Kde vzít a nekrást

Vezmu to od počátku. Zdrojem financí státního rozpočtu je výrobní sektor. Naše země nemá strategické suroviny a žádné další významné zdroje. Pokud si chceme vydělat alespoň na plyn, naftu, železo a další suroviny, které spotřebováváme, musíme něco prodat. Prodávat můžeme pouze to, o co je zájem a co umíme lépe než jinde nebo levněji než jinde. Abychom ovšem mohli prodávat za hranice, musíme umožnit aby ti ze zahraničí mohli prodávat i u nás. Tak svět funguje.

Když budeme šikovní a chytří a budeme správně investovat, máme šanci uspět. Zatím děláme všechno možné, abychom neuspěli.

Místo investic do vzdělání, snižování administrativy, zjednodušování legislativy, investic do vědy a programu pro zahraniční vědce, odborníky a specialisty děláme pravý opak.

Neustále zvyšujeme legislativní džungli ve které se už nikdo nevyzná. Sbírka zákonů každý rok má 3-5 tisíc stran. Čtete to ? Neznalost zákona totiž neomlouvá. Podnikání, vznik firem a její fungování je stále složitější a odrazuje skutečné podnikatele.

Propojení zdanění a opětovného rozdělování formou dotací zvyšuje počet úředníků, jejich známých a známých jejich známých, kteří neumějí podnikat ale umějí hledat cesty v legislativní džungli jak se dostat přes řadu formulářů k penězům.

A tak nám rostou a kvetou firmy, žijící z dotací a vykazující zisk, ale tyto firmy nepřináší žádný finanční efekt, jenom tlak na další dotace. To logicky vyvolává další tlak na zdaňování a obírání ještě fungujících firem, zaměstnavatelů, kteří to ještě nevzdali. Jak dlouho ještě ?

Stojíme před zásadní volbou. Buď dále rozdávat bez ohledu na příjmy a zlikvidovat co ještě funguje nebo začít řádně hospodařit. Nikdy není možné rozdávat více než se vydělá. Existuje hranice, kdy výše zdanění vyžene ty schopné ze země a ostatní co chtějí ještě pracovat zažene do sféry černé ekonomiky.

Potřebujeme pracovní místa a tedy podnikatele, ale ne podnikavce za dotace. Potřebujeme přehodnotit celý sociální a důchodový systém.

Jinak skončíme jako Řecko (v tom lepším případě) nebo jako dříve prosperující Zimbabwe, kde lůza zabrala prosperující farmy a v zemi je hlad a inflace několik tisíc procent denně. Mimochodem stejně skončila pod Stalinem prosperující zemědělská Ukrajina. Zdroje byli a pak přišel hladomor a miliony mrtvých.

 

Autor: Petr Skála | pondělí 29.3.2010 20:00 | karma článku: 19,77 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Petr Skála

Nečekané efekty státního dobra

15.3.2015 v 20:07 | Karma: 35,33

Petr Skála

Jsem nepřítel státu

10.3.2015 v 20:11 | Karma: 35,97

Petr Skála

Mír? Už není s kým jednat!

28.2.2015 v 8:51 | Karma: 24,52