Německé volby budou o inflaci, ekologii, důchodech a zaměstnanosti

V Německu byla nedávno zveřejněna  studie "Obavy Němců v roce 2008". Výsledky studie mohou mít vliv i na formulaci politiky politických stran před volbami v Německu. Přitom SPD se musí jasně odlišit od konzervativců a současně uspokojovat silné levé křídlo v SPD. Odboráři protestují vidouce, že zaměstnanci dostávají stále méně z národního bohatství a ztrácí vliv na dění v zemi. Steinmeier musí dokázat, že lze skloubit nutné hospodářské reformy, vyvolané mj. konkurencí se špatně placenými až s hladovými dělníky v Číně, Indii apod., s větší demokratizací, pokud jde rozdělování přírůstku HDP, aby docházelo k the spreading of prosperity.

Ze zmiňované studie "Obavy Němců v roce 2008" vyplývá, že 80% Němců se bojí, jak se poperou s rostoucími životními náklady. Víc než terorismu se tedy bojí inflace. 0čekávají, že jim bude klesat životní úroveň. Němce nejvíc trápí očekávané zhoršování celkové hospodářské situace jak v jejich zemi, tak ve světě. Německo je největším světovým exportérem zboží a už nyní pociťuje, že zájem o jeho vývoz začíná klesat. 60% občanů sužují obavy z možných přírodních katastrof, zvláště když dostávají informace o hurikánech a tajfunu v Karibiku a východní Asii. Naprostá většina Němců nemohla prožít superinflaci v 20. letech XX. století, ale i mladší lidé o ni mnoho vědí. Přírodních pohrom se více bojí Němci v bývalé SRN, v bývalé NDR méně. Souvisí to s celkovým vnímáním destrukce životního prostředí, které na Západě ovlivnilo už v 70. letech ekologické hnutí. Ačkoliv v Německu žije početná muslimská komunita, jež dává o sobě vědět celou řadou projevů, strach z jejich terorismu není příliš velký. Znepokojuje však výstavba nových mešit. Zpravodajské služby však varují: někteří mladí Muslimové se školí v duchu idejí bin Ladina. Na druhé straně média nyní už s terorismem moc nestraší jako dříve. Kolem 60% starších Němců se obává důchodového věku, a zda finančně zvládnou vážná onemocnění. Kolem 50% zaměstnanců se obává, že by mohli přijít o práci, na počátku 90. let to bylo jen 20%. Studie dělá průzkum u 2400 dotázaných.             

 Je zřejmé, že všechny strany, včetně těch vládnoucích, budou nyní koncentrovat své úsilí na vítězství v parlamentních i místních volbách. Bude zajímavé sledovat, zdali se SPD a CDU/CSU soustředí na získávání politického středu nebo budou soutěžit v populismu ve snaze čelit rostoucímu vlivu Die Linke, která se bude snažit maximálně těžit z narůstajícího pesimismu mezi obyvatelstvem.

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 18.9.2008 12:49 | karma článku: 7,32 | přečteno: 709x