Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Problém migrace vs. Mikuláši, andělé a čerti

Již dlouhou dobu hledám vhodný příklad, na kterém by se daly ukázat charaktery a přístup jednotlivých osob v problému imigrantů.

Vybavily se mi postavy Mikuláše, anděla a čerta. Dodnes se v naší zemi udržela tradice (a to je moc dobře), kterou každý rok, v předvečer šestého prosince, ctí mnoho rodin. Tradice, která neodmyslitelně patří mezi součásti české kultury.

Rodiče si domů zvou tři postavy – Mikuláše, anděla a čerta. V zásadě se jedná o výchovný prvek, aby rodiče pomocí těchto tři postav ukázali dětem, jak se v uplynulém roce chovaly a abychom naše děti naučili rozlišovat rozdíl mezi zlem, dobrem a moudrostí. I já si vezmu tyto tři postavy na pomoc a pokusím se na nich naznačit typy lidí, kteří v dnešní době reprezentují Mikuláše, anděly nebo čerty v pohledu na problematiku imigrantů.

Začnu čerty. Za čerty považuji všechny, jejichž návrhy řešení migračního problému jsou radikální a kteří o migrantech mluví neustále. Straší lidi dnes a denně a dělají okolo sebe maximální rámus, aby je bylo co nejvíce vidět a slyšet. Klasickými čerty jsou všichni, jejichž vystoupení, články či příspěvky v médiích nebo na sociálních sítích jsou rázné a krajní. Za typické představitele považují například Bartoše, Konvičku, nebo Okamuru. Takoví lidé bývají v různých komentářích či příspěvcích všech ostatních (všech kromě čertů) označováni za radikály a nechtějí s nimi mít nic do činění.

Andělé, to jsou typy lidí, kteří odmítají vidět situaci s imigranty jako problém. Svět vidí pouze v růžových barvách. Jsou to z podstaty hodní lidé, kteří se snaží pomáhat. Nestojí o velkou publicitu. Jejich vyjádření nebo příspěvky vyznívají kladně. Čerti nazývají anděly zjednodušeně a v hanlivém smyslu "sluníčkáři". Podle mne však andělé nejsou typy "sluníčkářů" (o tom ještě později). Andělé jsou slušní a hodní lidé, kteří buď nemají informace, nepřipouští si je, nebo jakýmkoli pro ně negativním informacím, které se k nim dostávají, jednoduše odmítají věřit.

A pak je zde postava Mikuláše. To jsou typy lidí, kteří si uvědomují riziko problému migrace, vnímají informace a fakta a staví se k problému rozumně a racionálně. Jsou to lidé, v jejichž textech existuje reálný pohled, a často se snaží nastínit návrhy řešení.

Podle postav Mikuláše, anděla i čerta dokážeme konkrétní typy lidí podle jejich přístupu identifikovat a jsme schopni relativně snadno určit, kdo je kdo. Problémem ale v reálném životě je, pokud se někdo za jeden z uvedených typů pouze vydává. Bere na sebe podobu určité postavy, a přitom danou postavou ve skutečnosti není. Z nějakého důvodu se přetvařuje. U čertů jsme na to zvyklí, protože ti své podoby mění podle konkrétní situace, aby lidi zmátli a oklamali. Pro takové typy lidí používáme výraz demagog. A demagogy se to, bohužel, v naší politice (chápáno, jakožto prostoru, kde se hraje o společenské uspořádání) jenom hemží. Někteří demagogové jsou hloupí. Mezi takové bychom mohli zařadit například Zemana. Tento nemocný pán v letech jedná pouze účelově a díky své hlouposti, ješitnosti a egu se dokonce dokáže postavit na pódium vedle jednoznačných čertů. Nejhorší demagogové jsou ale ti chytří. Takovým příkladem je Václav Klaus, i když i zde je vidět pokročilost věku.

Otázka je, kam zařadit ty, kteří se vydávají za anděly, a přitom okolo sebe dští síru? Ty, kteří na počátku, ale i v dnešní době, kdy je zřejmé, že migrace problémem určitě je, mluví o všech, kteří nezastávají stejný postoj, jako o xenofobech nebo dokonce náccích. Jejich snahou je rovněž, jako u čertů, co největší publicita svých postojů. Jejich vystoupení bývají proto často velice emotivní. Kdo jsou tito lidé? Jak je nazvat a k jakému typu zařadit? Proč to dělají, když jinak se v dosavadním životě jako klasičtí čerti neprojevovali? Pro tento typ lidí, myslím si, by měl platit poslední měsíce vžitý pomocný výraz „sluníčkáři“. U některých z těchto lidí postupně zjišťujeme, že jsou jejich motivací peníze. Nejde ale o dobrovolné příspěvky lidí (soukromých dárců), kteří by svůj příspěvek považovali za odměnu jejich práce a dobroty. Jedná se o dotace ze státu nebo Evropské unie. Nutno říci, obrovské dotace, které se ale vymkly kontrole, protože u nich chybí kontrolní mechanismy. A chybí proto, protože pravidla (systém) nenastavovali Mikuláši. V případě České republiky jsou za nenastavenými kvalitními kontrolními mechanismy dokonce přímo čerti. V případě EU to jsou, zdá se, „sluníčkáři“ (pokud již ne také čerti).

Otázkou je, zda se dostanou rozumní lidé (Mikuláši) do vedení jednotlivých zemí (a nám by mělo jít především o Českou republiku), nebo do čela EU. Většina médií je však v naší vlasti pod nadvládou čertů a mnohá další média nemají ve svém čele Mikuláše. Díky tomu se o pravých Mikuláších lidé těžko dozvídají. Čerti a „sluníčkáři“ se totiž rozumných Mikulášů bojí a systematicky je pomlouvají (dnes se říká dehonestují), někdy dokonce doslova ničí. Nebo o nich jen záměrně mlčí.

My všichni bychom si měli uvědomit, že tradice mnohých svátků (jako je třeba Mikuláš) nejsou přežitky. Děti, kterými jsme byli i my dospělí, se z nich učí. A jestliže například ke svým dětem pozveme večer 5. prosince pouze Mikuláše a anděla (bez čerta) v domnění, že když čerta naše děti ani neuvidí, tak budou od zla uchráněni, děláme pro své děti medvědí službu.

Rozhodně nedovolme, aby naší zemi vládli čerti. Ani vláda "sluníčkářů" není ideálním řešením. Udělejme každý maximum, abychom zvolili takové lidi, o kterých si myslíme, že jsou Mikuláši. Kterým nevadí, že bude v naší zemi malé procento cizinců. Ale kteří zároveň chápou, že to mohou být jen ti, kteří budou uznávat naše svátky, tradice a kulturu obecně. A kteří budou dodržovat naše zákony a ústavu. V opačném případě si dobrovolně děláme z našeho života peklo na zemi.

 

Petr Suda
 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | pátek 8.1.2016 15:10 | karma článku: 25,53 | přečteno: 3266x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik