Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cyrano z Bergeraku

Mahenova činohra v Brně představila svojí úpravu inscenace Cyrano z Bergeraku. Byl jsem tam a kdo chcete můžete přijmout mé, ne vždy vážně míněné, postřehy a dokonce si můžete dovolit s nimi nesouhlasit.

Dvě hlavní hvězdy brněnského představení(i když Raguenau neměl moc času se projevit)NDB

Předem uvádím, že tato recenze bude zkreslena tím, že mám za sebou účinkování v jiném Cyranovi de Bergerac, který již k mému smutku svůj širák odhodil na stálo.

Brněnská adaptace byla po této mé zkušenosti spojena s velkým očekáváním. Velice jsem se na jiného Cyrana těšil a po představení jsem zjistil, že to byla chyba. Protože je vždy chyba mít přílišná očekávání, jelikož není v silách, ani toho nejlepšího režiséra a souboru tato očekávání naplnit. Čímž nechci říct, že by představení bylo špatné, ale pouze se lišilo od mých představ.

Byl jsem spokojený s minimalistickými kulisami a zajímavou pohyblivou šikmou. Celkově jsem byl mile překvapen scénou i hudbou. Jen Cyranův reprodukovaný hlas mému uchu moc nelahodil. Líbilo se mi i pojetí "kadetů, jež Gaskoň rodí". Nemohu hodnotit jejich šermířské umění, protože nejsem šermíř, ale já jsem jim to věřil.

Vzhledem k tomu, že jsem navštívil dvě tato představení, poprvé krátce po premiéře a druhé 27.10. mohl jsem porovnávat a že bylo co.

Největší a zásadní byla výměna Roxany, vzhledem k nemožnosti skrýt radostné očekávání u Kláry Apolenářové nahradila jí v této roli taktéž vynikající Zuzana Ščerbová (její premiéra v roli Roxany). Bylo zajímavé sledovat, jak se jednotliví herci ve svých rolích již natrvalo zabydleli a ztotožnili se svými postavami.

Pojednání role Cyrana samotného, se trochu od mých představ lišilo. Na můj vkus měl malý nos (ale to mu neříkejte, ať se nerozčílí, nerad bych se s ním dostal do křížku). Zásadnější bylo, že v některých pasážích nebylo Petru Halberstadtovi rozumět, nicméně se to dalo vydržet, protože to vše vynahradil jeho nezapomenutelní sametový hlas ála Karel Heřmánek a samozřejmě geniální herecký výkon (v závěru mi bylo trochu teskno).

Své zásluhy má také Petr Bláha, coby Hrabě de Guiche, který ve mě vzbudil opravdu hluboký odpor (hrabě). Skvělá byla také komediální Dueňa v podání Moniky Maláčové a ctihodná Marie Durnová jako Matka Markéta.

Zajisté si spolu s Jiřím Pištěkem si mohu a musím postesknout nad velikým omezením role paštičkáře Raguenaua (kterého jsem si nedávno zahrál i já). Myslím, že je ohromně nešťastné tak významnou, důležitou a nezastupitelnou postavu prostě a jednoduše takřka vyškrtnout z celé hry.

Doufám, že jsem na žádný důležitý postřeh nezapomněl a mohu toto představení pouze doporučit. Navštivte krásnou budovu Mahenova divadla v Brně a poskytněte svému srdci hodnotný kulturní zážitek.

Autor: Petr Šmíd | středa 2.11.2011 16:55 | karma článku: 8,72 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Petr Šmíd

Pomocná ruka pro Bohuslava Sobotku

Hned po skončení volebního klání se ukazují hodnoty některých staronových poslanců. Bojím se použít slovo "morálka", abych nebyl panem prezidentem označen za hajzla, jako včera Václav Moravec při rozhovoru s ním.

28.10.2013 v 13:15 | Karma: 21,02 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

Petr Šmíd

Benešovy dekrety, Karel, Zeman a Klaus

Miloš Zeman odstartoval dost nefér kampaň, možná je to dobře, protože alespoň ukázal svou pravou tvář. V předvolebních debatách vypadá jako přeslazený brouk Pytlík, který rozdává rozumy na všechny strany, všechno ví nejlépe, a když může tak do někoho kopne, ať je to je protivník nebo televizní moderátor. Snaží se působit líbivě a mluvit tak, aby se co nejvíce zalíbil lidem. Co se ale skrývá za tou maskou?

21.1.2013 v 10:53 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika

Petr Šmíd

Přímá volba prezidenta, Tomáš Hanák a Martin C. Putna

Předvolební výzvy různých lidí směřované různým lidem, především kandidátům, se začínají nořit z předvolebního podhoubí. Před pár lety Marta Issová a Jiří Mádl vyzývali k agitaci u prarodičů, před pár dny vyzval Tomáš Hanák Jana Fišera k odstoupení. Co s tím?

27.12.2012 v 21:56 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Šmíd

Zlatý slavík, Klus, Gott, kouzelník Žito

Myslím, že letošní ročník předávání Zlatého slavíka byl jedním z nejzvláštnějších, alespoň pro mě to nebylo jen díky tomu, že nevyhrál Karel Gott. Největší pozornost na sebe strhnul kouzelník Žito (ten, jehož jméno už nesmí být vyřčeno)

24.11.2012 v 23:55 | Karma: 20,49 | Přečteno: 4864x | Diskuse| Kultura

Petr Šmíd

Co se to děje???

Premiér mluví o tom, že je důležitější nerozhněvat si velké státy coby obchodní partnery, a že není třeba prosazovat dodržování lidských práv. Pracovníci Národního divadla jsou ve stávkové pohotovosti. A jako třešnička na dortu se opět zaskvěl senátor Dryml svým naprosto arogantním křiklounským vystoupením ve volebním speciálu ČT.

12.9.2012 v 0:29 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1651x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1441x
Je to syn, přítel, stále ještě student, lektor mluvních průprav, vedoucí, DrCF, asistent, instruktor, veřejný podporovatel Karla Schwarzenberga na prezidentský úřad, externí spolupracovník Mahenovy činohry Národního divadla Brno, obyvatel města Česká Třebová, občan České Republiky, částečný obyvatel Brna...

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy