Emigrace pro kvalifikované lidi by měla být v západním světě snazší

Západní trhy v Severní Americe, Evropě nebo Austrálii jsou pro vysoce kvalifikované lidi stále zbytečně plné překážek, které by se měly odstraňovat, abychom zbytečně neplýtvali jejich potenciálem.

Jeden můj spolužák ze střední školy v Ostravě právě požádal svou dlouholetou americkou přítelkyni o ruku. Vystudoval jednu z nejprestižnějších škol v USA a přesto narazil na problém, jak v této zemi legálně zůstat, když tam chce pracovat.

Další kamarádi z vysoké školy, a to i z tzv. třetích zemí, řeší podobné problémy. Jak se po mnohaletém studiu v zahraničí v těchto zemích uchytit? Jak se nemuset vracet zpět do rodné země, pokud tam nechci a už tam několik let nežiji? 

Spolužačka z Nepálu, která v září začíná dvouleté magisterské studium programování v USA mi před časem psala, jak mi závidí, že mám pas z EU. Dlouho totiž nebylo jasné, zda tam bude moci setrvat. A až dostuduje, bude tento problém řešit znovu.

Další spolužačka, tentokrát ze Zimbabwe, si po studiu našla poměrně prestižní práci v Londýně u investiční banky Goldman Sachs. Ale to až poté, co ji kvůli vízovým překážkám nebylo umožněno pracovat u téže společnosti v New Yorku.

Do třetice všeho, naštěstí(!), dobrého. Spolužačka z Černé hory, tedy země mimo EU, se po bakalářském studiu v USA musela vrátit na rok domů, aby po ročním trápení se v hlavním městě dostala plné stipendium na univerzitě v Glasgow, což se jí rok předtím i přes kopu přihlášek na žádné škole nepovedlo. A opět, až dostuduje, nebude ji umožněno v EU jen tak setrvat.

Takže stačí nebýt Chorvat nebo Slovinec, ale Srb nebo Černohorec odvedle a okamžitě vám je svět evropských vysokých škol nebo pracovního trhu zapovězen. Já jsem se mezitím pohodlně přihlásil na VŠ v Nizozemí, kde jsem měl nárok na vládní granty na pokrytí školného nebo jsem si svobodně a bez jakýchkoli překážet mohl najít brigádu. Školné je zde pro zahraniční studenty asi  desekrát vyšší ...

Na druhou stranu jsem narazil v USA na podobný problém, protože zůstat tam jaksi bylo složité. S některými profesemi a obory to tam lze snáze (doktorand, profesor, vědec, výzkum, ...), avšak zůstat a začít pracovat pro nějakou firmu je celkem problém.

Způsoby samozřejmě existují, často je to však zbytečná loterie nebo to vyžaduje extrémní úsilí, štěstí, či kombinaci obojího. Tyto neviditelné bariéry bychom podle mého měli odstraňovat.

Konkrétně v USA se ozval například Bill Gates, který poukazuje na absurditu toho, kolik zahraničních studentů vystuduje vysoké školy tamtéž a pak tento vysoce kvalifikovaný "materiál" odchází jinam nebo zpět do domovských zemí.

Pokud chceme plně profitovat z potenciálu, který vystudovaní lidé společnosti přinášejí, neměli bychom si navzájem klást do cesty zbytečné byrokratické překážky. Přitom spousta lidí se po nějaké zahraniční zkušenosti nakonec domů vrátit chce, aby něčím přispěli i své vlastní zemi, což je i můj případ. Jen to nemusí být okamžitě po dokončení studia.

Autor: Jan Petrus | čtvrtek 2.7.2015 0:12 | karma článku: 8,28 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20