce (kromě jablek a švestek) byla nakonec u nás asi o 10% vyšší než dlouhodobý průměr. To ale nezabránilo podnikatelům a spekulantům, aby výrazně nezvýšili ceny  potravin. Prezident Klaus to přičetl pěstování surovin pro biopaliva a vláda ODS výrazně snížila daně bohatým. Daň z přidané hodnoty na základní komodity naopak rozhodla zvýšit, aby potrestala středně a nízko příjmové vrstvy za jejich potenciální a tedy ještě neprojevenou zpupnost.

 

Vlády ODS byly vždy vládami makrorozkradačů majetku národa, vládami inflace, devalvování úspor slušných lidí, vládami  zbohatlíků, bezohledných bossů a gangsterů a ani letos nelenila, když těchto „horních“ 10 000 zvýhodnila na úkor poctivých lidí a především důchodců a rodin s dětmi. ODS nezajímá, jak „malí lidé“ budou žít, ani jak budou mřít. Zavádí proto placené zdravotnictví, zrušila 3 dny nemocenské, výrazně snížila porodné, podporu pro školáky, snížila příspěvky na děti, zrušila i pohřebné.  Se souhlasem Bursíka se vzdala závazků pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a EU nabídla směšných 5,6% využívání těchto zdrojů v celé energetice do roku 2020. Odmítla návrh sociálních demokratů na radikální snížení emisí skleníkových plynů a vůbec za asistence pravicových zelených zřejmě prohlásila obyvatelstvo za odpad podléhající ekologické likvidaci. Úspěšně navazuje na Klausismus, který rozhodně není žádnou demokracií. Dřívější nadvláda bývalých veksláků a bývalých estébáků a současných hochstaplerů začíná mít znovu otevřená vrátka, když tajné služby, Policie ČR, Inspekce ministra vnitra a státní zastupitelství byly „znovu zreformovány“ a očištěny od těch, kterým bylo z toho na zvracení. Čunek na svou druhou příležitost stále čeká.

 

Léto 2007 bylo velmi teplé. Rozsáhlé lesní požáry postihly nejen jižní část Evropy a Ameriky. Letos už řádily i v našem mírném pásmu. Tak i Slovenský ráj z části lehl popelem. A náš přední klimatolog podporovaný ropným gigantem Exxon – mobil dál bojuje za větší rajčata (díky většímu množství CO2 v ovzduší) a za další pozitivní dopady globálního oteplování, které stejně není způsobené člověkem.

 

V listopadu sice vyvrcholilo zasedání jiných 2 500 klimatologů sdružených v Mezinárodním panelu pro klimatické změny, který v roce 2007 vydal již 4. zprávu burcující světové politiky k akci za záchranu planety, dokud je ještě čas. Ti se sice v prosinci sešli na Bali, ale patrně jen proto, aby udělali našemu prezidentovi radost. Ten jejich snažení prohlásil za směšné.

 

Nad Sázavou mají velkou sochu svatého Prokopa zobrazující, jak světec zkrotil Zlo-ďábla a vede ho na řetězu. Ten řetěz byl mosazný od 18. století, kdy tu sochu postavili. Celá staletí válek a revolucí včetně vlády jedné strany tam přečkal svatý Prokop, drže ďábla na mosazném řetězu. Až teprve klauzovští privatizátoři mu ukradli mosazný řetěz a kus sochy urazili. Zlo - ďábel od té doby už není na řetězu. Dostal prezidentskou milost zároveň s profesionálními kriminálníky. Přece máme svobodu bez hranic! Shodou okolností se Zlo dostalo na Hrad, kam ostatky světce Prokopa ze Sázavského kláštera nechal přemístit Karel IV. ve 14. století.  

 

Tak všechno nejlepší do dalších let! Kéž by nebyly tak absurdní jako rok 2007. Ať zlo přežijeme a patron Středočechů  svatý Prokop dostane na ďábla nový řetěz! Za přispění fondů Evropské unie.

 Mír a lásku Vám. 

Autor: Petr Petržílek | neděle 23.12.2007 19:12 | karma článku: 10,38 | přečteno: 919x