Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Irák a Sýrie. Den, kdy utekl z Mosulu, část 1.

Večer 20.srpna 2014 zazvonil Abu Fadimu telefon. Volala mu matka a zoufalým hlasem ho prosila, aby pro ni okamžitě přijel a odvezl ji z Mosulu. Dřív než stačil matce odpovědět, ozval se v telefonu nějaký bojovník Islámského státu.

Žádal Fadiho, aby mu potvrdil, že je její syn. „Ano, jsem její syn,“ odpověděl Fadi, „a co se vlastně děje?“ „Dnes sem přijedete a svou matku a sestru si odvezete,“ prohlásil onen člověk. „Pokud nepřijedete dnes, skončí na ulici. Buď se stanou muslimkami, anebo je vyhodíme z domu. Můžete ale přijet a odvézt je pryč.“

Po tomto hovoru bojovník IS zabavil všechny nalezené peníze i další cennosti, dům uzamkl a označil jej arabským písmenem „N“, zkratkou slova nassarah – křesťan. Jelikož Abu věděl, že do Mosulu se coby křesťan nedostane, poprosil jednoho muslimského přítele, aby pro jeho matku a sestru (obě vozíčkářky) do nedalekého Mosulu dojel. Město krátce předtím padlo do rukou IS.

Pak se Abu s matkou, sestrou a manželkou vydal na cestu do města Bashiqa na severu země. Avšak záhy je zastavila hlídka po zuby ozbrojených příslušníků IS. „Řekl jsem jim, že jsme křesťané a odjíždíme pryč,“ vzpomíná Abu.

Očekávání smrti

Ale hlídka IS, která Abua zastavila, se s jejich vysvětlením nespokojila. „Nemůžeme vás pustit dál,“ prohlásil jeden z povstalců. „Musíme zavolat našim nadřízeným.“ Zhruba po třiceti minutách na místo dorazili v zánovní luxusní Toyotě Land Cruiser dva perfektně oblečení mladí muži, vyzbrojení automatickými zbraněmi.

Abu jim sdělil, že cestují do kurdské oblasti na severu, kde se pak budou moci jako křesťanská rodina usadit. Dvojice mužů však pro ně měla jiný plán. „Musíte se stát muslimy,“ prohlásili rezolutně. Abu si ještě dobře vzpomíná, jak jim opakovaně vyhrožovali: „Jestli se neobrátíte k islámu, všechny vás zabijeme!“

Ve snaze zachránit sebe i své nejbližší se Abu odvolával na verše z Koránu s prohlášením, že rád zaplatí za všechny daň, ovšem muslimy že se stát nemohou. Jeden z mužů nakonec Abua popadl vztekle za ruku, postrčil ho ke zbytku jeho rodiny a zasyčel: „Takže vás nyní všechny zastřelíme. Máte poslední šanci zachránit si život, když se stanete muslimy.“ Celý rozhovor trval již skoro hodinu. Zatímco první muž stále stupňoval výhrůžky, druhý přistoupil k Abuovi, vytáhl dýku a pronikavě se mu zahleděl do očí. V ten okamžik začal Abu intenzivně pociťovat Boží přítomnost.

„Náhle jsem si byl stoprocentně jist, že mám sílu přijmout i smrtelnou ránu jeho dýkou,“ prohlašuje Abu. „A třebaže jsem byl již velmi vysílený, naplnila mě síla a útěcha Ducha svatého, takže jsem nadále trval na tom, že se muslimem stát nechci. Bůh mi daroval moudrost a nikoli neúctu k nim, ani nějaká špatná slova o islámu nebo jejich proroku. Byl jsem ale naplněn vnitřním odhodláním, takže jsem jim pevným hlasem říkal, co jsem považoval za správné.“

Zhruba po půl druhé hodině oba povstalci pochopili, že Abu je neochvějně rozhodnut k islámu nepřestoupit. V tu dobu na místo dorazil další Land Cruiser. Vystoupil z něho ozbrojený mladý muž, kterého Abu popsal jako jakéhosi ideologického tajemníka. Zcela nečekaně přikázal, aby byl Abu propuštěn a bylo mu dovoleno i s rodinou pokračovat v cestě.

„Než odjedete z naší země, chci vám předat poselství, které vyřiďte kněžím i pastorům vaší církve: budeme pronásledovat křesťany po celém světě. Dostaneme se až do Vatikánu a obrátíme k islámu i papeže.“ Muž pak pokynul Abuovi, aby jel. A radikálové je propustili.

S laskavým svolením vydavatele časopisu Hlas mučedníků

Tento článek mě zaujal pro odlišný pohled na uprchlickou krizi. Proto jsem si ho dovolil zveřejnit na svém blogu. Pokud příběh někoho zaujal a chtěl by vědět jak dopadne, tak v příštím článku.

Autor: Petr Řeha | úterý 3.11.2015 20:30 | karma článku: 15,82 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Petr Řeha

Básník Ivan Blatný

Kdo byl Ivan Blatný? Pro mou generaci neznámý člověk. Přitom v období 2. světové války a těsně po ní, byl označován za největšího básníka, který kdy žil. Znal bych ho, nebýt roku 1948, kdy se u nás moci ujímají komunisté.

1.10.2016 v 17:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Smutná neděle

Poslední červencový víkend byl co do počtu vážných dopravních nehod nejhorší od začátku roku. Kdyby to byla zpráva jedna z mnoha, ani bychom ji nevěnovali pozornost. Už jsme si zvykli, že náš život je křehký a stačí okamžik...

9.8.2016 v 10:00 | Karma: 18,92 | Přečteno: 470x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak se žije čtyři roky po mrtvici

Dnes jsou to čtyři roky, co do mého života vstoupila nemoc. Způsobila ji drobná krevní sraženina, která znemožnila přívod kyslíku do té části mozku, která ovlivňuje a řídí pravou polovinu těla včetně zraku. Důsledky byly fatální.

19.7.2016 v 10:00 | Karma: 28,80 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Podstoupit operaci mozku?

K tomu aby si člověk nechal zavést neurostimulátor do mozku s ovládáním na hrudi, musí mít opravdu pádný důvod. Je ten můj takový, abych do toho šel? A kdo zaručí, že se takový zákrok podaří?

5.7.2016 v 13:00 | Karma: 19,79 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost

Petr Řeha

Jak číst ušima

Ne, není to překlep. Jde o program, který převádí textový dokument do zvukové podoby. Využití se nabízí samo: pro lidi s poruchou zraku nebo bez ní, pokud chtějí číst se zavřenýma očima nebo třeba za volantem.

12.6.2016 v 17:00 | Karma: 15,73 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Dne 19.7.2012 jsem prodělal cévní mozkovou příhodu (CMP). Tato příhoda změnila život nejen mně, ale i mým blízkým. Díky dnešnímu způsobu léčby a rehabilitaci jsem se postavil na nohy a jsem relativně soběstačný. 

 

Chci psát o tom, co prožívám, o lidech, které potkávám a o Bohu, kterého stále poznávám.

 

CMP mi postihla i paměť a zrak. Proto prosím o trpělivost s mým pravopisem, slovosledem a přeskakováním myšlenek.

Seznam rubrik