Nenávist vůči církvi aneb Proč ji chápu

Ke článku Heleny Vlachové. Je rozdíl mezi institucí s člověkem. Nemám rád církev jako instituci. Mám rád věřícího, obyčejného člověka.

Mystik se navrátil z pouště. Ptali se ho:,,Řekni nám, jaký je Bůh?’' Ale jak jim jen mohl sdělit něco, co zažil ve svém srdci ? Lze snad Boha vyjádřit slovy ? Nakonec jim tedy dal slovní model, tak nejasný a nedostatečný a doufal, že to některé z nich zláká k tomu, aby to zkusili sami. Chopili se daného modelu. Učinili z něj svatý text. Prohlásili, že je to pro všechny svatá víra. Podstoupili mnoho útrap, aby jej rozšířili i do cizích zemí. Někteří za něj dokonce položili život. Mystik byl velmi smutný. Bylo by bývalo lepší, kdyby tehdy neřekl nic. Anthony de Mello

Krásný příběh, který plně vystihuje problém všech náboženství. A nejen jich. Na počátku je vždy myšlenka. Ta si následně získá stoupence. To je ještě v pořádku. Problém nastává v okamžiku, kdy se z teto myšlenky stane zákon. To potkalo všechna náboženství. Pokud se z myšlenky stane zákon, začînají umírat lidé. Ti, kteří ji šíří a ti, kteří ji odmitají. Dá se to aplikovat i na myšlenky komunismu a jeho šíření. Myšlenka sama není špatná, pouze člověk sám to svou nedokonalostí pokazil. Pokud se bavíme o bývalé době, tak vidíme jen to zlé. A všechny jsme hodili do jednoho pytle. Ale znám členy KS, obyčejné členy, nepožívali vyhody těch nahoře, žili obyčejný život v souladu s myšlenkami. Byli to dobří lidé. Neměl jsem problém s nimi mluvit a žít. A v tom je i problém naboženství a církví. Církev jako celek v minulosti a dokonce i dnes dělá špatné věci. To se lidem nelíbi. To však neznamená, že se nebudu bavit s lidmi, které znám a kteří žijí ten obyčejný život ve víře. Protože je vidím, znám je a jsou to dobří lidé. Každý člověk má právo na svou víru, svou duchovnost. Ale nesmí ji násilím vnucovat jiným. A co dnes dělají církve? To samé, co komunisti. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Kdybychom dodržovali tzv. Dědictví otců, zachovej nám Pane, tak co je naš e původní náboženství? Křesťanství ? Slovanské naboženství? Kde bychom skončli? Ale to uz jsem někde jinde. Chtěl jsem říci, že je rozdíl mezi církví, jako institucí a věřícím, jako člověkem. A já nemám problém s věřícím, jako člověkem. Já mám problém s církví jako institucí . A církve jako instituce všeobecně napříč všemi církvemi toho udělali mnoho špatného. Jen diky tomu, že se z nich staly instituce. A ze slova udělaly zákon. A zákon všemi možnými způsoby prosazovaly. Křížem, mečem a ohněm. A za to je mám milovat?

Autor: Petr Šimík | středa 29.5.2024 10:23 | karma článku: 0 | přečteno: 55x
  • Další články autora

Petr Šimík

Jedna planeta, jeden vesmír

10.6.2024 v 20:45 | Karma: 0

Petr Šimík

Válka v Palestině

3.5.2024 v 16:25 | Karma: 3,74

Petr Šimík

Ukrajina - jiný pohled na válku

1.5.2024 v 12:07 | Karma: 18,57

Petr Šimík

O veřejnopravnosti České televize

29.4.2024 v 11:31 | Karma: 27,76