Evropa, která přešlapuje na místě, zhyne. Ukrajina musí do EU

Musíme dát šanci Ukrajincům, tak jako jsme ji dostali my Češi. Evropská unie a s ní Evropa, tak jak ji posledních 25 let známe, ztratí smysl, pokud budeme příliš váhaví.

V Česku žije početná Ukrajinská menšina. Spousta dalších Ukrajinců sem imigruje či přichází pracovat nelegálně.

Stejně jsme to dělali my, dokud se díky vstupu do Evropské unie neotevřel pracovní trh a neumožnil nám pracovat za hranicemi a finančně si polepšit třebas v Rakousku nebo Německu. 

Je načase, abychom zprostředkovali stejnou možnost právě Ukrajincům, kteří se navíc o členství v Evropské unii aktivně zajímají.

Evropský projekt přešlapuje na místě, mnozí pochybují či kritizují. Někteří by nejraději z tohoto spolku vystoupili, což je jako chtít vystoupit z kontextu naší doby.

Evropa se nachází v krizi právě proto, že příliš váhavě přešlapuje na místě. Místo, abychom práskli do stolu a nabídli Ukrajincům jasnou perspektivu, o kterou navíc sami stojí, tak nekonečně debatujeme, kdo má nebo nemá zůstat v eurozóně (Řecko) nebo rovnou v celé EU (Británie).

Dále zbytečně plýtváme silou a pozorností na naprosto marginální zlomek upchlíků, kteří přicházejí do půlmiliardové unie a i kdyby jich bylo nakrásně milion nebo dva, rozpustí se v ní jako kapka v moři.

Přitom jako moderní středoevropané nevyužíváme unikátní a bezprecedentní zkušenost, kteoru máme s úspěšným opuštěním režimu, který naší zemi podlomil nohy a nikdy nenávazal na prvorepublikové úspěchy.

Naopak středo- a východoevropská success story posledního čtvrtstoletí nám dává unikátní možnost porozumět právě Ukrajincům, jejichž touha přiblížit svou životní úroveň té západní je stejně palčivá jako ta naše.

Současně panuje přesvědčení, abychom co nejlépe zakonzervovali to co máme, aby ten náš evropský elitní svět přežil přesně v té podobě, v níž se nachází právě teď.

Je to však nesmysl. V přírodě funguje Darwinův zákon evoluce. Přežijí jen ti nejschopnější (tedy ono slavné "survival of the fittest"), kteří se dále replikují.

Jenomže tento proces nepředpokládá nějakou finální fázi, kdy se donekonečna rozmnožují přesně ty druhy, které existují v jeden daný moment. Už teď se na základě dalších změn rozhoduje, kdo tu v budoucnu bude a kdo ne.

Konzervace našeho společenství je právě rychlá cesta k úpadku. Pokud bych použil další příklad z biologie, měli bychom se vyvarovat přešlechtění. Tu a tam je nutná zdravá dávka příměsi něčeho úplně cizího.

A právě Ukrajinci by zdravě okysličili zadýchaný a lehce sípající evropský projekt.

Autor: Jan Petrus | neděle 12.7.2015 8:00 | karma článku: 11,45 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20