Radní ÚSTR Uhl: Jen hujeři považují diktaturu KSČ za dobu temna

Období vlády KSČ nebylo totalitou. Hledejme a zkoumejme pozitiva minulého režimu. Vytrhněme ÚSTR z politických spárů pravice. Toto není citace výroků člena KSČM. Tato slova pronesl Michal Uhl, nový člen rady ÚSTR.

Se svými názory na fungování a smysl ÚSTR se Uhl svěřil týdeníku Respekt. Za zmínku stojí několik kontroverzních výroků. 

1. Totalita tu nebyla. Maximálně ji můžeme připustit do období začátku padesátých let, odmítá Uhl verzi o totalitním Československu.

2. Hledejme a zkoumejme pozitiva minulého režimu. Režim podle Uhla nejen bral, ale také dával. "Pro Slováky padesátá léta  znamenala mj. zuby a autobusy", ukazuje nový radní směr, jakým by se mělo ubírat bádání historiků ÚSTR. 

3. Věda má za úkol zpochybňovat i ty nejzjevnější pravdy, je nutné kritické zkoumání. Na otázku, jak by se měly kriticky zkoumat největší zločiny komunismu (koncentrační tábory, justiční vraždy), Uhl neodpovídá. Vzápětí ale vyslovuje tezi, že jednou z příčin procesů s kulaky může být frustrace venkovského obyvatelstva. Uhl je názoru, že rozdělení majetku na venkově před Únorem bylo nespravedlivé.

4. Ústav by se měl zabývat i levicovými skupinami, které nesouhlasili s vládnoucí linií. Jako příklad uvádí knihu Hledání ztraceného smyslu revoluce od Michala Kopečka pojednávající o marxistickém revizionismu. Podle Uhla pravice tyto filozofické proudy mylně interpretuje jako totalitní. Posuďte sami, co jiného však je např. trockismus hlásící se k odkazu masového vraha L.D. Trockého? "V zemi, kde jediným zaměstnavatelem je stát, být v opozici znamená pomalou smrt hladem. Stará zásada - kdo nepracuje, ať nejí - byla nahrazena novou: kdo neposlouchá, ať nejí". Toť jedna z Trockého zásad. 

5. Komunisté nejsou hrozbou pro demokracii. Uhl se naopak cití ohrožen lidmi, kteří říkají, že KSČM souvisí s dobou minulou (!). Označit čtyřicet let vlády KSČ za dobu temna je prý hujerstvím a nepochopením podstaty režimu.

Michal Uhl má na své názory bezesporu právo. Nikdo mu neupírá jeho levicovou orientaci. Neměl by však z pozice člena rady ÚSTR bagatelizovat zločinnost minulého režimu. 

Pokud se ÚSTR vydá směrem, jaký by uvítal Uhl a jiní noví členové rady, může se lehce naplnit  věta amerického filozofa George Santayany. "Kdo nezná svou minulost, je odsouzen si ji zopakovat".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Tvrz mladší | středa 17.4.2013 9:00 | karma článku: 38,34 | přečteno: 1965x