Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Betonová hranice

Když se v roce 1934 po dvouleté diskuzi rozhodlo nejvyšší velení armády pro výstavbu stálého opevnění, bylo nutno stanovit program a priority podle tehdejší politické situace v Evropě. Skupina vojenských odborníků byla vyslána do Francie k prohlídce Maginotovy linie, aby získala představu a převzala zkušenosti s tak rozsáhlou výstavbou. Na podzim 1934 provedl náčelník hlavního štábu průzkum trasy opevnění na Ostravsku a do léta 1935 byly zpracovány plány výstavby. Na podzim došlo k zadání prací úseku těžkého pevnění u Bohumína a 22.12.1935 byl vybetonován první pěchotní srub MO-S 8. Následující rok pak došlo i na objekty lehkého opevnění.

Program výstavby se několikrát měnil, až byla schválena nová, konečná koncepce 9.listopadu 1937, která již zahrnovala všechny poznatky z dosavadní výstavby - známá jako "Husárkův konečný program". Zachovávala původní rozpočet, něco málo přes 10 miliard korun a byla podle priorit obrany rozdělena do 4.etap. V té době nejdůležitější úsek bylo severní válčiště mezi Odrou a Labem v délce 330km a také opevnění jižního Slovenska kolem Komárna proti případnému útoku Maďarska. Proto byly tyto dva úseky zařazeny do první fáze výstavby a to spolu s kompletní výstavbou linií lehkého opevnění v pohraničí a na pražské čáře. Tato první etapa měla být dokončena v roce 1941 a představovala podle tehdejších plánů základní prvek obrany proti wermachtu.

V roce 1935/1936 se ještě stavělo opevnění nesouvisle s cílem přehradit možné nástupní prostory a komunikace pro motorová vozidla a tanky. Z té doby také pocházejí objekty stavěné z valné části právě podle svého původního vzoru - tedy Maginotovy linie. Jednalo se tudíž o objekty, které byly střílnami směrem k nepříteli a tudíž poměrně zranitelné dělostřeleckou palbou.

Následně došlo k přehodnocení dosavadních zkušeností a byla navržena modernější koncepce, která byla mnohem účinnější a pro bránící se jednotky bezpečnější - systém boční palby s průběžnými překážkami. Čelní stěna byla pro nepřítele neviditelná (respektive splývala s okolním terénem) a o pevnostních zbraních se nepřítel dozvěděl až v okamžiku, kdy se dostal do křížové boční palby dvou sousedících objektů. Tato koncepce, až na vyjímky související s obsazením Rakouska v březnu 1938, zůstala zachována do ukončení výstavby na jaře 1939.

Základním článkem byli dvě linie lehkého opevnění (dále jen LO), v ohrožených místech vyztužené předsunutými pěchotními sruby těžkého opevnění (dále jen TO) a v nejexponovanějších úsecích pak dělostřeleckými tvrzemi (což bylo několik objektů TO propojených v podzemí). Základním prvkem LO byl LOvz.37 (tzv."řopík"), stavěný ve variantách A,B,C,D,E a F. Nejčastěji se v pohraničí setkáte s objektem typu "A", který má dvě boční střílny - asi 85% všech vybetonovaných LO. Stavěl se ve dvou typech - normální (jehož čelní stěna je silná 80cm, strop 60cm střílnové stěny 60cm a týlová pak 50cm) a zesílený (120cm / 100cm / 80-125cm / 80cm). V terénu se v prudkých svazích můžete setkat s lomeným typem A, kde při rozdílu úrovně střílen 100-150cm byly střelecké místnosti přesazeny o 100cm a spojeny schůdky nebo stupačkou (např. nad Dolským mlýnem u Jetřichovic). V praxi se také setkáte s označením "A-120", "A-140" a podobě. Písmeno značí typ objektu a číslovka pak úhel (šest používaných typů 120, 140, 160, 180, 200, 220), který svíraly osy střílen směrem od nepřítele. Výstavba se prováděla tak, že vojenské ženijní velitelství vytýčilo objekt, byla vybetonovaná základová deska, pak proběhla betonáž objektu (vždy vcelku), poté se k čelní stěně dala kamenná rovnanina v šířce 100-150cm a ta se pak (v mnoha případech včetně stropu) zaházela hlínou a osázela porostem, aby směrem od nepřítele splývala s okolním terénem. Kamenná rovnanina měla jednak objekt zamaskovat a jednak rozložila sílu případného výbuchu dělostřeleckého granátu, aby se minimalizoval dopad na vlastní objekt. Mezi objekty pak byly budovány průběžné překážky většinou protipěchotní, kde hrozilo nebezpečí průniku pancéřových vozidel, tak i protitankové. U tohoto typu si také všimněte oboustranného prodloužení čelní stěny k překrytí bočních stěn (sloužilo k ochraně střílen před přímou palbou) - tzv. "krycí ucho".

Dalším typem, se kterým se můžete setkat, je typ B. Tento typ měl jednu boční střílnu (podobně jako typ A) a druhá střílna je čelní - tedy směrem k nepříteli. Základní varianty jsou B1 (při pohledu čelem k nepříteli je boční střílna vlevo) a B2 (zrcadlově obrácený). Podobně jako u typu A, i typ B byl stavěn v normální a zesílené verzi a podle úhlu os střílen se vyskytoval B1(B2) 80,90 a 100. Ve vzácných případech najdeme tento typ lomený (opět při rozdílu výšky střílen 100-150cm) nebo šikmý. Používal se např. pro uzavření roklí nebo údolí. Tento typ tvořil asi 5% z celkového množství LO.

Typ C představoval pouze lehký bunkr (v podstatě klometné hnízdo) s jednou čelní střílnou a původně pouze se střechou z vlnitého plechu (později se přeci jen dělala střecha železobetonová). Stavěl se minimálně, pouze v případě, že se jednalo o málo ohrožený úsek a také tomu odpovídala monimální odolnost. Jeden je k vidění nad tvrzí BABÍ nad Trutnovem. S tímto typem bylo počítáno v objemu asi 1% objektů LO.

V místech, kde nebylo možné postavit z důvodu konfigurace terénu typ A/B (např. železniční násep, nebo přílišný sklon terénu, používal se typ D. Představoval zjednodušeně polovinu typu A s jednou boční střílnou (D1 - střílna vpravo, D2 - střílna vlevo). Opět se stavěl v normální nebo zesílené verzi, čemuž odpovídala síla stěn a tudíž i odolnost objektu. Tento typ představoval asi 8% objektů LO.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | neděle 20.5.2012 17:20 | karma článku: 13,38 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik