4. Slezina (4/12)

Jednou mistr rozdával svým žákům obálky. Pak usedl zpět a požádal je, aby najednou obálky otevřeli ...  

Každý žák vytáhl z obálky fotografii a na ní ... pomeranč. Nechápavě hledí žáci na fotografii. Pak jeden polák nahlas řekl: A zítra budou citrony. Všichni se hlasitě rozesmáli. Původní překvapení vystřídaly úsměvy. Mistr se rozhlédl po svých žácích a řekl: Každý systém určitého umění je jedním dílem pomeranče. Nehledej, který díl je lepší. Každý jsou dílkem jednoho pomeranče. (..stalo se na cvičení v Praze u mistra T. Nowakowského z POLSKA).

Jednou se mě (po cvičení) jeden mladý chlapec zeptal: ...které cvičení je nejlepší ? Chvíli jsem uvažoval a pak odpovídám: POMERANČ ... a nechávám ho svému osudu. Nikdy se už na cvičení nevrátil... :-)))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEZINA:

Dráha SLEZINY je JINová dráha dolních končein. Začíná na vnitřním obraji palce u nohy a končí na dolním okraji šestého mezižebří. Maximální čas pro dráhu sleziny je 9-11 hodin.

Slezina řídí zažívání, odpovídá za hospodaření s vodou. Z potravy vytváří jemnou esenci, která je z ní rozváděna o celého těla. Řídí ovládání krve. Má také velký vliv na imunitní systém. Vývodem sleziny jsou ústa, její tekutinou jsou sliny, její stav se projenuje na rtech.

Cvičení pro posilování dráhy sleziny:

usednout na zadek mezi nohy, přez lokty se položit, zvednout ruce nad hlavu, proplést je, tlačíme do ukazováků, protáhnout se do záklonu, chvíli setrváme, pak rozplete ruce, pomalu obloukem dolů je připažíme vedle stehem, prodechneme (nádech-vých) a opět zvedáme ruce ... opakujeme 5x

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Příjemné pocvičení ... a že to napoprvé hned nejde ? To se poddá ... časem ... vydržať  :-)))

Petr Slezák, FM

ps:...a příště SRDCE ...

Zpracováno z soukromého archivu, čili deníčku ...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Slezák | pátek 24.1.2014 1:21 | karma článku: 7,34 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Petr Slezák

mrak

4.8.2014 v 14:39 | Karma: 6,43

Petr Slezák

Pod Libeňským mostem ...

1.8.2014 v 12:07 | Karma: 7,03

Petr Slezák

drožďové knedlíčky ...

31.7.2014 v 15:38 | Karma: 6,00

Petr Slezák

Každý :-)

18.7.2014 v 11:24 | Karma: 5,23

Petr Slezák

dobře/špatně

1.7.2014 v 11:53 | Karma: 6,38