Co říkáte eurovolbám?

Z kampaně, kdy sevřené šiky nacistů opět pochodovali nejen "durch Aussig an der Elbe", ale i Jihlavou, Plzní a Prahou a v centru Budapešti falangy neofašistů pod hórthyovskými fánglemi vyřvávaly maďarský  chtíč po anexi jižního Slovenska a množily se přepady politických předvolebních meetingů ČSSD, se pro budoucí parlamentní volby dá jen usuzovat, že se tento styl politického boje při nerozhodnosti bezpečnostních složek výrazně přiostří.  I když to žádný novinář nepřizná, jásavé ohlasy tisku a televizí na vajíčkové a rozbíječské incidenty na předvolebních shromážděních ČSSD  jsou veskrze modré. "Místo předvolební agitace vajíčková válka!", jásala DNES. Čí válka? Sociální demokraté přišli prezentovat program humanity a společenské soudržnosti, ne napadat lidi. Neměly nadpisy správně znít „Chuligánské přepadení“, nebo „Odsuzujeme  výtržníky“, nebo „Výtržnictví fotbalových chuligánů nepatří na volební meetingy“ atp.? "Mladí se mstí Paroubkovi" psaly na titulní straně Lidové noviny. Co zlého Jiří Paroubek těm mladým radikálům udělal? Že hájí svobodný přístup do škol a do zdravotních zařízení bez rozdílu sociálního původu a bez poplatků? Že  podporuje mladé rodiny s dětmi?

 Proč demokratický tisk v Česku jasně neodsoudil dehonestující fyzické útoky na představitele ČSSD, a tím potažmo na svobodu slova a svobodu shromažďovací? Tak si představují  ultramodří neoliberálové svobodu?  Tyto volby bohužel ukázaly, že kdo je neurvalejší, sprostší, zákeřnější,  ozbrojenější a/nebo bohatší, vítězí - je tedy svobodnější, a tudíž má právo ty druhé neagresivní, slušné a chudší ovládat, okrádat  a znásilňovat? Mezi takové patří i ti  zbohatlíci, kteří si nakoupili hlučné a nebezpečné vodní skútry přes to, že podle vodního zákona je jejich používání z dobrých důvodů omezeno, a proti vůli obcí a obyčejných rekreantů se násilně domáhají změny zákona. Stejné je to se zámožnými majiteli terénních motocyklů a skútrů, kteří v lesích ničí půdu, rostlinstvo a porosty, nedbajíce na zákonná ustanovení. Je bezohlednost a neurvalost  skutečně svoboda? Co vidí nezaujatý novinář v reflektoru pravdivého pohledu?

Média vysloveně fandila provokatérům,  výtržníkům a chuligánům. Udělala z nich hrdiny, zatímco si pošmákla na obrázcích vajíčky poblemcaných avšak za daných okolností relativně klidných socanů. Dovedete si představit, jak by si média smlsla na  jakékoliv jejich prudší reakci? Bylo vysloveně vidět, jak takovou příležitost hledáčky kamer reportérů usilovně vyhledávají a snaží se ji vyprovokovat. To bylo i záměrem často zákeřných otázek v rozhovoru Barbory Tachecí s Lubomírem Zaorálkem  na TV Barrandov.  Nevzpomínám si přesně, zda to byla B.T. nebo jiný modrý reportér, který si při tom postěžoval, že lidi snad budou   ty socany volit z lítosti. 

Reportéři jsou většinou perfektně vyškolení v sofistice a ve slovním šermu, v tom jak šikovně podkládat  něco, co host vůbec nechtěl říct a nepustit ho ke slovu, pokud na to nekývne, využít nestřežených okamžiků k výpadu a zákeřnému úderu, cokoliv řekne, obrátit proti němu, zneužít pomalejšího reflexu nebo obyčejné slušnosti, znejistit ho a udělat z hosta šaška nebo absolutního pitomce. Sociálně demokratičtí kandidáti byly tentokrát buď váhaví a nedovedly briskně a věcně odrazit útok, nebo naopak zbrkle naletěly. Máme napříště do médiálních show posílat napříště na místo akademiků posílat vycvičené rétory s nedostatečnými znalostmi?  

Provokacemi to začínalo v Německu kolem roku 1929 (také vypukla hospodářská krize, nezaměstnanost a nespokojenost) a končilo to brutálním násilím, přepady příslušníky Sturm Abteilungen (SA) a Sturm Staffel (SS) , odvlékáním  komunistů, sociálních demokratů a  židů do KZL (koncentráků), mučením a vražděním. V roce 1938 se ty praktiky přenesly i na území ČSR.  A Hitler řval: ein Volk, ein Reich, ein Führer!. Zfanatizované davy se zdviženou pravicí mu unisono odpovídaly Heil Hitler!, Heim ins Reich!, Wir wollen Krieg! Sieg heil!  Běda oponentům!  A čeho jsme se dočkali od demokratických spojenců? Místo podpory demokratického spojence - výhrožování.

 Když političtí oponenti i hlídači demokracie - média provokativně kálí na slušnost, pak i ty děti, které většinou nemají páru ani o dějinách minulého století,  se potom snadno nechají zblbnout kdejakým intrikánem a / nebo demagogem. Kde se stal omyl? Kde a kým to všechno začalo špatně?

 Nebo si někdo ještě dnes může myslet, že pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí? Každým hozeným hnusem lež a nenávist boduje. A to  ještě nepřitáhli celý ten svůj modrý fekální vůz. Ten si uchovávají  v záloze pro  podzimní kolo.

  Dá se ještě něco změnit, když národní bohatství bylo vyrabováno (vytunelováno) těmi, kdo dnes tahají ze zákulisí za nitky? Pokud ano, změňme to. Žádám všechny slušné lidi, aby v podzimních volbách a následné kampani sociálním demokratům pomohli!

Autor: Petr Petržílek | pondělí 8.6.2009 11:45 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1533x