Nejsou sami Zemanovi apoštolové politickým plevelem?

Na víkendovém sjezdu SPOZ označil Miloš Zeman šest politických stran za "politický plevel". Nový předseda strany Štengl pro změnu přirovnal členy SPOZ k apoštolům šířícím Zemanovy myšlenky. Nedá se však sama Strana práv občanů Zemanovci označit za politický plevel?

"Strom roste pomalu, plevel rychle", pravil k delegátům na sjezdu SPOZ prezident Miloš Zeman. Ihned poté přispěchal s definicí onoho plevele. Zařadil do něj ODA, US-DEU, KDU-ČSL, SZ, VV a LIDEM. Tyto strany podle Zemana "dojely" na rychlý vstup do vlády. Zeman před touto chybou delegáty na sjezdu varoval.

Je záhadou, jak Zeman dospěl k této "definici politického plevele". Obzvláště bizarně tato slova zní na sjezdu ambiciózní strany, která existuje teprve necelé čtyři roky.

Nedá se však pejorativně za "plevel" označit samotná Strana práv občanů Zemanovci?

Politickým stranám jsou vytýkány mimo jiné tyto nešvary - klientelismus, nedostatek osobností a nízká politická kultura. Jak jsou na tom v tomto ohledu Zemanovci?

  • Klientelismus - Od samého vzniku provází financování SPOZ řada nejasností. Příspěvek SPOZ dali lidé, kteří to následně popřeli. (http://zpravy.idnes.cz/strana-milose-zemana-uvadi-falesne-sponzory-fm9-/domaci.aspx?c=A121122_212906_domaci_brd). Dodnes se spekuluje, kdo financoval samotný vznik SPOZ. V porovnání s existujícími stranami - označenými Zemanem za plevel - vyvolává právě financování Zemanovců  nejvíce pochybností. O šedé eminenci Miroslavu Šloufovu netřeba psát...
  • Osobnosti - Členové SPOZ si správně uvědomují, že šanci na úspěch mají pouze, když budou demonstrovat co největší sepjetí se svým "guru". Strana kromě samotného Zemana nemá co nabídnout. Nebo jsou snad Palas, Dryml, Čuba, Zbytek a Nejedlý tahákem na voliče?
  • Politická kultura - O té mnoho napověděla prezidentská kampaň. Nový předseda SPOZ Zdeněk Štengl strašil návratem protektorátu (http://www.lidovky.cz/schwarzenberg-chce-abychom-byli-opet-protektoratem-pise-mistopredseda-zemanovcu-gib-/zpravy-domov.aspx?c=A130124_113016_ln_domov_khu). Místopředseda strany Vladimír Kruliš spojil rodinu Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga s koncentračním táborem Lety u Písku. Pokud Zemanovci podobně pojmou kampaň ve volbách do Poslanecké sněmovny, máme se na co těšit.

Zemanovci k pozitivnějšímu vnímání politické scény rozhodně nepřispějí. Těžko lze uvěřit tomu, že by SPOZ v případě vítězství levice seděla v opozici a zůstala bez funkcí. Vláda s ČSSD a KSČM se navíc  osvědčila na krajské úrovni.

Zeman za "plevel" označuje strany, které se rychle hrnou k moci. Zemanovci to beze zbytku naplňují. Jako "bonus" k tomu přidávají nejasné financování, pochybné "osobnosti" a politickou kulturu úrovně Václava Kopeckého. 
Jak napsal v pondělní MF DNES Karel Steigerwald, "cestou z nynější politické malátnosti není zázrak, nýbrž ústavičná dřina na zlepšování stran, které máme". Přesto mnozí čekají na zázrak. Strana (či spíše sekta) samozvaného "politického profesionála" však zázrakem není.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Tvrz mladší | středa 27.3.2013 18:19 | karma článku: 20,59 | přečteno: 438x