Tak, a máte to spočítané

V přehršli názorů na výročí okupace jsou nejviditelnější ty, které celou tuto velkopanskou anabázi Moskvy bagatelizují, světácky obhajují stylem: muselo se to stát a můžeme si za to i my sami, ale hlavně omlouvají počet obětí.

Omlouvají vraždy okupantů nejčastěji tím, že to byly převážně oběti dopravních nehod, a že jich nebylo zas až tak moc. A není bez zajímavosti, že nositeli těchto rádoby objektivních názorů jsou současně a převážně zastánci Moskvy, Putina a omlouvači jiných ruských válečných dobrodružství od Gruzie, přes Krym až po východní Ukrajinu.

Český národ je v historickém porovnání jedním z nejtolerantnějších na kontinentu. Ale čeho je moc, toho je příliš a zvlášť takováto střelba zezadu z vlastních řad (jak typicky ruské, že?) Tak jsem vám to, moji milí molodci z českých luhů a hájů spočítal. Vycházel jsem z více zdrojů a dva z nich použil pro tento blog. Podle Milana Bárty z Ústavu pro studium totalitních režimů byl celkový počet obětí přímého vpádu rudých smeček (tedy do konce roku 1968) 108, což je starší údaj. Dnes se udává číslo 137 a celkový počet obětí až do vypráskání vlezlého agresora za východní čáru 425. Bárta udává příčiny úmrtí tyto:

Střelba - 44

Oběti nehod (asi dopravní) - 55

Oběti požárů - 3

Střepiny z tanku (který explodoval) - 4

Jiná a neznámá - 2

Tedy už tady vidíme, že dopravní nehody versus jiné příčiny jsou zhruba plichta. Zvlášť zarážející je potom vysoký počet sprostě zastřelených.

http://old.ustrcr.cz/data/pdf/publikace/sborniky/prazske-jaro/barta-milan.pdf

Jiný zdroj téhož ústavu má příčiny úmrtí rozepsány i u jednotlivých obětí. Počet udává 137 a k tomu 500 těžce zraněných. Bohužel jsem si všiml, že v příloze PDF Pražské oběti se opakují i některá jména započítána v příloze o krajích (zřejmě podle místa bydliště), tedy toto jsem vynechal a počítal jen oběti podle krajů s tímto výsledkem:

Střelba - 31

Dopravní nehody - 29

Střepiny a padající zdivo - 6

Oběti požárů způsobené agresorem - 7

Demonstrativní sebevražda majora ČSLA skokem pod pásy tanku - 1

Z toho šest dětí do 15 let a šest do 18 let.

Tedy i tady ty oběti dopravních nehod pokulhávají. A co víc, dopravní nehody, tak jak je vnímáme dnes, to rozhodně nebyly. Jednalo se povětšinou o arogantní najetí obrněnce někam kam neměl, bez ohledu na oběti, nebo v noci stojící neosvětlená kolona mongolských válečných vozidel. Zaznamenal jsem taky dvě úmrtí trafikantek, když jejich boudu bezohledně rozšmelcoval ruský tank. To věru není typická dopravní nehoda.

Jedna smutná perlička:

Soukup Bohumír

https://www.ustrcr.cz/uvod/srpen-1968/obeti-okupace/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | úterý 21.8.2018 16:21 | karma článku: 21,48 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45

Petr Burian

Příběh o rasismu

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72