Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znělo to jako rajská hudba, ale...

Rok po mém onemocnění mě navštívil kamarád se svou ženou. Hodně je zajímalo, jak žiji a hlavně jak by mi mohli být nápomocni. Zmínil jsem se, že začínám přemýšlet o nějaké práci, ale že vůbec nemám představu, co bych se svým hendikepem mohl dělat

Práce hlavou jako dřív nepřicházela v úvahu, protože jsem špatně četl a nic si nepamatoval. A práce rukama? To už vůbec ne, protože jsem měl ochrnutou polovinu těla. Nic mě nenapadalo.

Neuplynul ani týden a kamarád mi volal, ať čekám mail od člověka z ministerstva práce a sociálních věcí, který ač sám na vozíku, věnuje se hendikpovaným. To znělo dobře. Byl jsem zvědav, co se z toho vyklube. 

Po čtrnácti dnech jsem jel na první schůzku. Zúčastnilo se jí několik lidí. Oťukávání, vyjasňování. Potěšilo je, že chci pracovat. Mě zase, že jsou schopni a ochotni mi pomoci. Mohli by mě zařadit do nějakého projektu, který bych mohl dělat i z domu. Dali mi i návrh pracovní smlouvy. Na první schůzku to vypadalo docela slibně.

Jako první úkol jsem měl najít další zájemce o práci z řad hendikepovaných. „To nebude problém,“ říkal jsem si. Z různých ozdravných pobytů jsem jich měl... Začal jsem je obvolávat, ale najít někoho se mi nedařilo. A důvody? Pestré: důchodový věk, nemoci, rodinné problémy… Ale jednoho jsem přece jen potěšil a on mě.

Moji noví „chlebodárci“ se měli ozvat do čtrnácti dnů. Byl jsem netrpělivý, když se ani po třech týdnech nic nedělo. Přes kamaráda jsem zjistil, že změny ve vládě způsobily, že neziskovkám ještě neschválili dotace. „Aha, mohli to aspoň napsat a nežil bych v netrpělivé nejistotě.“

Chvíli na to se ozvali, že peníze jsou schváleny. Schůzka bude opět za čtrnáct dnů a nemám zapomenout vzít kontakty na lidi, kteří  by do projektu mohli vstoupit se mnou.

Zařadili mě do nového projektu, v rámci kterého bych měl kontaktovat hendikepované a pomáhat jim najít uplatnění. To také souviselo s objížděním firem a získáváním jich pro zaměstnávání hendikepovaných. Projekt měl začít po Novém roce. Měl jsem absolvovat lékařskou prohlídku, testy s psychologem, školení a od února nástup do práce.

Budoucí práce už začínala dostávat nějakou podobu, jenže jsem si neuměl představit, jak bych firmy objížděl, když sám řídit nemohu a nechat se vozit každý den tchánem, který mi ochotně dělal řidiče na všechna setkání, jsem taky nemohl. Dále jsem si nedovedl představit, jak budu mluvit, když zadrhávám, nic si nepamatuji a nedokážu vidět souvislosti. Sepsal jsem své námitky a odeslal. Pozvali mě na další setkání. Byl jsem zvědav, s čím přijdou nyní.

Vzali v úvahu moje námitky a nabídli mi něco úplně jiného. Vytvoření chráněného pracovního místa. Podmínka byla pracovat na živnostenský list. To mi nevadilo, vždyť jsem tak pracoval přes dvacet let. Oni mi pomohou sehnat firmy, které bych mohl účtovat. Kdybych se chtěl v účetnictví zdokonalit, sehnali by mi i firmu, u které bych mohl jako dobrovolník pracovat a zaučit se. Znělo mi to jako rajská hudba. Sice jsem si neuměl představit firmu, která by se mi dobrovolně svěřila, ale jako vize to znělo dobře. A cíle si člověk má dávat vysoké, ne však nedostižné.

Začal jsem vyjednávat vytvoření chráněného pracovního místa. Úřednice mě uvedla do obrazu a dala spoustu formulářů a užitečných rad. Co mě mile překvapilo, že poskytují i příspěvky na vytvoření a udržení tohoto místa. Samozřejmě to musí projít schvalovacím řízením a následně by mě pozvala na povinné školení.

A přišel den D. Dopoledne jsem absolvoval na úřadu práce seminář pro začínající podnikatele. Prezentovala se tam i firma, která nezávisle na dotaci z úřadu práce poskytuje další příspěvek, který hendikepovaným usnadňuje rozjezd.

Odpoledne jsem se zúčastnil setkání hendikepovaných s psychologem. Dostali jsme vyplnit několik testů a jednotlivě si s námi krátce popovídal. A čekal jsem, jak v testech dopadnu a jakou rekvalifikaci mi přidělí. Doufal jsem, že to bude účetnictví.

Co bylo dál? Od té doby se neozvali. Nejen mně, ale ani nikomu z deseti zúčastněných. Půlroční aktivita tak slibně se rozvíjející vyšuměla do ztracena. Mailoval jsem, telefonoval, ale už se nikdo nikdy neozval. Co se stalo? Proč to dál nepokračovalo? Zůstaly jen nezodpovězené otázky. Odpovědi sice byly, ale jen ze soudku „jedna paní povídala,“  proto nemá cenu je zveřejňovat. 

Jsem rád, že jsem se neupínal jen na tento projekt, ale souběžně rozvíjel i další kontakty. O nich ale zase příště. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Řeha | sobota 2.5.2015 17:30 | karma článku: 14,41 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

Právě pro svou odbornost psychologa byl Kelvin pozván na tuto podivnou planetu. Tříčlenná posádka zde prožívala jakési nepochopitelné nevysvětlitelné jevy, zkušenosti. Ani Kelvin se jim nevyhnul.

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

Pád západní civilizace akceleruje tempem, jaké si nedovedli představit ani ti nejmrzutější pesimisté. Její zbývající optimismus je přirovnán k muži padajícímu z mrakodrapu a u každého patra si pochvalujícímu: Zatím docela dobré.

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

Džihád jde po krku celé naší civilizaci. Nenajdeme-li k její obraně vůli, zabíjíme ji. Tentokrát možná navždy. A jestli už je nám souzeno odejít z dějin jako tolik civilizací dřívějších, ať to alespoň není poslušně a bez škubání.

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

Když se Jacky vydala se svým přítelem na dovolenou do Egypta, důvodem bylo obnovení jejich skomírajícího vztahu. Nemohla tušit, že se tam seznámí s Omarem, a že se za něj z lásky provdá. Život v Káhiře se však změnil v noční můru.

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Krvavé jahody

Ozval se výstřel a Věra si uvědomila, že porušila matčin příkaz nechodit dál jak dvacet kroků od domu. Rychle se s kamarádkou rozloučila a spěchala domů. První co doma spatřila, byl velký cestovní kufr nachystaný uprostřed pokoje.

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Prezident Pavel navštíví Explosii, děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel ještě oficiálně nenavštívil, je...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 681x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik