Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpravodajství aneb co je a není objektivita

Válka na Ukrajině nabírá na obrátkách. I ozývá se stále silněji požadavek na objektivitu, kterou si většina těch, co s ní operují, plete s relativizací. Jak už to u veřejných debat bývá, motá se tu páté přes deváté.

Těžko říct, zda Česká televize podléhá umělému tlaku, který je vyvíjen v rámci války na Ukrajině, a její reportéři se začínají ve svých otázkách opakovat výlevy, s nimiž se setkáváme ponejvíce na diskuzních fórech nebo v komentářích. Což rozhodně není platforma hodná kopírování.

Je opravdu s podivem, když reportérka pořadu Hyde Park oponuje novinářce Lidových novin a používá při tom protiargumenty, které připomínají obhajobu ruských politických, vojenských a ekonomických postupů. To vše v rámci objektivity, vyváženosti, nebo také nepředpojatosti. Což je samozřejmě obrovská mýlka. Dávat prostor protistraně neznamená být nepředpojatý, znamená to "dávat prostor protistraně". 

Dnešní módní argument o tom, jak si má člověk projít informace z různých zdrojů a až poté si dělat vlastní úsudek na danou situaci, je naprosto chybný. Válka se vede už o to, který zdroj je spolehlivý. Je-li rozkol mezi tím, co jednotlivé zdroje tvrdí, má člověk v zásadě jednu možnost: vybrat si ten, kterému věří. Studiem mnoha rozcházejících se zdrojů k žádnému vyváženému postoji člověk nedospěje, maximálně jej to zmate a vede to nikoliv k objektivitě, ale právě relativizaci.

Názor, že každý má svou pravdu, je také poslední dobou oblíbený. Jedná se o další nesmysl nedozírných rozměrů, protože pravda není koláč, který si poctivě rozkrojíme a o nějž se podělíme. Některé věci je těžké prokázat, ale to ještě neznamená, že se nějakým jasným způsobem nestaly.

Hrát si na jakousi nepředpojatost předkládáním argumentů ruské strany tedy nemůže fungovat. Česká televize tím nepřestane být součástí "dekadentního a shnilého západního světa", který vsází na důvěru k médiím jakožto nezávislým zpravodajcům. Snažit se o takovouto umělou objektivitu, když jsme stejně nuceni válečnými okolnostmi si natvrdo vybrat stranu, zavání naivitou. Pokud se rozhodnete o takovém velmocenském konfliktu informovat, bude to velkým hráčům jako Rusko, kteří něco páchají, poměrně nepříjemné. A není také bez zajímavosti, že právě důvěra se se zhoršující bezpečnostní situací rychle vytrácí. Opět to souvisí se všeobecnou relativizací, protože kdo věčně relativizuje, nebude věřit ničemu.

Jediným výsledkem nedůvěry k médiím a jejich následné diskreditaci je snadnější přístup úzkých skupin vlivných lidí k moci. Moc v jakémkoli státě je kontrolována jen jinou mocnou skupinou: opozicí, nezávislou justicí, nebo například voliči. Ti jsou ale ve svém úsudku závislí právě na práci novinářů, kterým musí důvěřovat. Jak jinak se totiž dozvíme o korupčních aférách (po posledí z nichž byly vypsány nové volby) než právě z médií?

Už proto je dobré mít se na pozoru před přehnanou kritice médií. Role nezávislého zpravodajství v demokracii je tak stěžejní, že jejich kontrola ze strany jedné (státní propaganda, oligarchické skupování mediálních domů, atd.) a přehnaná kritika ze strany druhé (hanění Milošem Zemanem, relativizace médií ve válečném konfliktu s Ruskem) zavání obrovským nebezpečím, že se někdo snaží dostat k moci a zajistit si její klidné zneužívání.

Zakončit v dnešní době cokoli slovem důvěra si koleduje o ironický úšklebek. Ale nic jiného nezbývá, protože nedůvěra je cesta do temných zákoutí všeobjímající moci, která číhá na každém kroku (a doslova v každém z nás). V díle DvTv nazvaném Nevěřte médiím dovedl relatavizaci do absrudních mezí Filip Remunda, který tak dlouho zpochybňoval práci novinářů, až paní Drtinové nakonec nezbylo než poznamenat, že ona a její kolegové se mimo jiné řídí svým svědomím. Ano, svým svědomím. 

Autor: Jan Petrus | pátek 20.2.2015 23:33 | karma článku: 11,80 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

První liga se v příštích letech rozroste. Je čas ji spojit s extraligou v jednu velkou, kvalitní soutěž. Zvýšil by se tím počet návštěvníků hokejových utkání i atraktivita hokeje.

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44 | Přečteno: 673x | Diskuse| Sport

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

Pro mnohá hodnocení stavu dnešní společnosti je typický nářek nad úpadkem veřejné debaty, ústupu demokracie a vzrůstajícím podílu lidí, kteří otevřeně podporují politiku okázalé síly a pohrdání zavedenými pořádky.

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

Máte pocit, že vám média podsouvají svůj názor? Neměl by si přeci každý udělat obrázek sám? Ano, záleží totiž hlavně na konzumentovi zpráv.

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

Mnichov, interpretován jako velká zrada, je zároveň mementem, kdy zmizelo Československo jakožto unikátní evropský ostrov demokracie a svobody v moři autoritativního nacionalismu.

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Petrus

Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

1.2.2016 v 6:00 | Karma: 18,80 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Ruští úředníci utíkají z Ukrajiny, nedočkali se slíbené raketové kariéry

5. května 2024  17:34

Ruští úředníci, kteří v počátcích invaze odešli na výzvu Kremlu pracovat na okupovaná území na...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru