Nečekané efekty státního dobra

Minulý týden tiše proběhla (i v Českém rozhlase) zpráva jak Česká obchodní inspekce udělila pokutu nejmenované realitní kanceláři v severních Čechách za diskriminaci při pronajímání bytu. Vyhlédnutý byt si šla nejprve pronajmout romská pracovnice ČOI a krátce poté neromská inspektorka. Romce bylo řečeno, že je byt obsazený, následně pro druhou inspektorku byl volný. Podle zákona tedy ČOI udělila pokutu. Budu se zabývat nezamýšlenými následky tohoto příběhu.

Předpokládejme, že mám volný byt k pronájmu. Budu vždy sledovat dva zájmy. Tím prvním je, aby byt vydělával a tedy jej potřebuji rychle pronajmout. Pořízení bytu mne stálo nemalé prostředky a chci, aby se mi postupně vrátily. Druhý parametr, který mne zajímá je osoba nájemníka. Příběhů o zdevastovaném bytě, dlužném nájemném, dlužných platbách za vodu a energie je více než dost. 

Mám tedy dva zájmy. Civilizovaného nájemníka a rychlost pronájmu. Přednost pro mne bude mít parametr civilizovanosti nájemníka.O každém nájemníkovi si tedy zjistím co nejvíce údajů, vyzpovídám ho a podle výsledku si vyberu. Je to logické. Zdevastovaný byt bez zaplaceného nájemného je pro mne ztrátou. Soudit se o náhradu s někým, kdo nemá peníze a adresu je také nesmysl. Jen vznikne další ztráta.

Byt je můj a mám tedy právo vybírat, koho si do něho vezmu! Mám? Mám pouze v případě, dokud nedorazí rom, černoch, homosexuál, muslim, ... !

V okamžiku, kdy přijde romský, muslimský, černošský, homosexuální a já nevím jaký ještě zájemce, nesmím váhat a musím podepsat smlouvu s prvním kdo přijde bez ohledu na jeho vzhled, pohlaví, sociální postavení, finanční způsobilost ...

Tak tady ale něco nehraje. Byt je můj. Mám tedy právo je pronajmout komu chci? A když mne tedy stát nařizuje, že při výběru nájemníka nesmím diskriminovat národ, rasu, kulturu, menšinu, náboženství a koho ještě?

Kdo to tedy je? Národ chápu, rasu chápu. Kulturu? To je co? Lid popelnicových polí? Nebo moravský národopisný sbor? Nebo vyznavači pop artu? Tady fakt nevím.

Co je menšina? Ruští menševici? Opozice v parlamentu? Homosexuálové nebo lesby? Majitelé trabantů? Zahrádkáři či myslivci?

A náboženství? Katolíci, protestanti, muslimové, ateisté, budhisté, šiíté, sunité, jehovisté, ....?

Tak jak to poznám a jak se v tom vyznám? Stačí jeden dotaz a pokutu dostanu vždy. 

Byt je můj a já si vybírám nájemníka podle svých zkušeností, zkušeností svého okolí. Co je špatně?

V zákoně chybí jedna podstatná věc. Pokud stát říká, koho nesmím odmítnout, pak je podle mne povinen převzít zodpovědnost za škody, které mi vzniknou na případně zdevastovaném bytě a nezaplaceném nájemném a neuhrazených platbách za vodu a energie!

Jinak se diskriminovanou menšinou stane majitel bytu a jistě chápete, že nebude mít rád romy, kteří v tom jsou nevině, ČOI, která jen dodržuje zákon a udělá vše proto, aby pronajal byt načerno a neplatil daně.

Takto roste ve společnosti rasismus a xenofobie, takto roste neochota platit daně a takto si politici pěstují nacistické a extrémistické soupeře ve volbách.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Skála | neděle 15.3.2015 20:07 | karma článku: 35,33 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Petr Skála

Jsem nepřítel státu

10.3.2015 v 20:11 | Karma: 35,97

Petr Skála

Mír? Už není s kým jednat!

28.2.2015 v 8:51 | Karma: 24,52