Co odhalil odposlech

            Světovým tiskem proběhl přepis záznamu odposlechu, který pořídila nejmenovaná tajná služba 15. srpna 2001. Odehrál se mezi nepsaným ministrem zahraničí EU Solanou a jedním z kandidátů na funkci Obamova vicepresidenta –Clarkem, který byl před časem velitelem vojsk NATO na Balkáně. Politici mají právo na soukromé pocity a špiclování je nepochybně nemorální, nicméně když už se to stane a je k dispozici, je to čtení - zvláště v souvislosti s uznáním Kosova a související Kavkazskou krizí – o politické realitě a je zdrcující:

Clark: V těchto dnech navštívím Kosovo, jezdím tam inkognito, pro jistotu.

Solana: Dej si pozor, řádí tam bandy narko-dealerů. Udělali jsme velkou chybu, že jsme ty Albánce nechali vládnout. Za všechno můžou CIA, starají se jen o drogy a business. Albánci obchodují s lidskými orgány Srbů a Kouchner o tom ví, ale celkovou práci odvádí výborně. (Dnes ministr zahraničí ve Francii).

Clark: Po Kosovu se zastavím v Bělehradě. Co si myslíš, nechal jsem bombardovat jejich televizi, napsal jsem o tom ve své knize, 16 mrtvých.

Solana: Neboj se, tihle v Bělehradě jsou poslušní. Vyhýbej se setkání s Koštunicou, s ním se nedohodneš. Já vím, že tě Clinton tlačil, abys bombardoval televizi. O tom nesmíš s nikým mluvit. Holky jsou tam moc fajn. Za směšné peníze můžeš mít nádherné kousky. Platy tam jsou moc mizerné.

Clark: Vidím, že máš velké zkušenosti. Ty holky zde (šo o pronajatou vilu v Alpách) jsou také super. Dík.

Solana: Dám ti číslo na člověka v Bělehradě, který ti obstará podobnou. Herečku, zpěvačku, co budeš chtít. Jak je to s privatizací firem v Kosovu?

Clark: Už se to rozjelo. Politickým dirigentem je Albrightová, sama také kupuje všechno, co má hodnotu. Má hlavní slovo v té jejich vládě, všude.

Solana: Doneslo se mi, že došlo k neshodám mezi Brzezinskim a Kissingerem.

Clark:  Kissinger je měkota, Zbig chtěl vybombardovat celé Srbsko. Srbové jsou moc militantní. Proto jsme vyhnali všechny Srby z krajiny, Chorvati tam mají nyní klid. Srbsko musíme rozdrobit. Měli jsme tam nejen bombardovat, ale i vyslat pěchotu. Donutíme je stát se časem členy EU a NATO. Vlády se pak budou měnit, ale kurs zůstane stejný. Akorát ten Koštunica, samý "princip".  

Solana: Srbsko nesmí překážet postupu NATO na východ, opírat se o Moskvu. Clinton provokoval generály NATO proti mně. Má rád žabožrouta Prodiho.

Autor: Petr Petržílek | středa 3.9.2008 11:59 | karma článku: 9,77 | přečteno: 1133x