Nula (1/5)

Poruchy vědomí jsou závažná nemoc (říká lékař - MUDr). Jsou však skutečně tak závažné ??? ...

Tak jsme si zvykli, že pacientovi předepíšene léky a pokusíme se ho "zklidnit". pokud je to pacient s nějakou závažnou poruchou, výlsednem je, že paciet netečně sedí, nevnímá NIC ani bolest. Má (většinou ochabný jazyk - ne-li vyplazený) a maximálně se usmívá. Je spokojený. Takový pacien je pak posazen před televizi, kdy je vypnutý zvuk, a je sleduje měnící se obrázky. To ho zaujme a u této "činnosti" vydrží několik hodin. Obrázky z psychiatrických léčeben (třeba v Opavě) je stejný.

   Naprosto vynechám ty případy. kdy je pacien "hospitalizován" dobrovolně. A proč ? Protože důvodů jeho hospitalizace může být několik. Může mít skutečně nějaké psychické (pracovní, rodinné, sexuální ...) problémy. Třeba pokus o sebevraždu. Hledá nový směr a to je správné. Odpočine si, vyčistí si hlavu, nabere novou energii a směr a (možná) vykročí ...

Z psychiatrické léčebny: ... sedíme na postelích a nečinně čekáme na procedury (pohovor s psychiatrem "v kruhu"). Prohlížím si pacienta vedle: asi 35 let, pěkně "opálený, na ruce několik (snad) zlatých prstenů. V ruce svírá mobil a nekonečně telefonuje. Je to Boss. BOSS s Velikým "B". Patří k jednomu rodinnému klanu. Podívá se na mě a uklidňuje mě: Buď v klidu. Za týden budeme na volném oddělení a pak ještě tři týdny a pak ... tradááá ... a rukou naznačí pohyb vpřed ke dveřím. Neodpovídám. Na psychiatrii jsem dostal na některé "pacienty" alergii. Nedá mu to a sedá si na postel: Proč nic neříkáš ? Zvedu se a chystám si věci na pohovor. Když si vše přichystám, přistoupím k němu a tiše říkám: Můžeš mít na krku třeba dvacet zlatých řetízků, ale tvůj život ? Otevírém dveře a odcházím... Příhod z psychiatrie mám stovky. Nemocní i "nemocní". Někdy se o tom ani nedá psát. Snad jen nad některými ...zaplakat...

   A proč nula ? Je o počátku. O záměru. Snad nějaké vnuknutí... myšlenka se pohybuje v kruhu a krouží a kouží a náhle ... je rozetnuta. Kruh je rozetnut a dostává pevný bod. A má tento bod zlomu nějaký souřadnice ? Jistě, že má. Ve dvanáctihodinovém cyklu je to v 11:35, v cyklu dvacetičtyřhodinovém je to ve 23:35. čili ... JE STEJNÝ :-)))

NULA (kruh) - bezpečí. Nic, ale skutečně NIC ti nehrozí. Užívej si svou NULU a usmívej se. Tak, jak se usmívá někdo, kdo je "za vodou". Někdy, kdo VÍ ... (koukni se na Budhu...)

Příjemný víkend všem ... a prý už zima ztrácí svou sílu.

Petr Slezák, Místek-Frýdek :-)

ps. díky všem za maily...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Slezák | pátek 21.2.2014 9:44 | karma článku: 4,84 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Petr Slezák

mrak

4.8.2014 v 14:39 | Karma: 6,43

Petr Slezák

Pod Libeňským mostem ...

1.8.2014 v 12:07 | Karma: 7,03

Petr Slezák

drožďové knedlíčky ...

31.7.2014 v 15:38 | Karma: 6,00

Petr Slezák

Každý :-)

18.7.2014 v 11:24 | Karma: 5,23

Petr Slezák

dobře/špatně

1.7.2014 v 11:53 | Karma: 6,38