Korupce, tichý fotbalový protihráč

Zatímco o možných dvou sestupujících se hlasitě diskutovalo a do posledního kola byla upřena pozornost na poslední příčky, Příbram už svou práci s předstihem odvedla. Korupce funguje rychle, tiše a spolehlivě.

Dva góly ze sporných pokutových kopů společně s neuznanou brankou soupeře a gól po uplynutí nastavaného času po sporně zahraném autovém vhazování zajistily Příbrami čtyři body po výsledcích 3:1 a 1:1 v domácích zápasech s Libercem a se Znojmem. Bez těchto čtyř bodů by před posledním kolem byla místo Olomouce na sestupové příčce práve Příbram. Jak známo, pod tlakem se hraje mnohem hůře. Z ligy tak mohl sestoupit úplně jiný tým.

To jsou však pouhá kdyby. Pokud i přes spornost dvou výše uvedených výsledků neexistují důkazy o korupčním jednání, můžeme se o regulérnosti zápasů maximálně dohadovat. Ale korupce je ve fotbale nenápadný hybatel. K přiznivému výsledku stačí dvě nebo tři fouknutí do píšťalky a nějaké to vyhýbavé prohlášení o sporných situacích. Proto se s ní tak špatně bojuje.

Rozhodčím budiž ke cti, že v posledních dvou souběžně hraných kolech se žádné podezřelé výsledky nezrodily. Se setrváním Příbrami v nejvyšší soutěži však dále nad ligou visí stín korupce. I když má liga nové logo a nové partnery, stále, i když snad v menší míře, je v ní přítomen ten nikým nezvaný fotbalový protihráč.

Některé celky poctivě budují kádr, hrají atraktivní fotbal a dobře nás reprezentují na evropské úrovni, ale Příbram lize na přitažlivosti ubírá. Věřme, že v příštím ročníku opět posílí pozitivní trendy a tvrdou práci lidí v ostatních fotbalových klubech už nebudou kazit občasné podezřelé výsledky jednoho podprůměrně hrajícího provinčního klubu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Petrus | neděle 1.6.2014 8:20 | karma článku: 15,00 | přečteno: 668x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20