Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak kluk k čokoládě přišel a já mu k ní nevědomky dopomohl

Bylo to několik měsíců..., no dobře, asi rok, co jsem přestal navštěvovat rodinu, kamarády a známé a uzavřel se do své ulity. Rodina si časem zvykla, možná i kamarádi. Jen jedni to se mnou nevzdali. To se jim fakt divím.

Nevím, co si kdo myslel o mém nepochopitelném jednání. Žena mi nedávno řekla, že jsem úplně jiný člověk, než jsem býval. A měla pravdu. Před onemocněním jsem vyhledával společnost a byl aktivní a teď? Čím dál víc jsem se stranil lidí a uzavíral do sebe. Škoda mluvit.

Nedávno jsem se dozvěděl, že mozková příhoda, po které následuje postižení, často vede ke změně osobnosti. Známý fyzioterapeut hovořil o inteligentních slušných lidech, kteří po CMP začali mluvit tím nejvulgárnějším způsobem. Mluvili tak nejen před svou ženou a dětmi, ale i na veřejnosti. Takové proměny jsem byl naštěstí ušetřen. Ale i tak...

Na sobě jsem vypozoroval určité fáze, kterými jsem procházel. Přišla nemoc a s ní (i z ní) šok. Následovalo úsilí dostat se do stavu před ní. Byl jsem motivovaný, protože docházelo k rychlým viditelným změnám, a lidi kolem mě to povzbuzovalo. Pak přišlo ustálení s mírnými pokroky. Tady už se začínaly projevovat prudké změny nálad.

Po určité době se k postižení přidružil neovladatelný třes postižené poloviny těla. Takže místo pozitivních změn došlo ke zhoršení. V této fázi jsem už měl většinou špatnou náladu, což přešlo v nechuť k jakékoli činnosti a komunikaci s lidmi, a to nejen cizími. Tenhle stav trval asi rok.

Jediná cesta, jak se z toho dostat, bylo smíření. Především se sebou samým. Smíření s tím, že stavu před onemocněním zkrátka nedosáhnu. Samozřejmě taky smíření s lidmi kolem, což je, jak každý ví, to nejtěžší.

Když jsem psal článek Neuvěřitelný příběh…, napsal jsem v úvodu, jak silně mě inspiroval. Po něm jsem se rozhodl, že příjmu své postižení a limity a nebudu naštvaný na celý svět, že se můj stav nelepší, a vrátím se mezi lidi. Nechci přece skončit jako zapšklý a nerudný stařík.

Zkouška, jestli to myslím vážně, přišla hned druhý den. Kluk se před odjezdem za vzděláním chtěl rozloučit s prarodiči a ten den byl jediný, kdy mu zůstalo odpoledne volné. Zbytek rodiny počítal s tím, že půjdou s ním a že to spojí s projížďkou na kolech. A tak jsem řekl, že pojedu taky, ale vlakem. Nikdo mi nevěřil, že to myslím vážně, vždyť jsem tam nebyl tak dlouho. Našel jsem si spoj a vyrazil.

Na nádraží hlásili desetiminutové zpoždění. Co to je proti věčnosti, říkal jsem si, ale vedle stojící řádová sestra se snažila nabourat mou důvěru v České dráhy, když mi řekla, že kdo ví, jestli vlak přijede, protože minulý spoj byl pro mimořádnou událost na trati zrušen. Že by někomu záleželo na tom, abych neodjel? Jen jsem si to pomyslel a vlak se začal blížit. 

Za chvíli jsem už otevíral branku k rodičům. Nikoho jsem však nemohl najít. Všude odemčeno, ale nikde nikdo. Hrají si se mnou na schovávanou? Hledám, volám, ale nic. Až jsem je objevil v přívěsu za boudou, jak říkají vedle stojícímu domku na nářadí a kde co. Děda tam něco opravoval a babička mu asistovala (svými radami). Ti byli překvapeni, kdo přišel. Pozvali mě dál ať vyzkouším, jak je přívěs velký, když z venku je tak malý. Nemusel jsem se ani moc hrbit. 

Žena a kluci přijeli za dobrou půlhodinu. Děda mi zatím stihl udělat prohlídku všech novinek, které během doby, co jsme u nich nebyl, udělali. Jen by mě zajímalo, kdy to dělal, když pořád pomáhal u nás.

Jen co se kluk vydýchal, řekl mi, že vyhrál čokoládu. Jahodovou. Žena prostě nechtěla věřit, že mě tam uvidí. Že by se mohl kluk se mnou rozdělit? Zkusím mu to navrhnout. Nebo ne, zaslouží si ji. Že mi věřil.

Autor: Petr Řeha | středa 9.9.2015 10:00 | karma článku: 13,72 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Petr Řeha

Solaris

Právě pro svou odbornost psychologa byl Kelvin pozván na tuto podivnou planetu. Tříčlenná posádka zde prožívala jakési nepochopitelné nevysvětlitelné jevy, zkušenosti. Ani Kelvin se jim nevyhnul.

5.12.2017 v 10:10 | Karma: 9,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Poslední naděje civilizace

Pád západní civilizace akceleruje tempem, jaké si nedovedli představit ani ti nejmrzutější pesimisté. Její zbývající optimismus je přirovnán k muži padajícímu z mrakodrapu a u každého patra si pochvalujícímu: Zatím docela dobré.

7.11.2017 v 10:10 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak zabít civilizaci

Džihád jde po krku celé naší civilizaci. Nenajdeme-li k její obraně vůli, zabíjíme ji. Tentokrát možná navždy. A jestli už je nám souzeno odejít z dějin jako tolik civilizací dřívějších, ať to alespoň není poslušně a bez škubání.

17.10.2017 v 10:10 | Karma: 24,82 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Fatwa. Život pod hrozbou smrti

Když se Jacky vydala se svým přítelem na dovolenou do Egypta, důvodem bylo obnovení jejich skomírajícího vztahu. Nemohla tušit, že se tam seznámí s Omarem, a že se za něj z lásky provdá. Život v Káhiře se však změnil v noční můru.

5.10.2017 v 10:10 | Karma: 23,07 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Krvavé jahody

Ozval se výstřel a Věra si uvědomila, že porušila matčin příkaz nechodit dál jak dvacet kroků od domu. Rychle se s kamarádkou rozloučila a spěchala domů. První co doma spatřila, byl velký cestovní kufr nachystaný uprostřed pokoje.

13.9.2017 v 10:10 | Karma: 19,89 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik