Kalifornie - další západní oběť globálního oteplování

Kalifornie se už tři roky potýká s velkým suchem – proto hledá způsoby, jak rozšířit své zásoby vody (Wall Street Journal, 10.7.2009). Dodávky vody na zavlažování jižní Kalifornie jsou omezeny o 30%. Možnými řešeními je buď vybudování nového kanálu okolo delty, nebo vybudování dalších nádrží zadržujících zásoby vody. Obě varianty jsou poměrně drahé a navíc vzbuzují protesty ekologických uskupení, která tvrdí, že přehrad je v Kalifornii dostatek a stát se má spíše zaměřit na opravu a modernizaci již existující infrastruktury a lepší využití spodních vod.

Obyvatelé nejvíce postižených částí Kalifornie už musí dodržovat nařízení, která mají za cíl snížit jejich spotřebu vody, např. nezalévat trávníky mezi 7:00 a 20:00, prát jen plné pračky a mýt jen plné myčky, opravit kohoutky, které tečou atd. Podobná nařízení se přitom budou pravděpodobně používat stále častěji.

A tak se hledají další alternativy jak získat vodu. Na začátku příštího roku bude v městě Carlsbad v Kalifornii spuštěna nová továrna na odsolování mořské vody, která denně promění 190 milionů litrů mořské vody na vodu pitnou. Bude se tak jednat o největší továrnu na odsolování na západní polokouli. Její vybudování bylo plánováno už dlouho, ale právě čím dál tím větší sucho v Kalifornii plány urychlilo (Wall Street Journal, 10.7.2009).

A jak jsme na tom v tomto ohledu my – Česká republika? Jistě, díky naší geografické poloze o něco lépe. Přesto do dvaceti let se i u nás můžeme potýkat se stejnými problémy jako v Kalifornii. Růst teploty na severní polokouli o 2 st.C je již nevyhnutelný a pokud na něj naší krajinu a zemědělské a lesní hospodáře včas nepřipravíme, prát jen „plné pračky“ také. Ekologická politika ČSSD proto vedle dalších opatření zahrnuje obrovský projekt výstavby tisíců rybníků v Čechách i na Moravě. Navazuje tím na záměr z počátku 90. let „Malé vodní nádrže pro zemědělství, ochranu a tvorbu životního prostředí“, který podrobně rozpracovává vhodnost umístění a velikosti nových rybníků s ohledem na krajinářské, hospodářské a protipovodňové zájmy. Jedinečná příležitost využít k realizaci tohoto záměru prostředky z OP ŽP a EAFRDu se již nebude opakovat!   

Autor: Petr Petržílek | pátek 11.9.2009 10:39 | karma článku: 5,85 | přečteno: 2280x