Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kalifornie - další západní oběť globálního oteplování

Kalifornie se už tři roky potýká s velkým suchem – proto hledá způsoby, jak rozšířit své zásoby vody (Wall Street Journal, 10.7.2009). Dodávky vody na zavlažování jižní Kalifornie jsou omezeny o 30%. Možnými řešeními je buď vybudování nového kanálu okolo delty, nebo vybudování dalších nádrží zadržujících zásoby vody. Obě varianty jsou poměrně drahé a navíc vzbuzují protesty ekologických uskupení, která tvrdí, že přehrad je v Kalifornii dostatek a stát se má spíše zaměřit na opravu a modernizaci již existující infrastruktury a lepší využití spodních vod.

Obyvatelé nejvíce postižených částí Kalifornie už musí dodržovat nařízení, která mají za cíl snížit jejich spotřebu vody, např. nezalévat trávníky mezi 7:00 a 20:00, prát jen plné pračky a mýt jen plné myčky, opravit kohoutky, které tečou atd. Podobná nařízení se přitom budou pravděpodobně používat stále častěji.

A tak se hledají další alternativy jak získat vodu. Na začátku příštího roku bude v městě Carlsbad v Kalifornii spuštěna nová továrna na odsolování mořské vody, která denně promění 190 milionů litrů mořské vody na vodu pitnou. Bude se tak jednat o největší továrnu na odsolování na západní polokouli. Její vybudování bylo plánováno už dlouho, ale právě čím dál tím větší sucho v Kalifornii plány urychlilo (Wall Street Journal, 10.7.2009).

A jak jsme na tom v tomto ohledu my – Česká republika? Jistě, díky naší geografické poloze o něco lépe. Přesto do dvaceti let se i u nás můžeme potýkat se stejnými problémy jako v Kalifornii. Růst teploty na severní polokouli o 2 st.C je již nevyhnutelný a pokud na něj naší krajinu a zemědělské a lesní hospodáře včas nepřipravíme, prát jen „plné pračky“ také. Ekologická politika ČSSD proto vedle dalších opatření zahrnuje obrovský projekt výstavby tisíců rybníků v Čechách i na Moravě. Navazuje tím na záměr z počátku 90. let „Malé vodní nádrže pro zemědělství, ochranu a tvorbu životního prostředí“, který podrobně rozpracovává vhodnost umístění a velikosti nových rybníků s ohledem na krajinářské, hospodářské a protipovodňové zájmy. Jedinečná příležitost využít k realizaci tohoto záměru prostředky z OP ŽP a EAFRDu se již nebude opakovat!   

Autor: Petr Petržílek | pátek 11.9.2009 10:39 | karma článku: 5,85 | přečteno: 2280x
  • Další články autora

Petr Petržílek

V Čechách prozření, v Kodani zataženo

Jaký to zázrak! Dnes vyšel průzkum STEMu, který i po letitém vymývání mozků panem prezidentem ukazuje, že bohdá nebude, aby český národ rozum ztrácel. 80% Čechů je přesvědčeno, že ke globálnímu oteplování dochází a většina z nich si myslí, že příčinou je lidská činnost. Selský rozum, pane Klausi, si umí spočítat, že skleníkové plyny ukládané milióny desítek let v podobě fosilních paliv není možné během sta let rozvoje kapitalismu spálit a náhle vrátit do ovzduší. Co je ale velmi příjemné překvapení je, že 75% Čechů, Moravanů a Slezanů chce, aby se ČR zavázala ke snižování emisí skleníkových plynů, i kdyby to znamenalo, že si budou muset znovu utáhnout opasky. Jak ale potom českému národu vysvětlíme, že vůle k takové redukci na mezinárodním poli selhala. Kodaňský krach předznamenává kadidlový rozměr boje proti globálnímu oteplování v klerikálních zemích, ale co my?

17.12.2009 v 15:47 | Karma: 8,15 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

16.12.2009 v 9:35 | Karma: 9,24 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

1.12.2009 v 13:18 | Karma: 7,34 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V předvečer pražského kongresu PES a kodaňského summitu OSN

Příští týden proběhnou hned dvě významné akce, které se budou zabývat klimatickými změnami. V Praze zasedá kongres Evropských socialistů a hned nato v Kodani proběhne vrcholný summit OSN ke klimatickým změnám, který by měl říci, jak bude svět postupovat poté, co vyprší platnost Kjótského protokolu. Bohužel najdou se zpochybňovači klimatických změn, kteří odkazují na výsledky aktuálních měření, popřípadě na manipulaci s nimi. K tomu dodávám, nechť si tito lidé zajdou pro srovnání na některý z pevninských ledovců.

30.11.2009 v 14:10 | Karma: 6,48 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Lze počítat v dlouhodobých vizích s kapitalizmem?

Nebo ještě lépe řečeno, odstraní další finanční krize kapitalizmus? Nelze určitě s jistotou tvrdit, že zrovna ta příští krize bude doprovázena umíráčkem existujícího systému. Kay, který je zástupcem Martina Wolfa ve FT, se domnívá, na rozdíl od mnoha jiných názorů, že bankrot Lehman Brothers byl "triumph of capitalism, not a failure". Kolektivní prognóza CIA, DIA a dalších 14 zpravodajských služeb "Global Trends 2025" se zánikem kapitalismu nepočítá, počítá pouze s velkým oslabením globální hegemonie Ameriky. V reálu to znamená, že trh přežije, kapitalismus se ale může přeměnit natolik, že budou spory, zda to ještě je současný systém. Sám termín "kapitalismus" se může i nemusí do roku 2025 zcela zdiskreditovat. To bude věc vkusu lidstva za 15 let, které bude ovšem prožívat pokračující devastaci přírody.

27.11.2009 v 17:49 | Karma: 10,64 | Přečteno: 2118x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik