Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč kopou kolem sebe?

Chápu hráče národního mužstva, že se jim nelíbí kritika mnoha osobností, fanoušků nebo novinářů. Nechápu, proč ale kritikům nezavřou pusu výkonem na hřišti a raději používají excesy, pro reprezentanty, dost nedůstojné. Takovéto kritice býval svého času podrobován i Pavel Nedvěd a to byla jiná persona.

Český fanoušek, namlsaný velmi pěknou hrou mužstva z před nějakých 6-7 let, má pocit, že takový fotbal musíme produkovat stále. Zapomíná ale na jednu podstatnou a dost důležitou věc. Reprezentace je jiná, jiná je kvalita hráčů a jiný je i fotbal, který jde neustále kupředu. A tak jako dnes končí pomalu "zlatí chlapci" českého hokeje, tak skončila už i generace Nedvědů, Poborských, Šmicrů a ostatních bronzových z Eura 2004. A je nutné si prostě uvědomit, že síla mužstva je jiná a realisticky už nemůžeme hrát vyrovnané zápasy se Španělskem, Portugalskem nebo jinými dnes fotbalovými velmocemi.

Bohužel největší slabinou našeho reprezentačního mužstva zůstávají trenéři. Absence osobností typu Pospíchala, Ježka či Uhrina je víc než čitelná a ti co mají progresivnější myšlení, nejsou žádoucí. Měli jsme Brüknera, Radu, teď Bílka - tedy nepříliš kvalitní osobnosti, o jejichž umu a trenérské kvalitě by se dalo s úspěchem pochybovat. Já vím, že na toto bude spousta kritických poznámek, jaké měl Brükner úspěchy. On je měl jen proto, že měl vyjímečnou garnituru hráčů, ne proto, že by byl tak vynikající trenér. V okamžiku, kdy skončil Koller, byla tato "trenérská osobnost" zcela mimo a nevěděl, co hrát.

Prvním a největším poblémem všech těchto jmen je fakt, že všichni byli ve vleku v reprezentaci působících hráčů, to jest, že o dění v mužstvu nerozhodovali oni, ale tzv. "rada starších". To by se Uhrinovi nebo Pospíchalovi či Ježkovi stát nemohlo. Nedovedu si představit, že by Del Bosquemu někdo udělal to, co si dovolí naši kopálisti. Letěl by ze šatny tak rychle, že by nestačil počítat schody. A mám-li dát příklad v našich podmínkách, pak zcela jistě trenér Vrba.

Hráči mohou dělat to, co je baví jako své zaměstnání a mohou to dělat za velmi dobrých finančních podmínek. Přeju jim jejich milióny - jsou vykoupeny tvrdou dřinou a velkým fyzickým a někdy i psychickým vypětím. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že za to platí ztrátou svého soukromí, že díky tomu je sleduje velké množství lidí a jejich výkony bude hodnotit ať se jim to líbí nebo ne, protože bez fanoušků by ten fotbal asi smysl neměl a oni své životní standarty. A každým excesem proti sobě fotbalovou veřejnost poštvou. Mohou se samozřejmě ohradit proti kritice, ale měli by to udělat slušnou a kultivovanou formou. Ne jak po návratu z Černé Hory či po kritice Šípa.

Postup do čtvrtfinále ME je jistě úspěchem, to nikdo zpochybňovat nemůže, okolnosti postupu na Euro a zápas proti Rusku však zanechali pachuť primadon, kterým se nesmí nic vytknout. A postup vydřeli hlavně paradoxně kluci z Gambrinus ligy ne ty primadony typu Baroše, Plašila nebo Rosického. Poděkování patří určitě Pilařovi, Jiráčkovi, Gebre Selassiemu nebo Limberskému. Ti dřeli do úmoru a byť proti fotbalovějšímu Portugalsku prohráli, nedali kůži zadarmo. Určitě nezklamal Petr Čech, byť si v zápase s Řeckem vybral slabší chvilku.

Měli jsme nejlehčí skupinu a postoupili jsme, ale prostě si do budoucna naši fandové i odborníci musí uvědomit, že na boj o medaile na ME nebo MS v současnosti nemáme. Příslibem jsou mladí hráči Pilař,Jiráček,Krejčí,Darida,Přikryl,Brabec a další.

A na závěr jednu otázku na ČT. Proč nás trestá při fotbale komentátory typu Čapka a "odborníky" typu Karocha? Za celý šampionát jsem od nich neslyšel jedinou relevantní informaci a komentář. Navíc u této dvojice platí co slovo, to "perla". Oč svěžeji a zasvěceněji pak působí Bosák a nejlépe, když má k sobě Táborského.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | neděle 24.6.2012 16:20 | karma článku: 15,69 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik