Vrtěti psem

Ministerstvo práce a sociálních věcí si u společnosti Median nechalo vypracovat analýzu zaměřenou na problémy dětí v ČR. Vyplynulo z ní, že pokud se rodiče dětem věnují, ty jsou úspěšnější. Pokud nejsou, může za to jejich bydlení.

Pokud vám sdělení v perexu připadne jako nelogická hovadina, nejste jediní a máte pravdu. Už jsme si časem zvykli na to, že různé pochybné studie se nám tu rojí jako otrávení ruští agenti v Británii. Prakticky žádné "seriózní" zpravodajství se dnes neobejde bez pravidelného přísunu studií, které nám ohromeně sdělují, jak jsme hloupí, ničemu nerozumíme, a že všechno je úplně jinak než se zdálo. A tak tu máme studie o tom Proč se chlapi rádi otočí za hezkou ženou, přes Proč je moucha rychlejší než lidská ruka, až po převratné odhalení toho Proč lidé raději jí než pracují.

A stalo se alibistickou módou ministerstev, zvlášť těch s levicovými manýry, nechat si sesmolit za pořádný ranec peněz tu správnou studii ke každé obrkonině, kterou míní protlačit, aby v budoucnu mohli  jejich protagonisté říct: sami jsme to nechtěli uzákonit, ale vývoj a požadavky společnosti nás k tomu donutily. A samozřejmě studii šitou na míru a s předem daným závěrem. Vzpomeňme jen studii, ze které vyplývalo, že 80% pivařů kuřáků je proti kouření v hospodách a že díky tomu už po půl roce viditelně poklesl výskyt kardiovaskulárních chorob, které mají jinak mnohaletý vývojový proces. Anebo tu, jenž premiéru Sobotkovi potvrdila, že průběžný důchodový pilíř je funkční a udržitelný, jen možná by se měly drasticky zvednout odvody z mezd a posunout věk odchodu do důchodu. Studie má totiž to flexibilní kouzlo, že si metodiku výzkumu předem stanovíte s ohledem na cíl zjištění, tedy že stavební plán nakreslíte až podle toho, co jste z hlíny uplácali.

Ona výše zmiňovaná studie dospěla prakticky k těmto překvapivým zjištěním:

- vyšší vzdělání dětí je v přímé úměře k dosaženému vzdělání jejich rodičů

- děti mají větší šanci postoupit do dalších škol s tím, jaký jejich rodiče přikládají vzdělání význam

Potud to zní logicky, ale obráceně už to působením jakýchsi záhadných sil neplatí:

- možnost, že dítě bude opakovat životní styl svých rodičů bez práce a na dávkách nezvyšují jeho rodiče svým špatným příkladem, ale paradoxně nevyhovující bydlení

- za výchovné problémy oněch dětí potom mohou sociální dávky v problémových lokalitách

Hned na první pohled se zdá zřejmé, že pokud rodičům nezbedných dětí sebereme všechny ty dotované byty a socdávky, začnou nám do prostoru chrlit jednoho geniálního lumena za druhým. Ovšem věc má ještě jiné úskalí, jak správně odhalila studie, a to:

- problémy s neřestmi jako jsou alkohol, drogy, nebo počítačová závislost geometricky narůstají v nevhodném bytovém prostředí.

Tedy tady nám při odebrání kompletního doplatku na bydlení hrozí, že z dítěte může vyrůst buď počítačový hacker, anebo drogový, či metanolový dealer.

Co říct závěrem. Že nám hlupcům zase jedna studie otevřela oči. Do teď jsme si totiž mysleli, že za arogantního hajzlíka s nízkou mentální úrovní pokřikujícího na učitele vulgární výhrůžky může špatná výchova jeho rodičů. A ono příčinou je vlastně puklina ve zdi u jeho postýlky.

https://www.novinky.cz/domaci/470684-studene-vlhke-a-spinave-tretina-deti-zije-v-problemovych-bytech.html

Autor: Petr Burian | úterý 8.5.2018 13:08 | karma článku: 28,00 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45

Petr Burian

Příběh o rasismu

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72