Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čunek: Důvěryhodně vysvětlit? A co vlastně?

Co vlastně má vicepremiér Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlit, když to po něm chce ministerský předseda Mirek Topolánek? Proč bral dávky? Proč ukládal miliony? Proč dělal obojí souběžně? Co je na tom k vysvětlování? Televize ukázala důkazy pro obojí. Fakta jsou tedy jasná. Jak tedy, k ďasu, má chudák Jiří Čunek důvěryhodně vysvětlovat?

Ten fór je starý a už jsem ho použil. Topolánek novinářům: Čunka odvolám ihned! Novináři: ??? Topolánek: Jakmile bude chtít!iDnes

Nemohu se nějak zbavit dojmu, že „ve lhůtě několika dní“ (citát předsedy vlády) a ani ve lhůtě jakékoliv jiné, nelze nic rozumného říci. Jsou snad podklady použité Českou televizí falza? To, myslím, nikdo netvrdí. Ostatně sám Jiří Čunek v první reakci nezpochybnil pravdivost dokumentů, ale útočil na televizi a policii kvůli úniku materiálů z trestního spisu. Mirek Topolánek se neptal na podstatu věci, ale „kdo tu kampaň platí“. Až o den později přišel s tím svým „během několika dní“ a „důvěryhodně vysvětlit“.

Pan místopředseda Čunek již jednou přežil svoji politickou smrt a utekl hrobníkovi z lopaty, když ho resuscitovali Renáta Vesecká se svým podřízeným státním zástupcem Šalichovem. Zástava srdce se však opakuje. A zase slyšíme to stejné, dejme mu čas, ať to vysvětlí. Jestliže ale v případě stíhání kvůli možné korupci na vsetínské radnici stojí případ na svědectví a je tedy přece jenom zpochybnitelný, zde jde především o zřetelný morální přečin.

Za prvé: pan předseda KDU-ČSL disponoval v druhé polovině devadesátých let nemalým majetkem, ukládal do bank miliony korun.

Za druhé: pan předseda KDU-ČSL ve stejné době čerpal sociální dávky a to nejen přídavky na děti, ale i další, závislé nikoliv na okamžitých příjmech, ale i odvislé od celkového objemu majetku rodiny.

Za třetí: i když pan Čunek vysvětlí původ těch ukládaných milionů, i když třeba dokáže, že je zdanil, i když přinese papír, že to byl dar od strýčka nebo cokoliv jiného, pořád zde zůstává to klíčové – proč pobíral sociální dávky, když peněz měl dost?

Můžeme se dočkat složité konstrukce. Třeba, že šlo o dávky nárokové, které by bylo nutno odmítat, nikoliv o ně žádat. O tom pak lze vést dlouhé disputace. Že peníze vznikly v rodině a rodina drží při sobě. Je řada možností, jak věci zatemnit, jak je možná i trochu vysvětlit.

Ale známá fakta mluví jasnou řečí – jestliže je může pan Čunek vysvětlit, tak na to nemusíme čekat premiérových „několik dní“, ani k tomu nebylo potřeba nočního jednání špiček lidovců - ledovců. To mohl Jiří Čunek udělat okamžitě, jakmile přišel první dotaz.

Autor: Petr Rafaj | středa 31.10.2007 13:24 | karma článku: 27,33 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Čunek Kalouskovi vlkem, Kalousek Čunkovi rohožkou

I kdyby snad někdy hrozila české politické scéně pravda a láska, máme lidovce. Ti se postarají o to, aby idyla získala ty správné tuzemské rysy lži a nenávisti. Občas jsou chvíle, kdy i zkušený matador a pečlivý čtenář prvních stránek novin vzdychne „Více již není možné!“ Vždy se ukáže, že je. Valach zkříží meč s ostře řezaným jižanem a máme nové téma.

7.1.2009 v 10:50 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Kasíka upálit, Český rozhlas zprivatizovat!

Inkvizitoři jsou zpět. Známý film Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice z r. 1969 si můžeme promítnout před očima, abychom pochopili jednání Rady Českého rozhlasu. Nekonečné obviňování, pololži a polopravdy, absurdní záminky, ignorování právního řádu, pomluvy a fámy a ještě hloupější argumenty. Nic není ve špinavé hře o moc a o peníze zakázané, mocenské postavení slouží jen k likvidaci nepohodlných jedinců.

22.12.2008 v 11:45 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Hlavně snižte ty sazby, národní bankéři!

Nesluší se příliš, aby politik mluvil do práce Bankovní rady České národní banky. Dokonce se to nesluší vůbec. Jenže v této situaci si to stejně dovolím. Dnes budou moudří muži z ČNB rozhodovat, zda klíčovou dvoutýdenní repo sazbu sníží o 25 bazických bodů tak, aby se dostala na úroveň sazby nastavené pro euro, nebo budou odvážní a půjdou níže. V tomto marasmu by nám slušela dvě procenta. Tedy razantní pokles o 75 bazických bodů.

17.12.2008 v 10:00 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Ekonomika

Petr Rafaj

Velká bublina ODS: Změna. A jaká?

Jako sociální demokrat bych si měl mnout s ďábelským úsměvem ruce. ODS vyšla ze svého kongresu v principu úplně stejná, jako se do něj nasoukala. Jenže vítězství Mirka Topolánka otevírá řadu úvah a většinou nikoliv radostných...

8.12.2008 v 13:46 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Hákový cenzor a kejhající husa

Primal Scream se trefil a husy začaly kejhat. Nejhlasitější hrdelní zvuky vydává programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek a radní Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová. Na jedno z mála kulturních rádií v této zemi, Rádio Wave, “rain down the fire” (dští oheň, jak zpívá Primal Scream), co jim síly stačí.

4.11.2008 v 12:17 | Karma: 40,87 | Přečteno: 8822x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik