Klima pro změnu

Al Gore nabídl novému prezidentu USA Baracku Obamovi řešení  ekonomických problémů země prostřednictvím financování ekologických opatření na základě zásady win-win, nebo chcete-li „zabití dvou much jednou ranou“.

Al Gore ve svém článku pro „The Climate for Change“ pro NewYorkTimes (9.11.2008) poukázal na vůli amerického lidu změnit dosavadní politiku USA. Leden tak může znamenat nejen osudovou volbu pro Američany, ale i rychlou pomoc lidské civilizaci. Integrita a možnost obývání planety je základním tématem pro znovuzískání světové autority USA. Al Gore poukazuje na závěry Mezinárodního panelu pro klimatické změny (IPCC), který po 20 letech detailního studia předložil čtyři zprávy k politickému rozhodnutí, z nichž jednoznačně vyplývá, že důkaz o vlivech člověka na destrukci klimatu je „nepochybný“.

Dobrou zprávou je, že odvážné kroky potřebné k řešení této globální ekologické krize vedou zároveň k řešení hospodářské a energeticko-bezpečnostní krize.  Ekonomové napříč spektrem  - včetně Martina Feldsteina a Lawrence Summerse  - souhlasí s tím, že velká a rychlá investice do zelené infrastruktury  je nejlepší způsob jak oživit americkou ekonomiku ve smyslu udržitelného rozvoje. „Zároveň nebudeme muset sčítat ztráty z nevyužitých příležitostí a zvyšování mezinárodního napětí, které se akumulují dnes, když se Amerika soustředí na získávání ropy ze středního východu a zároveň zanedbává technologický pokrok v úsporách a obnovitelných zdrojích.“ Al Gore poukázal v této souvislosti na „Project Independence“ (tehdy postavený především na technologiích „čistého uhlí“), který před více než 35 lety představil Americe prezident Richard Nixon a který měl za cíl do sedmi let zbavit USA závislosti na cizích energetických zdrojích. Bohužel projekt nebyl realizován. Závislost USA zejména na dodávkách ropy se od té doby zdvojnásobila. Nejen uhelný průmysl by měl navázat na projekty „čistého uhlí“, které připravoval za Nixona - především by měly Spojené státy masivně podpořit aplikaci nejlepších dostupných technik (rozuměj „energeticky a materiálově úsporných“) a instalaci zařízení využívající obnovitelné energetické zdroje.  

Amerika by měla přijít se závazkem, že bude 100 procent energie vyrábět z bezuhlíkových zdrojů během 10 let. Vytvoří se tak milióny nových pracovních příležitostí.

Nejprve by nový prezident a nový kongres  měl nabízet ve velkém měřítku investice do pobídek pro budování koncentrovaných slunečných elektráren v pouštích na Jihozápadě, větrných farem v pásu táhnoucím se od Texasu k Severní a Jižní Dakotě. Měl by podporovat pěstování energetických rostlin a využívání geotermální energie.

Za druhé by USA měly začít budovat sofistikovanou distribuční síť elektrické energie, která zajistí přepravu obnovitelné elektřiny vygenerované převážně na venkově do velkých měst. Náklady na tuto modernizaci dnešních zastaralých distribučních a přenosových sítí Al Gore odhaduje na 400 mld. dolarů během 10 let. V této souvislosti je dobré si uvědomit, že americký obchod s elektřinou vykazuje roční ztrátu $120 mld. právě kvůli zastaralému a poruchovému vedení.

Za třetí by měla nová americká administrativa podpořit americký automobilový průmysl (nejen Big Three ale i inovační nové startovní společnosti), pokud se rozhodne investovat do výroby elektromobilů.

Čtvrtým programem by mělo být celostátní úsilí vedoucí k tomu, aby byly dodatečně vybaveny zejména veřejné budovy s lepší izolací a energetickými účinnými okny a osvětlením, rekuperací, kolektory apod. Přibližně 40 procent  uhlíkových emisí ve Spojených státech přijdou z budov. Krom toho ekologická opatření snižují provozní náklady na bydlení. Tato iniciativa by mohla být spojena s návrhem pomoci Američanům, kteří jsou zatíženi hypotékami, které převyšují hodnotu jejich domovů.

Za páté by se Spojené státy měly ujmout vedení světového úsilí k završení postkjótského jednání, které by mělo vyvrcholit uzavřením smlouvy příští rok v Kodani.  Dle Al Gora by se Spojené státy měly znovu stát zemí s mravní a politickou autoritou odpovědnou za řešení globálních krizí.  

Al Gore věří, že pokud se jeho tezí Obama ujme, dodají mu, obdobně jako Kennedymu americký vesmírný program,  energii mládí Američané, kteří ho jistě v tomto projektu zabezpečení naší národní i globální budoucnosti podpoří, a to nejen v tomto volebním období.

 Al Gore, viceprezident z 1993 - 2001, nositel Nobelovy ceny míru v roce 2007.  Podniká v  investicích do alternativních energetických společností.

Autor: Petr Petržílek | úterý 11.11.2008 14:39 | karma článku: 7,24 | přečteno: 1530x