Ostrava nebude zvyšovat poplatky kvůli třídění bioodpadu. A u Vás?

Včera jsem navštívil primátora města Ostravy Petra Kajnara s cílem připravit řešení k chystané povinnosti obcí třídit biologicky rozložitelný komunální odpad.

Ministr Bursík na základě článku 5 směrnice Rady 1999/31/EC, která stanoví členským státům povinnost zajistit třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO), připravil novelu zákona o  odpadech. Jsem přesvědčen o tom, že Bursíkovo ministerstvo neanalyzovalo všechny možnosti splnění této povinnosti a vybralo tu nejdražší z existujících.  

V této novele se stanovuje povinnost rozšířit kontejnery na separovaný odpad o hnědý kontejner na bioodpady. Tato varianta znamená zvýšení nákladů obcí na odpadové hospodářství až o 1.000.000,- Kč na 10.000 obyvatel. Proto Bursíkova novela zavádí zdvojnásobení poplatků za ukládání odpadů na skládky a zavedení nových poplatků za spalování. Nejedná se o nic jiného, než o další zdražování. 

Ministr Bursík, aby vyhověl nátlaku některých zelených organizací, nevzal v potaz využití bioodpadu jako vstupní suroviny energetických technologíí 2. generace. Počítá pouze s kompostováním nebo výstavbou bioplynových stanic. Přitom například procesem zplyňování lze získat zelenou energii i z bioodpadů za ekonomicky mnohem příznivějších podmínek. 

Protože Ostrava disponuje velkokapacitní třídírnou komunálního odpadu (OZO Ostrava s.r.o.), je ideální oblastí pro výstavbu druhogeneračního energetického zařízení využívajícího takto vytříděný bioodpad.  Společně s Vídeňskou technickou univerzitou a Akademií věd ČR bude provedena poloprovozní zkouška za využití ostravského vytříděného bioodpadu. O tom bylo výše uvedené jednání s ostravským primátorem. V případě kladného výsledku poloprovozní zkoušky bude sociální demokracie vyžadovat změny v připravované novele zákona o odpadech. Uvedený způsob následného vytřídění bioodpadu a jeho energetického využití přinese do veřejných rozpočtů obcí nemalé prostředky bez potřeby tahat lidem z kapes další peníze.  

Autor: Petr Petržílek | úterý 18.3.2008 11:23 | karma článku: 9,33 | přečteno: 919x